Engineering Materials Exam Test MCQ – Set 16 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When elements like nickel, chromium, copper and molybdenum are added to the molten cast iron, it produces

(A) White cast iron
(B) Nodular cast iron
(C) Malleable cast iron
(D) Alloy cast iron

Answer: (D) Alloy cast iron


Q2. Gamma iron exits at following temperature

(A) Room temperature
(B) Near melting point
(C) Between 1400°C and 1539°C
(D) Between 910°C and 1400°C

Answer: (D) Between 910°C and 1400°C


Q3. In malleable iron, carbon is present in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Nodular aggregates of graphite

Answer: (D) Nodular aggregates of graphite


Q4. Monel metal is an alloy of

(A) Nickel and copper
(B) Nickel and chromium
(C) Nickel, Chromium and iron
(D) Copper and chromium

Answer: (A) Nickel and copper


Q5. Railway rails are normally made of

(A) Mild steel
(B) Alloy steel
(C) High carbon
(D) Tungsten steel

Answer: (C) High carbon


Q6. Blast furnace is used to produce

(A) Pig iron
(B) Cast iron
(C) Wrought iron
(D) Steel

Answer: (A) Pig iron


Q7. Weld decay is the phenomenon found with

(A) Cast iron
(B) Mild steel
(C) Nonferrous materials
(D) Stainless steel

Answer: (D) Stainless steel


Q8. High carbon steel carries carbon percentage

(A) 0.1 to 0.3%
(B) 0.3 to 0.6%
(C) 0.6 to 0.8%
(D) 0.8 to 1.5%

Answer: (D) 0.8 to 1.5%


Q9. Which of the following is used for bearing liner?

(A) Gun metal
(B) Bronze
(C) Bell metal
(D) Babbitt metal

Answer: (D) Babbitt metal


Q10. German silver contains

(A) 1% silver
(B) 2.5% silver
(C) 5% silver
(D) 10% silver

Answer: (C) 5% silver


Q11. Beryllium bronze contains

(A) 60% copper and 40% beryllium
(B) 80% copper and 20% beryllium
(C) 97.75% copper and 2.25% beryllium
(D) 99% copper and 1% beryllium

Answer: (C) 97.75% copper and 2.25% beryllium


Q12. Slow plastic deformation of metals under a constant stress is known as

(A) Creep
(B) Fatigue
(C) Endurance
(D) Plastic deformation

Answer: (A) Creep


Q13. In induction hardening __ is high.

(A) Current
(B) Voltage
(C) Frequency
(D) Temperature

Answer: (C) Frequency


Q14. The purpose of heat treatment is to

(A) Relieve the stresses set up in the material after hot or cold working
(B) Modify the structure of the material
(C) Change grain size
(D) Any one of these

Answer: (D) Any one of these


Q15. Carbon steel is

(A) Made by adding carbon in steel
(B) Refined from cast iron
(C) An alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur
(D) Extensively used for making cutting tools

Answer: (C) An alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur


Q16. The carbon in the pig iron varies from

(A) 0.1 to 0.5%
(B) 0.5 to 1%
(C) 1 to 5%
(D) 5 to 10%

Answer:(C) 1 to 5%


Q17. An engineer’s hammer is made of

(A) Cast iron
(B) Forged steel
(C) Mild steel
(D) High carbon steel

Answer: (D) High carbon steel


Q18. Hardness of upper bainite (acicular structure) is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80

Answer: (B) RC 48


Q19. The hardness of steel increases if it contains

(A) Austenite
(B) Martensite
(C) Pearlite
(D) Cementite

Answer: (B) Martensite


Q20. Aluminium bronze contains aluminium and copper in the ratio of

(A) 50 : 50
(B) 40 : 60
(C) 60 : 40
(D) 10 : 90

Answer: (D) 10 : 90


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.