Engineering Mechanics MCQs Test – Set 02 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Two coplanar couples having equal and opposite moments

(A) Balance each other
(B) Produce a couple and an unbalanced force
(C) Are equivalent
(D) Cannot balance each other

Answer: (D) Cannot balance each other


Q2. The equivalent length of a simple pendulum which gives the same frequency as compound pendulum is

(A) h/(kG² + h²)
(B) (kG² + h²)/h
(C) h²/(kG² + h²)
(D) (kG² + h²)/h²

Answer: (B) (kG² + h²)/h


Q3. The centre of percussion of the homogeneous rod of length ‘L’ suspended at the top will be

(A) L/2
(B) L/3
(C) 3L/4
(D) 2L/3

Answer: (D) 2L/3


Q4. The angular velocity (in rad/s) of a body rotating at N revolutions per minute is

(A) πN/60
(B) πN/180
(C) 2πN/60
(D) 2πN/180

Answer: (C) 2πN/60


Q5. The slope on the road surface generally provided on the curves is known as

(A) Angle of friction
(B) Angle of repose
(C) Angle of banking
(D) None of these

Answer: (C) Angle of banking


Q6. The range of projectile (R) on an upward inclined plane is

(A) g. cos² β/2u². sin (α + β). cos α
(B) 2u². sin (α + β). cos α/g. cos² β
(C) g. cos² β/2u². sin (α – β). cos α
(D) 2u². sin (α – β). cos α/g. cos² β

Answer: (D) 2u². sin (α – β). cos α/g. cos² β


Q7. Which of the following is a vector quantity?

(A) Energy
(B) Mass
(C) Momentum
(D) Angle

Answer: (C) Momentum


Q8. Which of the following statement is incorrect?

(A) A force acting in the opposite direction to the motion of the body is called force of friction
(B) The ratio of the limiting friction to the normal reaction is called coefficient of friction
(C) A machine whose efficiency is 100% is known as an ideal machine
(D) The velocity ratio of a machine is the ratio of load lifted to the effort applied

Answer:(D) The velocity ratio of a machine is the ratio of load lifted to the effort applied


Q9. Which of the following is not the unit of power?

(A) kW (kilowatt)
(B) hp (horse power)
(C) kcal/sec
(D) kcal/kg sec

Answer: (D) kcal/kg sec


Q10. Which of the following statement is correct?

(A) The kinetic energy of a body during impact remains constant
(B) The kinetic energy of a body before impact is equal to the kinetic energy of a body after impact
(C) The kinetic energy of a body before impact is less than the kinetic energy of a body after impact
(D) The kinetic energy of a body before impact is more than the kinetic energy of a body after impact

Answer: (D) The kinetic energy of a body before impact is more than the kinetic energy of a body after impact


Q11. If the body falls freely under gravity, then the gravitational acceleration is taken as

(A) +8.9 m/s2
(B) -8.9 m/s2
(C) +9.8 m/s2
(D) -9.8 m/s2

Answer: (C) +9.8 m/s2


Q12. The center of gravity of a trapezium with parallel sides ‘a’ and ‘b’ lies at a distance of ‘y’ from the base ‘b’, as shown in the below figure. The value of ‘y’ is

(A) h [(2a + b)/(a + b)]
(B) (h/2) [(2a + b)/(a + b)]
(C) (h/3) [(2a + b)/(a + b)]
(D) (h/3) [(a + b)/(2a + b)]

Answer: (C) (h/3) [(2a + b)/(a + b)]


Q13. Moment of inertia of a rectangular section having width (b) and depth (d) about an axis passing through its C.G. and parallel to the width (b), is

(A) db³/12
(B) bd³/12
(C) db³/36
(D) bd³/36

Answer: (B) bd³/12


Q14. The angle of inclination of the plane at which the body begins to move down the plane, is called

(A) Angle of friction
(B) Angle of repose
(C) Angle of projection
(D) None of these

Answer: (A) Angle of friction


Q15. A block of mass m1, placed on an inclined smooth plane is connected by a light string passing over a smooth pulley to mass m2, which moves vertically downwards as shown in the below figure. The tension in the string is

(A) m1/m2
(B) m1. g. sin α
(C) m1.m2/m1 + m2
(D) m1. m2.g (1 + sin α)/(m1 + m2)

Answer: (D) m1. m2.g (1 + sin α)/(m1 + m2)


Q16. A force acting on a body may

(A) Change its motion
(B) Balance the other forces acting on it
(C) Retard its motion
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q17. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either

(A) Meet in a point
(B) Be all parallel
(C) At least two of them must meet
(D) All the above are correct

Answer: (D) All the above are correct


Q18. The maximum velocity of a particle moving with simple harmonic motion is

(A) ω
(B) ωr
(C) ω2r
(D) ω/r

Answer: (B) ωr


Q19. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms in an unknown fluid. Then which is correct statement about density of metal

(A) Density of metal can’t be determined
(B) Metal is twice as dense as water
(C) Metal will float in water
(D) Metal is twice as dense as unknown fluid

Answer: (A) Density of metal can’t be determined


Q20. Non-coplanar non-concurrent forces are those forces which

(A) Meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
(B) Do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
(C) Do not meet at one point but their lines of action lie on the same plane
(D) None of the above

Answer: (B) Do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17