Engineering Mechanics Exam Preparation – Set 9 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineeringnew exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The maximum frictional force which comes into play when a body just begins to slide over another surface is called

(A) Limiting friction
(B) Sliding friction
(C) Rolling friction
(D) Kinematic friction

Answer: (A) Limiting friction


Q2. In ideal machines

(A) Mechanical advantage is greater than velocity ratio
(B) Mechanical advantage is equal to velocity ratio
(C) Mechanical advantage is less than velocity ratio
(D) Mechanical advantage is unity

Answer: (B) Mechanical advantage is equal to velocity ratio


Q3. If a number of forces act simultaneously on a particle, it is possible

(A) Not a replace them by a single force
(B) To replace them by a single force
(C) To replace them by a single force through C.G.
(D) To replace them by a couple

Answer: (B) To replace them by a single force


Q4. The resolved part of the resultant of two forces inclined at an angle ‘θ’ in a given direction is equal to

(A) The algebraic sum of the resolved parts of the forces in the given direction
(B) The sum of the resolved parts of the forces in the given direction
(C) The difference of the forces multiplied by the cosine of θ
(D) The sum of the forces multiplied by the sine of θ

Answer: (A) The algebraic sum of the resolved parts of the forces in the given direction


Q5. The unit of angular acceleration is

(A) N-m
(B) m/s
(C) m/s2
(D) rad/s2

Answer: (D) rad/s2


Q6. Which one of the following statements is not correct?

(A) The tangent of the angle of friction is equal to coefficient of friction
(B) The angle of repose is equal to angle of friction
(C) The tangent of the angle of repose is equal to coefficient of friction
(D) The sine of the angle of repose is equal to coefficient to friction

Answer:(D) The sine of the angle of repose is equal to coefficient to friction


Q7. The time of flight (t) of a projectile on a horizontal plane is given by

(A) t = 2u. sinα/g
(B) t = 2u. cosα/g
(C) t = 2u. tanα/g
(D) t = 2u/g.sinα

Answer: (A) t = 2u. sinα/g


Q8. A single force and a couple acting in the same plane upon a rigid body

(A) Balance each other
(B) Cannot balance each other
(C) Produce moment of a couple
(D) Are equivalent

Answer:(B) Cannot balance each other


Q9. The bellow figure shows the two equal forces at right angles acting at a point. The value of force ‘R’ acting along their bisector and in opposite direction is

(A) P/2
(B) 2P
(C) √2 × P
(D) P/√2

Answer: (C) √2 × P


Q10. Whenever a force acts on a body and the body undergoes a displacement, then

(A) Work is said to be done
(B) Power is being transmitted
(C) Body has kinetic energy of translation
(D) None of these

Answer: (A) Work is said to be done


Q11. The velocity ratio for the third system of pulleys is

(A) n
(B) n²
(C) 2n
(D) 2n – 1

Answer: (D) 2n – 1


Q12. Joule is the unit of

(A) Force
(B) Work
(C) Power
(D) Velocity

Answer: (B) Work


Q13. One joule is equal to

(A) 0.1 N-m
(B) 1 N-m
(C) 10 N-m
(D) 100 N-m

Answer: (B) 1 N-m


Q14. Which of the following is an equation of linear motion?(where, u and v = Initial and final velocity of the body, a = Acceleration of the body, and s = Displacement of the body in time t seconds.)

(A) v = u + a.t
(B) s = u.t + ½ a.t2
(C) v2 = u2 + 2a.s
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q15. If u1 and u2 are the velocities of two moving bodies in the same direction before impact and v1 and v2 are their velocities after impact, then coefficient of restitution is given by

(A) (v1 – v2)/(u1 – u2)
(B) (v₂ – v₁)/(u1 – u2)
(C) (u1 – u2)/(v1 – v2)
(D) (u₂ + u₁)/(v₂ + v₁)

Answer: (B) (v₂ – v₁)/(u1 – u2)


Q16. The total momentum of a system of masses (i. e. moving bodies) in any one direction remains constant, unless acted upon by an external force in that direction. This statement is called

(A) Newton’s first law of motion
(B) Newton’s second law of motion
(C) Principle of conservation of energy
(D) Principle of conservation of momentum

Answer: (D) Principle of conservation of momentum


Q17. Coplanar concurrent forces are those forces which

(A) Meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
(B) Do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
(C) Meet at one point and their lines of action also lie on the same plane
(D) Do not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane

Answer: (C) Meet at one point and their lines of action also lie on the same plane


Q18. Which of the following is not the unit of distance?

(A) Angstrom
(B) Light year
(C) Micron
(D) Milestone

Answer: (D) Milestone


Q19. The forces which meet at one point, but their lines of action __ on the same plane, are Known as non-coplanar concurrent forces.

(A) Lie
(B) Do not lie
(C) Either A or B
(D) None of these

Answer: (B) Do not lie


Q20. A lead ball with a certain velocity is made to strike a wall, it falls down, but rubber ball of same mass and with same velocity strikes the same wall, it rebounds. Select the correct reason from the following:

(A) Both the balls undergo an equal change in momentum
(B) The change in momentum suffered by rubber ball is more than the lead ball
(C) The change in momentum suffered by rubber ball is less than the lead ball
(D) None of the above

Answer: (B) The change in momentum suffered by rubber ball is more than the lead ball


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Engineering Mechanics – Set 01
Engineering Mechanics – Set 02
Engineering Mechanics – Set 03
Engineering Mechanics – Set 04
Engineering Mechanics – Set 05
Engineering Mechanics – Set 06
Engineering Mechanics – Set 07
Engineering Mechanics – Set 08
Engineering Mechanics – Set 09
Engineering Mechanics – Set 10
Engineering Mechanics – Set 11
Engineering Mechanics – Set 12
Engineering Mechanics – Set 13
Engineering Mechanics – Set 14
Engineering Mechanics – Set 15
Engineering Mechanics – Set 16
Engineering Mechanics – Set 17