Environment & Biodiversity GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Environment & Biodiversity GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Environment & Biodiversity GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The Coringa Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?

[A] Andhra Pradesh
[B] West Bengal
[C] Jharkhand
[D] Manipur

Correct Answer: A [Andhra Pradesh]


Q2. How many number of the Biogeographic zones are present in India?

[A] 4
[B] 8
[C] 10
[D] 15

Correct Answer: C [10]


Q3.Consider the following pollutants:

1.Ground level ozone
2.Sulphur oxides
3.Volatile organic compounds
Which of the above is/are primary pollutant(s)?

[A] 1 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 2 Only

Correct Answer: B [ 2 & 3 Only]


Q4.Consider the following statements:

1.Biome is a smaller part of ecosystem with similar flora and fauna.
2.Biodiversity increases as we move from equator towards pole.
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2]


Q5.If a species is endemic, it implies that the species is __:

1.Widely distributed but with large gaps between regions
2.Confined to a particular area
3.Confined to ground level and rarely reaches heights above a metre
Which among the above statements is / are correct?
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [ Only 2]


Q6.Which among the following verities of Fishes is insectivorous?

[A] Hilsa
[B] Gambusia
[C] Labeo
[D] Katla

Correct Answer: B [Gambusia]


Q7.Which among the following plant has been prohibited from cultivation and planting in India via the Willd Life protection Act?

[A] Killer weed (Parthenium hysterophorus)
[B] Dragon Plant (Dracaena draca)
[C] Belladona (Atropta Belladona )
[D] Ladies slipper orchids (Paphiopedilum spp. )

Correct Answer: D [Ladies slipper orchids (Paphiopedilum spp. )]


Q8.Agriculture is known as both a source and sink for greenhouse gases. Which of the following is / are the greenhouse gases released by agricultural activities?

1.Carbon Dioxide
2.Methane
3.Nitric Oxide
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR–RC):

1.is a principle within the framework of United Nation Environment Programme
2.has been adopted as a part of Rio Declaration on Environment and Development
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [ 2 Only]


Q10.Identify the animal on the basis of the below hints:

1.This animal is a primate and is generally known as only poisonous primate discovered so far
2.It is nocturnal, insectivorous animal
3.It does not have a tail or has a rudimentary tail
Select the correct option from the codes given below:

[A] Orangutan
[B] Lemur
[C] Loris
[D] Chimpanzee

Correct Answer: C [ Loris]


Q11.Lion-tailed macaque is found in __:

[A] Eastern Ghats
[B] Western Ghats
[C] East Himalayas
[D] West Himalayas

Correct Answer: B [ Western Ghats]


Q12.Consider the following statements:

1.Dirty Dozens have been listed by the Stockholm Convention on Persistent Organic 2.Pollutants as causing adverse effects on humans and the ecosystem
3.Endosulphan is one of the Dirty Dozens
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q13.Which of the following pollutants is the major reason behind adverse affect on the white marbles of Taj Mahal?

[A] Black carbon
[B] Nitrogen oxides
[C] Brown carbon
[D] Sulphur dioxide

Correct Answer: C [ Brown carbon]


Q14.Consider the following:

1.Neuston
2.Plankton
3.Nekton
Which of the above is/are found in lotic ecosystem?

[A] 1 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 2 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [ 1 & 3 Only]


Q15.In recent times, manmade or constructed wetlands are helping a lot in environment production. What are benefits of constructed wetlands?

1.They provide cost effective alternative to water storage systems
2.They are suitable for Indian tropical conditions
3.They can effectively treat waste water
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Environment & Biodiversity GK

Environment & Biodiversity GK Questions SET-1
Environment & Biodiversity GK Questions SET-2
Environment & Biodiversity GK Questions SET-3
Environment & Biodiversity GK Questions SET-4
Environment & Biodiversity GK Questions SET-5
Environment & Biodiversity GK Questions SET-6
Environment & Biodiversity GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Environment & Biodiversity GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.