Engineering Materials MCQ Test – Set 18 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Melting point of iron is

(A) 1539°C
(B) 1601°C
(C) 1489°C
(D) 1712°C

Answer: (A) 1539°C


Q2. Gun metal contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 78% copper and rest tin

Answer: (C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel


Q3. Duralumin contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium, 40% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg
(C) 10% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: (A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe


Q4. The hardness of steel increases if it contains

(A) Pearlite
(B) Ferrite
(C) Cementite
(D) Martensite

Answer: (C) Cementite


Q5. Which of the following metal is used in making electrical resistance wire for electric furnaces and heating elements?

(A) Babbitt metal
(B) Monel metal
(C) Nichrome
(D) Phosphor bronze

Answer: (C) Nichrome


Q6. The crystal structure of gamma iron is

(A) Body centered cubic
(B) Face centered cubic
(C) Hexagonal close packed
(D) Cubic structure

Answer: (B) Face centered cubic


Q7. Sulphur in pig iron tends to make it

(A) Hard
(B) Soft
(C) Ductile
(D) Tough

Answer: (A) Hard


Q8. ‘Killed steels’ are those steels

(A) Which are destroyed by burning
(B) Which after their destruction are recycled to produce fresh steel
(C) Which are deoxidized in the ladle with silicon and aluminium
(D) In which carbon is completely burnt

Answer: (C) Which are deoxidized in the ladle with silicon and aluminium


Q9. Eutectoid steel contains following percentage of carbon

(A) 0.02%
(B) 0.3%
(C) 0.63%
(D) 0.8%

Answer: (D) 0.8%


Q10. The strength is the ability of a material to resist

(A) Deformation under stress
(B) Externally applied forces with breakdown or yielding
(C) Fracture due to high impact loads
(D) None of these

Answer: (B) Externally applied forces with breakdown or yielding


Q11. Nimonic contains __ percentage of nickel as that of Inconel.

(A) Same
(B) Less
(C) More
(D) None of these

Answer: (A) Same


Q12. Compressive strength of grey cast iron in tonnes/cm is of the order of

(A) 35
(B) 57
(C) 710
(D) 1015

Answer: (B) 57


Q13. Perminvar alloy having constant permeability is an alloy of

(A) Nickel, copper and iron
(B) Nickel, copper and zinc
(C) Copper, nickel and antimony
(D) Iron, zinc and bismuth

Answer: (A) Nickel, copper and iron


Q14. Which of the following material has maximum ductility?

(A) Mild steel
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Aluminium

Answer: (A) Mild steel


Q15. The cupola is used to manufacture

(A) Pig iron
(B) Cast iron
(C) Wrought iron
(D) Steel

Answer: (B) Cast iron


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.