Engineering Mechanics Objective Quiz – Set 14 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The friction experienced by a body, when at rest, is known as

(A) Static friction
(B) Dynamic friction
(C) Limiting friction
(D) Coefficient of friction

Answer: (A) Static friction


Q2. The resultant of two equal forces ‘P’ making an angle ‘θ’, is given by

(A) 2P sinθ/2
(B) 2P cosθ/2
(C) 2P tanθ/2
(D) 2P cotθ/2

Answer: (B) 2P cosθ/2


Q3. Static friction is always __ dynamic friction.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these

Answer: (C) Greater than


Q4. The maximum height of a projectile on a horizontal plane, is

(A) u² sin²α/2g
(B) u² cos²α/2g
(C) u² sin²α/g
(D) u² cos²α/g

Answer: (A) u² sin²α/2g


Q5. A framed structure is perfect, if the number of members are __ (2j – 3), where j is the number of joints.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these

Answer: (A) Equal to


Q6. The unit of work or energy in S.I. units is

(A) Newton
(B) Pascal
(C) Watt
(D) Joule

Answer: (D) Joule


Q7. Tangent of angle of friction is equal to

(A) Kinetic friction
(B) Limiting friction
(C) Angle of repose
(D) Coefficient of friction

Answer: (D) Coefficient of friction


Q8. The range of a projectile is maximum, when the angle of projection is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 90°

Answer: (B) 45°


Q9. A projectile is fired at an angle ‘θ’ to the vertical. Its horizontal range will be maximum when ‘θ’ is

(A) 0°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 60°

Answer: (C) 45°


Q10. The principle of transmissibility of forces states that, when a force acts upon a body, its effect is

(A) Same at every point on its line of action
(B) Different at different points on its line of action
(C) Minimum, if it acts at the center of gravity of the body
(D) Maximum, if it acts at the center of gravity of the body

Answer: (C) Minimum, if it acts at the center of gravity of the body


Q11. If the gravitational acceleration at any place is doubled, then the weight of a body will be

(A) g/2
(B) g
(C) √2.g
(D) 2g

Answer: (D) 2g


Q12. The unit of force in S.I. system of units is

(A) Dyne
(B) Kilogram
(C) Newton
(D) Watt

Answer: (C) Newton


Q13. The coefficient of restitution for inelastic bodies is

(A) Zero
(B) One
(C) Between zero and one
(D) More than one

Answer: (A) Zero


Q14. In the shown figure, the tension (T) in the string will be

(A) m₁. m₂. g/(m₁ + m₂)
(B) 2m₁. m₂. g/(m₁ + m₂)
(C) (m₁ + m₂)/ m₁. m₂. g
(D) (m₁ + m₂)/2m₁. m₂. g

Answer:(B) 2m₁. m₂. g/(m₁ + m₂)


Q15. One watt is equal to

(A) 0.1 joule/s
(B) 1 joule/s
(C) 10 joules/s
(D) 100 joules/s

Answer: (B) 1 joule/s


Q16. The ratio of limiting friction and normal reaction is known as

(A) Coefficient of friction
(B) Angle of friction
(C) Angle of repose
(D) Sliding friction

Answer:(A) Coefficient of friction


Q17. The velocity ratio for the first system of pulleys is (where n is the number of pulleys.)

(A) n
(B) n²
(C) 2n
(D) 2n – 1

Answer: (C) 2n


Q18. For a self locking machine, the efficiency must be

(A) Equal to 50%
(B) Less than 50%
(C) Greater than 50%
(D) 100%

Answer: (B) Less than 50%


Q19. When a rigid body is suspended vertically, and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as

(A) Simple pendulum
(B) Compound pendulum
(C) Torsional pendulum
(D) Second’s pendulum

Answer:(B) Compound pendulum


Q20. The time of flight of a projectile on downward inclined plane depends upon

(A) Angle of projection
(B) Angle of inclination of the plane
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer:(C) Both (A) and (B)


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17