Engineering Materials Objective Test- Set 14 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Preheating is essential in welding

(A) Cast iron
(B) High speed steel
(C) All nonferrous materials
(D) All of the above

Answer: (A) Cast iron


Q2. Addition of lead and bismuth to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability

Answer: (D) Improving machinability


Q3. Thermoplastic materials are those materials which

(A) Are formed into shape under heat and pressure and results in a permanently hard product
(B) Do not become hard with the application of heat and pressure and no chemical change occurs
(C) Are flexible and can withstand considerable wear under suitable conditions
(D) Are used as a friction lining for clutches and brakes

Answer: (B) Do not become hard with the application of heat and pressure and no chemical change occurs


Q4. The maximum internal diameter of a blast furnace is about

(A) 3 m
(B) 6 m
(C) 9 m
(D) 12 m

Answer: (C) 9 m


Q5. Mild steel belongs to the following category

(A) Low carbon steel
(B) Medium carbon steel
(C) High carbon steel
(D) Alloy steel

Answer: (A) Low carbon steel


Q6. Chromium when added to steel _ the tensile strength.

(A) Does not effect
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these

Answer: (C) Increases


Q7. In grey cast iron, carbon is present in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Spheroids

Answer: (C) Flakes


Q8. Nodular cast iron is produced by adding __ to the molten cast iron.

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Copper
(D) Magnesium

Answer: (D) Magnesium


Q9. The property of a material due to which it breaks with little permanent distortion, is called

(A) Brittleness
(B) Ductility
(C) Malleability
(D) Plasticity

Answer: (A) Brittleness


Q10. Surveying tapes are made of a material having low coefficient of expansion and enough strength. The alloy used is

(A) Silver metal
(B) Duralumin
(C) Hastelloy
(D) Invar

Answer: (D) Invar


Q11. Process of Austempering results in

(A) Formation of bainite structure
(B) Carburised structure
(C) Martenistic structure
(D) Lamellar layers of carbide distributed throughout the structure

Answer: (A) Formation of bainite structure


Q12. Sulphur in cast iron

(A) Makes the iron soft and easily machinable
(B) Increases hardness and brittleness
(C) Make the iron white and hard
(D) Aids fusibility and fluidity

Answer: (B) Increases hardness and brittleness


Q13. Steel made from phosphate iron is

(A) Brittle
(B) Hard
(C) Ductile
(D) Tough

Answer: (A) Brittle


Q14. Cast iron is a

(A) Ductile material
(B) Malleable material
(C) Brittle material
(D) Tough material

Answer: (C) Brittle material


Q15. The percentage of carbon in cast iron varies from

(A) 0.1 to 0.5
(B) 0.5 to 1
(C) 1 to 1.7
(D) 1.7 to 4.5

Answer: (D) 1.7 to 4.5


Q16. The machinability of aluminium increases when _ is added to aluminium.

(A) Copper
(B) Magnesium
(C) Silicon
(D) Lead and bismuth

Answer: (D) Lead and bismuth


Q17. Closed packed hexagonal space lattice is found in

(A) Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth
(B) Gamma-iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel
(C) Alpha-iron, tungsten, chromium and molybdenum
(D) None of the above

Answer: (A) Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth


Q18. Pure iron is the structure of

(A) Ferrite
(B) Pearlite
(C) Austenite
(D) Ferrite and cementite

Answer: (A) Ferrite


Q19. In nodular iron, graphite is in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Spheroids

Answer: (D) Spheroids


Q20. In mottled cast iron, carbon is available in

(A) Free form
(B) Combined form
(C) Nodular form
(D) Partly in free and partly in combined state

Answer: (D) Partly in free and partly in combined state


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.