Engineering Mechanics MCQs Exam – Set 01 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A body of mass ‘m’ moving with a constant velocity ‘v’ strikes another body of same mass moving with same velocity but in opposite direction. The common velocity of both the bodies after collision is

(A) v
(B) 2v
(C) 4v
(D) 8v

Answer: (B) 2v


Q2. When two elastic bodies collide with each other,

(A) The two bodies will momentarily come to rest after collision
(B) The two bodies tend to compress and deform at the surface of contact
(C) The two bodies begin to regain their original shape
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q3. The Cartesian equation of trajectory is (where u = Velocity of projection, α = Angle of projection, and x, y = Co-ordinates of any point on the trajectory after t seconds.)

(A) y = (gx²/2u² cos²α) + x. tanα
(B) y = (gx²/2u² cos²α) – x. tanα
(C) y = x. tanα – (gx²/2u² cos²α)
(D) y = x. tanα + (gx²/2u² cos²α)

Answer: (C) y = x. tanα – (gx²/2u² cos²α)


Q4. A ladder is resting on a smooth ground and leaning against a rough vertical wall. The force of friction will act

(A) Towards the wall at its upper end
(B) Away from the wall at its upper end
(C) Downward at its upper end
(D) Upward at its upper end

Answer:(D) Upward at its upper end


Q5. Coefficient of friction depends upon

(A) Area of contact only
(B) Nature of surface only
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer:(B) Nature of surface only


Q6. The centre of gravity of a right circular solid cone is at a distance of _ from its base, measured along the vertical axis.(where h = Height of a right circular solid cone.)

(A) h/2
(B) h/3
(C) h/4
(D) h/6

Answer: (C) h/4


Q7. Two bodies of masses m1 and m2 are hung from the ends of a rope, passing over a frictionless pulley as shown in the figure below. The acceleration of the string will be
Engineering Mechanics question no. 01, set 07

(A) g (m1 – m2)/(m1 + m2)
(B) 2g (m1 – m2)/(m1 + m2)
(C) g (m1 + m2)/(m1 – m2)
(D) 2g (m1 + m2)/(m1 – m2)

Answer: (A) g (m1 – m2)/(m1 + m2)


Q8. The motion of a particle round a fixed axis is

(A) Translatory
(B) Rotary
(C) Circular
(D) Translatory as well as rotary

Answer: (C) Circular


Q9. The forces, whose lines of action are parallel to each other and act in the same directions, are known as

(A) Coplanar concurrent forces
(B) Coplanar non-concurrent forces
(C) Like parallel forces
(D) Unlike parallel forces

Answer: (C) Like parallel forces


Q10. If two bodies having masses m1 and m2 (m1>m2) have equal kinetic energies, the momentum of body having mass m1 is _ the momentum of body having mass m2.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these

Answer:(C) Greater than


Q11. The force, by which the body is attracted, towards the center of the earth, is called

(A) Impulsive force
(B) Mass
(C) Weight
(D) Momentum

Answer: (C) Weight


Q12. The bellow figure shows the three coplanar forces P, Q and R acting at a point O. If these forces are in equilibrium, then
Engineering Mechanics question no. 02, set 01

(A) P/sin β = Q/sin α = R/sin ɣ
(B) P/sin α = Q/sin β = R/sin ɣ
(C) P/sin ɣ = Q/sin α = R/sin β
(D) P/sin α = Q/sin ɣ = R/sin β

Answer: (B) P/sin α = Q/sin β = R/sin ɣ


Q13. The coefficient of friction depends upon

(A) Nature of surfaces
(B) Area of contact
(C) Shape of the surfaces
(D) All of the above

Answer: (A) Nature of surfaces


Q14. The units of moment of inertia of an area are

(A) kg-m²
(B) m⁴
(C) kg/m²
(D) m³

Answer: (B) m⁴


Q15. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The C.G. of a circle is at its centre
(B) The C.G. of a triangle is at the intersection of its medians
(C) The C.G. of a rectangle is at the intersection of its diagonals
(D) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre

Answer: (D) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre


Q16. Moment of inertia of a hollow rectangular section as shown in the below figure about X-X axis, is

(A) (BD³/12) – (bd³/12)
(B) (DB³/12) – (db³/12)
(C) (BD³/36) – (bd³/36)
(D) (DB³/36) – (db³/36)

Answer: (A) (BD³/12) – (bd³/12)


Q17. A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of friction µ can rest up to height of

(A) r/2
(B) r/A
(C) r/3
(D) 0.134 r

Answer: (D) 0.134 r


Q18. The velocity ratio of a differential wheel and axle with ‘D’ as the diameter of effort wheel and d1 and d2 as the diameters of larger and smaller axles respectively, is

(A) D/(d₁ + d₂)
(B) D/(d₁ – d₂)
(C) 2D/(d₁ + d₂)
(D) 2D/(d₁ – d₂)

Answer: (D) 2D/(d₁ – d₂)


Q19. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the following distance from the base

(A) h/2
(B) J/3
(C) h/6
(D) h/4

Answer: (D) h/4


Q20. Two non-collinear parallel equal forces acting in opposite direction

(A) Balance each other
(B) Constitute a moment
(C) Constitute a couple
(D) Constitute a moment of couple

Answer: (C) Constitute a couple


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17