Engineering Materials MCQ Quiz – Set 10 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following display properties similar to that of steel?

(A) Blackheart cast iron
(B) Whiteheart cast iron
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer:(C) Both (A) and (B)


Q2. Recrystallization temperature is one

(A) At which crystals first start forming from molten metal when it is cooled
(B) At which new spherical crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated
(C) At which change of allotropic form takes place
(D) At which crystals grow bigger in size

Answer: (B) At which new spherical crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated


Q3. Induction hardening is basically a

(A) Carburising process
(B) Surface hardening process
(C) Core hardening process
(D) None of these

Answer: (B) Surface hardening process


Q4. Pick up wrong statement about wrought iron

(A) It contains carbon of the order of 0 to 0.25%
(B) It melts at 1535°C
(C) It is very soft and ductile
(D) It is made by adding suitable percentage of carbon to molten iron and subjecting the product to repeated hammering and rolling

Answer: (D) It is made by adding suitable percentage of carbon to molten iron and subjecting the product to repeated hammering and rolling


Q5. Hardness of steel depends on

(A) Amount of carbon it contains
(B) The shape and distribution of the carbides in iron
(C) Method of fabrication
(D) Contents of alloying elements

Answer: (B) The shape and distribution of the carbides in iron


Q6. The electric process of steel making is especially adapted to

(A) Alloy and carbon tool steel
(B) Magnet steel
(C) High speed tool steel
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. By severely deforming a metal in a particular direction it becomes

(A) Ductile
(B) Malleable
(C) Homogeneous
(D) Anisotropic

Answer: (D) Anisotropic


Q8. An example of amorphous material is

(A) Zinc
(B) Lead
(C) Silver
(D) Glass

Answer: (D) Glass


Q9. Cupola produces following material

(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Wrought iron
(D) Malleable iron

Answer: (A) Cast iron


Q10. The alloy used for making electrical resistances and heating elements is

(A) Nichrome
(B) Invar
(C) Magnin
(D) Elinvar

Answer:(A) Nichrome


Q11. Acidic solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Less than 7
(C) Equal to 7
(D) pH value has nothing to do with neutral solution

Answer: (B) Less than 7


Q12. The type of space lattice found in gamma-iron is

(A) Face centered cubic space lattice
(B) Body centered cubic space lattice
(C) Close packed hexagonal space lattice
(D) None of these

Answer: (A) Face centered cubic space lattice


Q13. Which is false statement about properties of aluminium?

(A) Modulus of elasticity is fairly low
(B) Wear resistance is very good
(C) Fatigue strength is not high
(D) Creep strength limits its use to fairly low temperatures

Answer: (B) Wear resistance is very good


Q14. The charge is fed into the blast furnace through the

(A) Stack
(B) Throat
(C) Bosh
(D) Tyres

Answer: (B) Throat


Q15. The crystal of alpha iron is

(A) Body centered cubic
(B) Face centered cubic
(C) Hexagonal close packed
(D) Cubic structure

Answer: (A) Body centered cubic


Q16. Combined carbon in iron makes the metal

(A) Soft and gives coarse grained crystalline structure
(B) Soft and gives a fine grained crystalline structure
(C) Hard and gives a coarse grained crystalline structure
(D) Hard and gives a fine grained crystalline structure

Answer: (D) Hard and gives a fine grained crystalline structure


Q17. Free carbon in iron makes the metal

(A) Soft and gives a coarse grained crystalline structure
(B) Soft and gives a fine grained crystalline structure
(C) Hard and gives a coarse grained crystalline structure
(D) Hard and gives a fine grained crystalline structure

Answer: (A) Soft and gives a coarse grained crystalline structure


Q18. The basic constituents of Hastelloy are

(A) Aluminium, copper etc.
(B) Nickel, molybdenum etc.
(C) Nickel, Copper, etc.
(D) All of the above

Answer:(B) Nickel, molybdenum etc.


Q19. Solder is an alloy consisting of

(A) Tin, antimony, copper
(B) Tin and copper
(C) Tin and lead
(D) Lead and zinc

Answer: (B) Tin and copper


Q20. Which is false statement about tempering? Tempering is done to

(A) Improve machinability
(B) Improve ductility
(C) Improve toughness
(D) Release stresses

Answer: (A) Improve machinability


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.