Engineering Mechanics MCQs Test – Set 08 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When trying to turn a key into a lock, following is applied

(A) Coplanar force
(B) Non-coplanar forces
(C) Moment
(D) Couple

Answer: (D) Couple


Q2. If a suspended body is struck at the center of percussion, then the pressure on die axis passing through the point of suspension will be

(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Zero
(D) Infinity

Answer: (C) Zero


Q3. The rate of doing work is known as

(A) Potential energy
(B) Kinetic energy
(C) Power
(D) None of these

Answer: (C) Power


Q4. The periodic time (T) is given by (where, ω = Angular velocity of particle in rad/s.)

(A) ω/2π
(B) 2π/ω
(C) 2π × ω
(D) π/ω

Answer: (B) 2π/ω


Q5. Which of the following is the example of lever of first order?

(A) Arm of man
(B) Pair of scissors
(C) Pair of clinical tongs
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. The forces, which meet at one point and their lines of action also lie on the same plane, are known as

(A) Coplanar concurrent forces
(B) Coplanar non-concurrent forces
(C) Non-coplanar concurrent forces
(D) Non-coplanar non-concurrent forces

Answer: (A) Coplanar concurrent forces


Q7. Two forces are acting at an angle of 120°. The bigger force is 40 N and the resultant is perpendicular to the smaller one. The smaller force is

(A) 20 N
(B) 40 N
(C) 120 N
(D) None of these

Answer: (A) 20 N


Q8. In ideal machines, mechanical advantage is __ velocity ratio.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these

Answer: (A) Equal to


Q9. For any system of coplanar forces, the condition of equilibrium is that the

(A) Algebraic sum of the horizontal components of all the forces should be zero
(B) Algebraic sum of the vertical components of all the forces should be zero
(C) Algebraic sum of moments of all the forces about any point should be zero
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. The minimum force required to slide a body of weight ‘W’ on a rough horizontal plane is

(A) W sinθ
(B) W cosθ
(C) W tanθ
(D) None of these

Answer: (C) W tanθ


Q11. Which of the following statement is correct?

(A) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation
(B) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is directly proportional to its angular velocity
(C) The velocity of the particle moving with simple harmonic motion is zero at the mean position
(D) The acceleration of the particle moving with simple harmonic motion is maximum at the mean position

Answer: (A) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation


Q12. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its C.G. and parallel to the base, is

(A) bh3/4
(B) bh3/8
(C) bh3/12
(D) bh3/36

Answer: (D) bh3/36


Q13. A couple produces

(A) Translatory motion
(B) Rotational motion
(C) Combined translatory and rotational motion
(D) None of the above

Answer: (B) Rotational motion


Q14. The impact between two lead spheres is approximately equal to an __ impact.

(A) Elastic
(B) Inelastic
(C) Solid
(D) None of these

Answer:(B) Inelastic


Q15. The resultant of two forces P and Q (such that P > Q) acting along the same straight line, but in opposite direction, is given by

(A) P + Q
(B) P – Q
(C) P / Q
(D) Q / P

Answer: (B) P – Q


Q16. Three forces acting on a rigid body are represented in magnitude, direction and line of action by the three sides of a triangle taken in order. The forces are equivalent to a couple whose moment is equal to

(A) Area of the triangle
(B) Twice the area of the triangle
(C) Half the area of the triangle
(D) None of these

Answer:(B) Twice the area of the triangle


Q17. A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The number of revolutions made is nearly equal to

(A) 25
(B) 50
(C) 100
(D) 250

Answer: (B) 50


Q18. In actual machines

(A) Mechanical advantage is greater than velocity ratio
(B) Mechanical advantage is equal to velocity ratio
(C) Mechanical advantage is less than velocity ratio
(D) Mechanical advantage is unity

Answer: (C) Mechanical advantage is less than velocity ratio


Q19. Frictional force encountered after commencement of motion is called

(A) Limiting friction
(B) Kinematic friction
(C) Frictional resistance
(D) Dynamic friction

Answer: (D) Dynamic friction


Q20. D’ Alembert’s principle is used for

(A) Reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem
(B) Determining stresses in the truss
(C) Stability of floating bodies
(D) Designing safe structures

Answer: (A) Reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17