Engineering Mechanics Quiz Test – Set 04 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A cable with a uniformly distributed load per horizontal meter run will take the following shape

(A) Straight line
(B) Parabola
(C) Hyperbola
(D) Elliptical

Answer: (B) Parabola


Q2. A number of forces acting at a point will be in equilibrium, if

(A) All the forces are equally inclined
(B) Sum of all the forces is zero
(C) Sum of resolved parts in the vertical direction is zero (i.e. ∑V = 0)
(D) None of these

Answer: (C) Sum of resolved parts in the vertical direction is zero (i.e. ∑V = 0)


Q3. The forces, which meet at one point, but their lines of action do not lie in a plane, are called

(A) Coplanar non-concurrent forces
(B) Non-coplanar concurrent forces
(C) Non-coplanar non-concurrent forces
(D) Intersecting forces

Answer: (B) Non-coplanar concurrent forces


Q4. On the ladder resting on the ground and leaning against a smooth vertical wall, the force of friction will be

(A) Downwards at its upper end
(B) Upwards at its upper end
(C) Perpendicular to the wall at its upper end
(D) Zero at its upper end

Answer: (D) Zero at its upper end


Q5. The velocity of a particle moving with simple harmonic motion is _ at the mean position.

(A) Zero
(B) Minimum
(C) Maximum
(D) None of these

Answer: (C) Maximum


Q6. The velocity ratio of a first system of pulleys with 4 pulleys is

(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 20

Answer: (C) 16


Q7. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a

(A) Right angled triangle
(B) Equilateral triangle
(C) Square
(D) Circle

Answer: (A) Right angled triangle


Q8. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any point in their plane is

(A) Equal to the moment of the couple
(B) Constant
(C) Both of above are correct
(D) Both of above are wrong

Answer: (A) Equal to the moment of the couple


Q9. The velocity of a body on reaching the ground from a height h, is

(A) 2.√(gh)
(B) √(gh)
(C) √(2gh)
(D) 2g.√h

Answer: (C) √(2gh)


Q10. The energy possessed by a body, for doing work by virtue of its position, is called

(A) Potential energy
(B) Kinetic energy
(C) Electrical energy
(D) Chemical energy

Answer: (A) Potential energy


Q11. A heavy string attached at two ends at same horizontal level and when central dip is very small approaches the following curve

(A) Circular arc
(B) Parabola
(C) Hyperbola
(D) Elliptical

Answer: (B) Parabola


Q12. When a body falls freely under gravitational force, it possesses __ weight.

(A) No
(B) Minimum
(C) Maximum
(D) None of these

Answer:(A) No


Q13. The weight of a body is due to

(A) Gravitational pull exerted by the earth
(B) Forces experienced by body in atmosphere
(C) Force of attraction experienced by particles
(D) Gravitational force of attraction towards the centre of the earth

Answer: (D) Gravitational force of attraction towards the centre of the earth


Q14. The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is

(A) √(P² + Q² + 2PQ sinθ)
(B) √(P² + Q² + 2PQ cosθ)
(C) √(P² + Q² – 2PQ cosθ)
(D) √(P² + Q² – 2PQ tanθ)

Answer:(B) √(P² + Q² + 2PQ cosθ)


Q15. Which of the following are vector quantities?

(A) Angular displacement
(B) Angular velocity
(C) Angular acceleration
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q16. If rain is falling in the opposite direction of the movement of a pedestrian, he has to hold his umbrella

(A) More inclined when moving
(B) Less inclined when moving
(C) More inclined when standing
(D) Less inclined when standing

Answer: (D) Less inclined when standing


Q17. Which of the following is a scalar quantity?

(A) Force
(B) Speed
(C) Velocity
(D) Acceleration

Answer: (B) Speed


Q18. If the masses of both the bodies, as shown in the below figure, are reduced to 50 percent, then tension in the string will be

(A) Same
(B) Half
(C) Double
(D) None of these

Answer: (B) Half


Q19. In the lever of third order, load ‘W’, effort ‘P’ and fulcrum ‘F’ are oriented as follows

(A) W between P and F
(B) F between W and P
(C) P between W and F
(D) W, P and F all on one side

Answer: (A) W between P and F


Q20. A framed structure, as shown in the below figure, is a

(A) Perfect frame
(B) Deficient frame
(C) Redundant frame
(D) None of the above

Answer: (A) Perfect frame


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17