Engineering Mechanics Test Exam – Set 06 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A heavy ladder resting on floor and against a vertical wall may not be in equilibrium, if

(A) The floor is smooth, the wall is rough
(B) The floor is rough, the wall is smooth
(C) The floor and wall both are smooth surfaces
(D) The floor and wall both are rough surfaces

Answer: (C) The floor and wall both are smooth surfaces


Q2. The ratio of static friction to dynamic friction is always

(A) Equal to one
(B) Less than one
(C) Greater than one
(D) None of these

Answer:(C) Greater than one


Q3. Angle of friction is the

(A) Angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(B) Ratio of limiting friction and normal reaction
(C) The ratio of minimum friction force to the friction force acting when the body is just about to move
(D) The ratio of minimum friction force to friction force acting when the body is in motion

Answer: (A) Angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction


Q4. According to Newton’s first law of motion,

(A) Everybody continues in its state of rest or of uniform motion, in a straight line, unless it is acted upon by some external force
(B) The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force, and takes place in the same direction, in which the force acts
(C) To every action, there is always an equal and opposite reaction
(D) None of the above

Answer: (A) Everybody continues in its state of rest or of uniform motion, in a straight line, unless it is acted upon by some external force


Q5. Limiting force of friction is the

(A) Tangent of angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and limiting friction
(B) Ratio of limiting friction and normal reaction
(C) The friction force acting when the body is just about to move
(D) The friction force acting when the body is in motion

Answer: (C) The friction force acting when the body is just about to move


Q6. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its vertex and parallel to the base, is __ than that passing through its C.G. and parallel to the base.

(A) Nine times
(B) Six times
(C) Four times
(D) Two times

Answer: (A) Nine times


Q7. Least force required to draw a body up the inclined plane is W sin (plane inclination + friction angle) applied in the direction

(A) Along the plane
(B) Horizontally
(C) Vertically
(D) At an angle equal to the angle of friction to the inclined plane

Answer: (D) At an angle equal to the angle of friction to the inclined plane


Q8. When a body of mass ‘m’ attains a velocity ‘v’ from rest in time ‘t’, then the kinetic energy of translation is

(A) mv2
(B) mgv2
(C) 0.5 mv2
(D) 0.5 mgv2

Answer: (C) 0.5 mv2


Q9. The velocity ratio of a simple wheel and axle with D and d as the diameters of effort wheel and load axle, is

(A) D + d
(B) D – d
(C) D × d
(D) D / d

Answer: (D) D / d


Q10. When a person, on a bicycle, drives round a curve, he has to lean __ to maintain equilibrium.

(A) Inward
(B) Outward
(C) Towards front
(D) Towards back

Answer: (A) Inward


Q11. A rubber ball is dropped from a height of 2 m. If there is no loss of velocity after rebounding, the ball will rise to a height of

(A) 1 m
(B) 2 m
(C) 3 m
(D) 4 m

Answer: (B) 2 m


Q12. The skidding away of the vehicle on a level circular path can be avoided if the force of friction between the wheels and the ground is __ the centrifugal force.

(A) Less than
(B) Greater than
(C) Equal to
(D) None of these

Answer: (B) Greater than


Q13. Which is the correct statement about law of polygon of forces?

(A) If any number of forces acting at a point can be represented by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium
(B) If any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides of a polygon, then the forces are in equilibrium
(C) If a polygon representing forces acting at a point is closed then forces are in equilibrium
(D) If any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium

Answer: (D) If any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium


Q14. Moment of inertia of a hollow circular section, as shown in the below figure about an axis perpendicular to the section, is __ than that about X-X axis.

(A) Two times
(B) Same
(C) Half
(D) None of these

Answer: (A) Two times


Q15. Which of the following is not a vector quantity?

(A) Weight
(B) Velocity
(C) Acceleration
(D) Force

Answer: (A) Weight


Q16. A spherical body is symmetrical about its perpendicular axis. According to Routh’s rule, the moment of inertia of a body about an axis passing through its centre of gravity is (where, M = Mass of the body, and S = Sum of the squares of the two semi-axes.)

(A) MS/3
(B) MS/4
(C) MS/5
(D) None of these

Answer: (C) MS/5


Q17. A trolley wire weighs 1.2 kg per meter length. The ends of the wire are attached to two poles 20 meters apart. If the horizontal tension is 1500 kg find the dip in the middle of the span

(A) 2.5 cm
(B) 3.0 cm
(C) 4.0 cm
(D) 5.0 cm

Answer: (C) 4.0 cm


Q18. The law of motion involved in the recoil of gun is

(A) Newton’s first law of motion
(B) Newton’s second law of motion
(C) Newton’s third law of motion
(D) None of these

Answer: (C) Newton’s third law of motion


Q19. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis is

(A) Same
(B) Double
(C) Half
(D) Four times

Answer: (B) Double


Q20. According to law of triangle of forces

(A) Three forces acting at a point will be in equilibrium
(B) Three forces acting at a point can be represented by a triangle, each side being proportional to force
(C) If three forces acting upon a particle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium
(D) If three forces acting at a point are in equilibrium, each force is proportional to the sine of the angle between the other two

Answer: (C) If three forces acting upon a particle are represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, taken in order, they will be in equilibrium


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17