Engineering Materials Objective Questions – Set 15 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Depth of hardness of steel is increased by addition of

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Tungsten
(D) Vanadium

Answer: (B) Chromium


Q2. The alloying element which increases residual magnetism and coercive magnetic force in steel for magnets is

(A) Chromium
(B) Nickel
(C) Vanadium
(D) Cobalt

Answer:(D) Cobalt


Q3. Hardness of martensite is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80

Answer: (A) RC 65


Q4. Connecting rod is usually made of

(A) Aluminium
(B) Low carbon steel
(C) Medium carbon steel
(D) High carbon steel

Answer: (C) Medium carbon steel


Q5. The crystal structure of brass is

(A) F.C.C.
(B) B.C.C.
(C) H.C.P.
(D) Orthorhombic crystalline structure

Answer: (A) F.C.C.


Q6. Addition of silicon to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability

Answer: (A) Improvement of casting characteristics


Q7. The hardness and tensile strength in austenitic stainless steel can be increased by

(A) Hardening and cold working
(B) Normalizing
(C) Martempering
(D) Full annealing

Answer: (A) Hardening and cold working


Q8. Eutectoid reaction occurs at

(A) 600°C
(B) 723°C
(C) 1147°C
(D) 1493°C

Answer: (B) 723°C


Q9. The ultimate tensile strength of low carbon steel by working at a high strain rate will

(A) Decrease
(B) Increase
(C) Remain constant
(D) First increase and then decrease

Answer: (B) Increase


Q10. The lower critical temperature

(A) Decreases as the carbon content in steel increases
(B) Increases as the carbon content in steel increases
(C) Is same for all steels
(D) Depends upon the rate of heating

Answer:(C) Is same for all steels


Q11. In high speed steels, manganese is used to tougher the metal and to increase its

(A) Yield point
(B) Critical temperature
(C) Melting point
(D) Hardness

Answer: (B) Critical temperature


Q12. An important property of malleable cast iron in comparison to grey cast iron is the high

(A) Compressive strength
(B) Ductility
(C) Carbon content
(D) Hardness

Answer: (B) Ductility


Q13. When filing or machining cast iron makes our hands black, then it shows that __ is present in cast iron.

(A) Cementite
(B) Free graphite
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) None of these

Answer: (B) Free graphite


Q14. A cold chisel is made of

(A) Mild steel
(B) Cast iron
(C) H.S.S.
(D) High carbon

Answer: (D) High carbon


Q15. Ball bearings are, usually, made from

(A) Low carbon steel
(B) High carbon steel
(C) Medium carbon steel
(D) Chrome steel

Answer: (D) Chrome steel


Q16. The hardness is the property of a material due to which it

(A) Can be drawn into wires
(B) Breaks with little permanent distortion
(C) Can cut another metal
(D) Can be rolled or hammered into thin sheets

Answer: (C) Can cut another metal


Q17. Corrosion resistance of steel is increased by adding

(A) Chromium and nickel
(B) Nickel and molybdenum
(C) Aluminium and zinc
(D) Tungsten and sulphur

Answer: (A) Chromium and nickel


Q18. White metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper and 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Silver and chromium

Answer: (C) Alloy of tin, lead and cadmium


Q19. An alloy steel which is work hardenable and which is used to make the blades of bulldozers, bucket wheel excavators and other earth moving equipment contain iron, carbon and

(A) Chromium
(B) Silicon
(C) Manganese
(D) Magnesium

Answer: (C) Manganese


Q20. Nickel when added to copper improves

(A) Machinability
(B) Hardness
(C) Hardness and strength
(D) Strength and ductility

Answer: (B) Hardness


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.