Engineering Mechanics Objective Test – Set 13 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A force while acting on a body may

(A) Change its motion
(B) Balance the forces, already acting on it
(C) Give rise to the internal stresses in it
(D) All of these

Answer:(D) All of these


Q2. Moment of inertia of a rectangular section having width (b) and depth (d) about an axis passing through its C.G. and parallel to the depth (d), is

(A) db³/12
(B) bd³/12
(C) db³/36
(D) bd³/36

Answer: (A) db³/12


Q3. Which of the following do not have identical dimensions?

(A) Momentum and impulse
(B) Torque and energy
(C) Torque and work
(D) Moment of a force and angular momentum

Answer: (D) Moment of a force and angular momentum


Q4. Efficiency of a screw jack is given by (where α = Helix angle, and φ = Angle of friction.)

(A) tan(α + φ)/tanα
(B) tanα/tan (α + φ)
(C) tan(α – φ)/tanα
(D) None of these

Answer: (B) tanα/tan (α + φ)


Q5. The velocity ratio of a differential pulley block with D and d as the diameters of larger and smaller pulley, is

(A) D/(D – d)
(B) D/(D + d)
(C) 2D/(D – d)
(D) 2D/(D + d)

Answer:(C) 2D/(D – d)


Q6. The velocity ratio in case of an inclined plane inclined at angle ‘θ’ to the horizontal and weight being pulled up the inclined plane by vertical effort is

(A) sinθ
(B) cosθ
(C) tanθ
(D) cosecθ

Answer: (A) sinθ


Q7. If a body is acted upon by a number of coplanar non-concurrent forces, it may

(A) Rotate about itself without moving
(B) Move in any one direction rotating about itself
(C) Be completely at rest
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q8. Which of the following is not the unit of pressure?

(A) kg/cm
(B) Bar
(C) Atmosphere
(D) Newton

Answer: (D) Newton


Q9. Tension in the cable supporting a lift is more when the lift is moving __ with an acceleration.

(A) Upwards
(B) Downwards
(C) Horizontal
(D) None of these

Answer: (A) Upwards


Q10. If tension in the cable supporting a lift moving downwards is half the tension when it is moving upwards, the acceleration of the lift is

(A) g/2
(B) g/3
(C) g/4
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q11. The wheels of a moving car possess

(A) Potential energy only
(B) Kinetic energy of translation only
(C) Kinetic energy of rotation only
(D) Kinetic energy of translation and rotation both

Answer: (D) Kinetic energy of translation and rotation both


Q12. A machine having an efficiency less than 50%, is known as

(A) Reversible machine
(B) Non-reversible machine
(C) Neither reversible nor non-reversible machine
(D) Ideal machine

Answer: (B) Non-reversible machine


Q13. The unit of power in S.I. units is

(A) Horsepower
(B) Joule
(C) Watt
(D) kg-m

Answer: (C) Watt


Q14. In order to determine the effects of a force, acting on a body, we must know

(A) Magnitude of the force
(B) Line of action of the force
(C) Nature of the force i.e. whether the force is push or pull
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q15. The force induced in the string AB due to the load W, as shown in the below figure is

(A) W sinθ
(B) W cosθ
(C) W secθ
(D) W cosecθ

Answer: (D) W cosecθ


Q16. In a screw jack, the effort required to lower the load is __ the effort required to raise the same load.

(A) Less than
(B) Equal to
(C) More than
(D) None of these

Answer: (A) Less than


Q17. Forces are called concurrent when their lines of action meet in

(A) One point
(B) Two points
(C) Plane
(D) Perpendicular planes

Answer: (A) One point


Q18. The moment of inertia of a square of side (a) about an axis through its center of gravity is

(A) a4/4
(B) a4/8
(C) a4/12
(D) a4/36

Answer: (C) a4/12


Q19. The maximum frictional force, which comes into play, when a body just begins to slide over the surface of the other body, is known as

(A) Static friction
(B) Dynamic friction
(C) Limiting friction
(D) Coefficient of friction

Answer: (C) Limiting friction


Q20. The unit of work in S.I. units is

(A) Newton
(B) erg
(C) kg-m
(D) joule

Answer: (D) joule


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17