Engineering Materials Objective Quiz – Set 12 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Tungsten when added to steel __ the critical temperature.

(A) Does not effect
(B) Lowers
(C) Raises
(D) None of these

Answer: (C) Raises


Q2. Basic constituents of Monel metal are

(A) Nickel, copper
(B) Nickel, molybdenum
(C) Zinc, tin, lead
(D) Nickel, lead and tin

Answer: (A) Nickel, copper


Q3. Cyaniding is the process of

(A) Dipping steel in cyanide bath
(B) Reacting steel surface with cyanide salts
(C) Adding carbon and nitrogen by heat treatment of steel to increase its surface hardness
(D) Obtaining cyanide salts

Answer: (C) Adding carbon and nitrogen by heat treatment of steel to increase its surface hardness


Q4. Shock resisting steels should have

(A) Low wear resistance
(B) Low hardness
(C) Low tensile strength
(D) Toughness

Answer: (D) Toughness


Q5. Cold rolled steel sheets contain carbon of the following order

(A) 0.1%
(B) 0.2%
(C) 0.4%
(D) 0.6%

Answer: (A) 0.1%


Q6. Free cutting steels

(A) Are used where ease in machining is the criterion
(B) Contain carbon in free form
(C) Require least cutting force
(D) Do not exist

Answer: (A) Are used where ease in machining is the criterion


Q7. Austenite is a combination of

(A) Ferrite and cementite
(B) Cementite and gamma iron
(C) Ferrite and austenite
(D) Ferrite and iron graphite

Answer: (B) Cementite and gamma iron


Q8. Bronze is an alloy of

(A) Copper and zinc
(B) Copper and tin
(C) Copper, tin and zinc
(D) None of these

Answer:(B) Copper and tin


Q9. The stiffness is the ability of a material to resist

(A) Deformation under stress
(B) Fracture due to high impact loads
(C) Externally applied forces with breakdown or yielding
(D) None of the above

Answer: (A) Deformation under stress


Q10. Which of the following constituents of steels is softest and least strong?

(A) Austenite
(B) Pearlite
(C) Ferrite
(D) Cementite

Answer: (C) Ferrite


Q11. Steel containing ferrite and pearlite is

(A) Hard
(B) Soft
(C) Tough
(D) Hard and tough

Answer: (B) Soft


Q12. Chilled cast iron has

(A) No graphite
(B) A very high percentage of graphite
(C) A low percentage of graphite
(D) Graphite as its basic constituent of composition

Answer: (A) No graphite


Q13. Corrosion resistance of steel is increased by addition of

(A) Chromium and nickel
(B) Sulphur, phosphorus, lead
(C) Vanadium, aluminium
(D) Tungsten, molybdenum, vanadium, chromium

Answer: (A) Chromium and nickel


Q14. An alloy of copper, tin and zinc is known as

(A) Brass
(B) Bronze
(C) Gun metal
(D) Muntz metal

Answer:(C) Gun metal


Q15. Shock resistance of steel is increased by adding

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Nickel and chromium
(D) Sulphur, lead and phosphorus

Answer: (C) Nickel and chromium


Q16. Chromium in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: (A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness


Q17. Drop forging dies contain carbon of the order of

(A) 0.1 to 0.2%
(B) 0.25 to 0.5%
(C) 0.6 to 0.7%
(D) 0.7 to 0.9%

Answer: (C) 0.6 to 0.7%


Q18. Delta metal is an alloy of

(A) Copper, zinc and iron
(B) Iron, nickel and copper
(C) Iron, lead and tin
(D) Iron, aluminium and magnesium

Answer: (A) Copper, zinc and iron


Q19. Specify the sequence correctly

(A) Grain growth, recrystallization, stress relief
(B) Stress relief, grain growth, recrystallization
(C) Stress relief, recrystallization, grain growth
(D) Grain growth, stress relief, recrystallization

Answer: (C) Stress relief, recrystallization, grain growth


Q20. Steel with __ carbon is known as hypo-eutectoid steel.

(A) 0.8%
(B) Below 0.8%
(C) Above 0.8%
(D) None of these

Answer: (B) Below 0.8%


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.