Engineering Mechanics Preparation Quiz – Set 07 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The force induced in the string BC due to the load ‘W’ as shown in the below figure is

(A) W sinθ
(B) W cosθ
(C) W tanθ
(D) W cotθ

Answer:(D) W cotθ


Q2. A weight of 1000 N can be lifted by an effort of 80 N. If the velocity ratio is 20, the machine is

(A) Reversible
(B) Non-reversible
(C) Ideal
(D) None of these

Answer: (A) Reversible


Q3. Coulomb friction is the friction between

(A) Bodies having relative motion
(B) Two dry surfaces
(C) Two lubricated surfaces
(D) Solids and liquids

Answer: (A) Bodies having relative motion


Q4. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis through its base, is

(A) bh3/4
(B) bh3/8
(C) bh3/12
(D) bh3/36

Answer: (C) bh3/12


Q5. The frequency of oscillation of a compound pendulum is (where kG = Radius of gyration about the centroidal axis, and h = Distance between the point of suspension and C.G. of the body.)

(A) 2π. √(gh/kG² + h²)
(B) 2π. √(kG² + h²/gh)
(C) 1/2π. √(gh/kG² + h²)
(D) 1/2π. √(kG² + h²/gh)

Answer:(C) 1/2π. √(gh/kG² + h²)


Q6. The mechanical advantage of a lifting machine is the ratio of

(A) Distance moved by effort to the distance moved by load
(B) Load lifted to the effort applied
(C) Output to the input
(D) All of the above

Answer: (B) Load lifted to the effort applied


Q7. The resultant of the following three couples 20 kg force, 0.5 m arm, +ve sense 30 kg force, 1 m arm, -ve sense 40 kg force, 0.25 m arm, +ve sense having arm of 0.5 m will be

(A) 20 kg, -ve sense
(B) 20 kg, + ve sense
(C) 10 kg, + ve sense
(D) 10 kg, -ve sense

Answer: (A) 20 kg, -ve sense


Q8. The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part of their resultant in the same direction. This is known as

(A) Principle of independence of forces
(B) Principle of resolution of forces
(C) Principle of transmissibility of forces
(D) None of these

Answer: (B) Principle of resolution of forces


Q9. A circular hole of 50 mm diameter is cut out from a circular disc of 100 mm diameter as shown in the below figure. The center of gravity of the section will lie

(A) In the shaded area
(B) In the hole
(C) At ‘O’
(D) None of these

Answer: (A) In the shaded area


Q10. The maximum efficiency of a lifting machine is

(A) 1/m
(B) V.R./m
(C) m/V.R.
(D) 1/(m × V.R.)

Answer: (D) 1/(m × V.R.)


Q11. The loss of kinetic energy during inelastic impact, is given by (where m1 = Mass of the first body,m2 = Mass of the second body, and u1 and u2 = Velocities of the first and second bodies respectively.)

(A) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁ – u₂)²
(B) [2(m₁ + m₂)/m₁ m₂] (u₁ – u₂)²
(C) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁² – u₂²)
(D) [2(m₁ + m₂)/m₁ m₂] (u₁² – u₂²)

Answer: (A) [m₁ m₂/2(m₁ + m₂)] (u₁ – u₂)²


Q12. The center of gravity of a semi-circle lies at a distance of __ from its base measured along the vertical radius.

(A) 3r/ 8
(B) 4r/ 3π
(C) 8r/3
(D) 3r/4π

Answer: (B) 4r/ 3π


Q13. Centre of gravity of a solid cone lies on the axis at the height

(A) One fourth of the total height above base
(B) One third of the total height above base
(C) One-half of the total height above base
(D) Three eighth of the total height above the base

Answer: (A) One fourth of the total height above base


Q14. The time of flight (t) of a projectile on an upward inclined plane is(where u = Velocity of projection, α = Angle of projection, and β = Inclination of the plane with the horizontal.)

(A) t = g cos β/2u sin (α – β)
(B) t = 2u sin (α – β)/g cos β
(C) t = g cos β/2u sin (α + β)
(D) t = 2u sin (α + β)/g cos β

Answer: (B) t = 2u sin (α – β)/g cos β


Q15. Coefficient of friction is the

(A) Angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(B) Ratio of limiting friction and normal reaction
(C) The friction force acting when the body is just about to move
(D) The friction force acting when the body is in motion

Answer: (B) Ratio of limiting friction and normal reaction


Q16. The necessary condition for forces to be in equilibrium is that these should be

(A) Coplanar
(B) Meet at one point
(C) Both (A) and (B) above
(D) All be equal

Answer: (C) Both (A) and (B) above


Q17. From a circular plate of diameter 6 cm is cut out a circle whose diameter is a radius of the plate. Find the e.g. of the remainder from the centre of circular plate

(A) 0.5 cm
(B) 1.0 cm
(C) 1.5 cm
(D) 2.5 cm

Answer: (A) 0.5 cm


Q18. In a framed structure, as shown in the below figure, the force in the member BC is
Engineering Mechanics question no. 13, set 06

(A) W/√3 (compression)
(B) W/√3 (tension)
(C) 2W/√3 (compression)
(D) 2W/√3 (tension)

Answer: (D) 2W/√3 (tension)


Q19. A particle moves along a straight line such that distance (x) traversed in ‘t’ seconds is given by x = t² (t – 4), the acceleration of the particle will be given by the equation

(A) 6t² – 8t
(B) 3t² + 2t
(C) 6f – 8
(D) 6f – 4

Answer: (C) 6f – 8


Q20. A semicircular disc rests on a horizontal surface with its top flat surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of friction between semi circular disc and horizontal surface is µ. This disc is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top horizontal force will

(A) Remain horizontal
(B) Slant up towards direction of pull
(C) Slant down towards direction of pull
(D) None of the above

Answer: (C) Slant down towards direction of pull


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17