Engineering Mechanics Test – Set 16 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The acceleration of a particle moving with simple harmonic motion, at any instant is given by

(A) ω.y
(B) ω2.y
(C) ω2/y
(D) ω3.y

Answer: (B) ω2.y


Q2. The overturning of a vehicle on a level circular path can be avoided if the velocity of vehicle is __ √(gra/h)

(A) Less than
(B) Greater than
(C) Equal to
(D) None of these

Answer: (A) Less than


Q3. If a rigid body is in equilibrium under the action of three forces, then

(A) These forces are equal
(B) The lines of action of these forces meet in a point
(C) The lines of action of these forces are parallel
(D) Both (B) and (C) above

Answer: (D) Both (B) and (C) above


Q4. The unit of moment of inertia of an area is

(A) kg-m2
(B) kg-m-s2
(C) kg/m2
(D) m4

Answer: (D) m4


Q5. The amplitude is always __ radius of the circle.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these

Answer: (A) Equal to


Q6. The efficiency of a screw jack is maximum, when (where α = Helix angle, and φ = Angle of friction.)

(A) α = 45° + φ/2
(B) α = 45° – φ/2
(C) α = 90° + φ
(D) α = 90° – φ

Answer: (B) α = 45° – φ/2


Q7. The unit of energy in S.I. units is

(A) Dyne
(B) Watt
(C) kg-m
(D) Joule

Answer: (D) Joule


Q8. The rate of change of displacement of a body is called

(A) Velocity
(B) Acceleration
(C) Momentum
(D) None of these

Answer: (A) Velocity


Q9. If n = number of members and y = number of joints, then for a perfect frame, n = ?

(A) 1/2
(B) 2/3
(C) 3/2
(D) 2/4

Answer: (B) 2/3


Q10. Which of the following statement is correct in connection with projectiles?

(A) A path, traced by a projectile in the space, is known as trajectory.
(B) The velocity, with which a projectile is projected, is known as the velocity of projection.
(C) The angle, with the horizontal, at which a projectile is projected, is known as angle of projection.
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. The ideal angle of banking provided on the curves on roads depends upon

(A) Weight of the vehicle
(B) (Velocity)2 of the vehicle
(C) Nature of the road surface
(D) Coefficient of friction between the road and vehicle contact point

Answer: (B) (Velocity)2 of the vehicle


Q12. The units of moment of inertia of mass are

(A) kg-m²
(B) m²/kg
(C) kg/m²
(D) kg/m

Answer: (A) kg-m²


Q13. According to the law of moments, if a number of coplanar forces acting on a particle are in equilibrium, then

(A) Their algebraic sum is zero
(B) Their lines of action are at equal distances
(C) The algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero
(D) The algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force about the same point

Answer: (C) The algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero


Q14. The matter contained in a body, is called

(A) Impulsive force
(B) Mass
(C) Weight
(D) Momentum

Answer: (B) Mass


Q15. When a body of mass moment of inertia ‘I’ (about a given axis) is rotated about that axis with an angular velocity to, then the kinetic energy of rotation is

(A) Iω
(B) Iω2
(C) 0.5 Iω
(D) 0.5 Iω2

Answer: (D) 0.5 Iω2


Q16. The moment of the force ‘P’ about ‘O’ as shown in the below figure is

(A) P × OA
(B) P × OB
(C) P × OC
(D) P × AC

Answer: (C) P × OC


Q17. The total motion possessed by a body, is called

(A) Impulsive force
(B) Mass
(C) Weight
(D) Momentum

Answer: (D) Momentum


Q18. A ladder is resting on a rough ground and leaning against a smooth vertical wall. The force of friction will act

(A) Downward at its upper end
(B) Upward at its upper end
(C) Zero at its upper end
(D) Perpendicular to the wall at its upper end

Answer: (C) Zero at its upper end


Q19. The maximum mechanical advantage of a lifting machine is

(A) 1 + m
(B) 1 – m
(C) 1 / m
(D) m

Answer: (C) 1 / m


Q20. A framed structure is imperfect, if the numbers of members are __ (2j – 3).

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) Either (B) or (C)

Answer: (D) Either (B) or (C)


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17