Engineering Materials Objective Practice – Set 11 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Beryllium bronze has

(A) High yield point
(B) High fatigue limit
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q2. Permalloy is a

(A) Kind of stainless steel
(B) None ferrous alloy
(C) Polymer
(D) Nickel and iron alloy having high permeability

Answer: (D) Nickel and iron alloy having high permeability


Q3. Basic solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Equal to 7
(C) Less than 7
(D) pH value has nothing to do with basic solution

Answer: (A) Greater than 7


Q4. Cartridge brass can be

(A) Cold rolled into sheets
(B) Drawn into wires
(C) Formed into tube
(D) Any one of these

Answer: (D) Any one of these


Q5. The steel widely used for motor car crankshafts is

(A) Nickel steel
(B) Chrome steel
(C) Nickel-chrome steel
(D) Silicon steel

Answer: (B) Chrome steel


Q6. Delta iron occurs at temperature of

(A) Room temperature
(B) Above melting point
(C) Between 1400°C and 1539°C
(D) Between 910°C and 1400°C

Answer: (C) Between 1400°C and 1539°C


Q7. Malleable cast iron is produced

(A) By adding magnesium to molten cast iron
(B) By quick cooling of molten cast iron
(C) From white cast iron by annealing process
(D) None of these

Answer: (C) From white cast iron by annealing process


Q8. Iron is

(A) Paramagnetic
(B) Ferromagnetic
(C) Ferroelectric
(D) Dielectric

Answer: (B) Ferromagnetic


Q9. Maximum percentage of carbon in ferrite is

(A) 0.025%
(B) 0.06%
(C) 0.1%
(D) 0.25%

Answer:(A) 0.025%


Q10. German silver contains

(A) 1% silver
(B) 2% silver
(C) 5% silver
(D) No silver

Answer: (D) No silver


Q11. Iron ore is usually found in the form of

(A) Oxides
(B) Carbonates
(C) Sulphides
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. Which of the following is the binding material in cemented carbides?

(A) Cobalt
(B) Nickel
(C) Vanadium
(D) Iron

Answer: (A) Cobalt


Q13. The machinability of steel is increased by

(A) Silicon and sulphur
(B) Phosphorous, lead and sulphur
(C) Sulphur, graphite and aluminium
(D) Phosphorous and aluminium

Answer: (B) Phosphorous, lead and sulphur


Q14. Phosphor bronze contains

(A) 0.5% of phosphorous
(B) 1% phosphorous
(C) 2.5% phosphorous
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q15. Pearlite is a combination of

(A) Ferrite and cementite
(B) Cementite and gamma iron
(C) Ferrite and austenite
(D) Ferrite and iron graphite

Answer: (A) Ferrite and cementite


Q16. Which of the following steel making process is being adopted at Rourkela (in India) Steel Plant?

(A) Bessemer process
(B) Open hearth process
(C) Electric process
(D) LD process

Answer: (D) LD process


Q17. Foundry crucible is made of

(A) Mild steel
(B) German silver
(C) Lead
(D) Graphite

Answer: (D) Graphite


Q18. The property of a material essential for spring materials is

(A) Stiffness
(B) Ductility
(C) Resilience
(D) Plasticity

Answer: (C) Resilience


Q19. The unique property of cast iron is its high

(A) Malleability
(B) Ductility
(C) Surface finish
(D) Damping characteristics

Answer: (D) Damping characteristics


Q20. Manganese is added in low carbon steel to

(A) Make the steel tougher and harder
(B) Raise the yield point
(C) Make the steel ductile and of good bending qualities
(D) All of the above

Answer: (C) Make the steel ductile and of good bending qualities


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.