Environment & Biodiversity GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Environment & Biodiversity GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Environment & Biodiversity GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Project Elephant was launched by the Government of India in which among the following years?

[A] 1992
[B] 1993
[C] 1994
[D] 1991

Correct Answer: A [ 1992]


Q2.What is Carbon Levy?

[A] It’s a tax levied on jet and shipping fuel to finance climate change mitigation
[B] It’s a tax levied on carbon fuel
[C] It’s a tax levied on production of fossil fuel and coal
[D] It’s a tax levied on production of coal only

Correct Answer: B [It’s a tax levied on carbon fuel]


Q3.Which of the following is / are correct statements about Hoolock gibbon?

1.It is the only ape found in India
2.It is endemic to western ghats
3.It uses its songs and whistles to mark and establish territory
Select the correct statements from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ Only 1 ]


Q4.The Bio-Digester bio-toilet:

  1. is 100% maintenance free
  2. produces inflammable gas containing majority of methane
  3. involves decomposition of waste by a consortium of bacteria and fungi
  4. works in a limited range of temperatures
    Which among the above is / are correct?
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 1 & 2
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [ Only 1 & 2]


Q5.Consider the following endangered fauna of India:

1.Nilgiri Mystus
2.Sociable Lapwing
3.Pygmy hog
Which among the above is / are mammals?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] Only 1 & 3

Correct Answer: C [ Only 3]


Q6.The Satpura National Park (SNP) is located in which district of Madhya Pradesh?

[A] Jabalpur district
[B] Hoshangabad district
[C] Indore district
[D] Chhindwara district

Correct Answer: B [Hoshangabad district]


Q7.The Keibul lamjao National Park:

  1. is an integral part of Loktak lake and also the only floating National Park in the world.
    2.is home to the endangered Brow-antlered deer
  2. is famous for floating decomposed plant materials locally called phumdis.
    Which among the above Statement(s) is/are correct?

[A] 1 and 2
[B] 1 and 3
[C] 2 and 3
[D] 1, 2 and 3

Correct Answer: D [1, 2 and 3]


Q8.With reference to the environment, the Birds are considered to be excellent indicator species. What is / are reasons for this?

  1. Birds live in every climate and biome.
  2. Birds respond quickly to environmental change
  3. Birds are relatively easy to track and count
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q9.Which among the following is the largest terrestrial pool of carbon?

[A] Ponds and Lakes
[B] Forests
[C] Soil
[D] Rocks and Mountains

Correct Answer: C [ Soil]


Q10.Which of the following is/ are the primary criteria to select a site for Biosphere Reserve in India?

1.Minimum one protected mammal species of indigenous variety
2.Suitability for Research
3.Traditional tribal living
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] Only 2
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ Only 2]


Q11.which of the following reserves holds the unfortunate distinction of becoming the first tiger reserve in India to lose all its wild tigers to poaching and forest degradation?

[A] Jim Corbett
[B] Sariska
[C] Manas
[D] Gir national park

Correct Answer: B [Sariska]


Q12.Which among the following awards institued by the Government of India for individuals or communities from rural areas that have shown extraordinary courage and dedication in protecting Wildlife?

[A] Indira Gandhi Paryavaran Puraskar
[B] Medini Puruskar Yojana
[C] Amrita Devi Bishnoi Award
[D] Pitambar Pant National Award

Correct Answer: C [Amrita Devi Bishnoi Award]


Q13.Consider the following statements:

  1. Wild elephants have been protected under the Schedule 1 of the Wildlife Protection Act of 1972
  2. Captive Elephants in India don’t come under the purview of Wild Life Protection Act
    Which among the above is / are correct statements?
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ Only 1 ]


Q14.Which of the following is / are correct statements?

1.In an aquatic ecosystem zooplankton are primary consumers
2.In a food chain consisting of phytoplankton, zooplankton, fish and fishermen; the 3.fishermen are secondary consumers
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ Only 1 ]


Q15.The Stockholm Convention is a globally treat focuses to eliminate _?

[A] Polyethylene products
[B] Greenhouse Gases
[C] Persistent Organic Pollutants
[D] Chemical Fertilizers

Correct Answer: C [ Persistent Organic Pollutants]


Environment & Biodiversity GK

Environment & Biodiversity GK Questions SET-1
Environment & Biodiversity GK Questions SET-2
Environment & Biodiversity GK Questions SET-3
Environment & Biodiversity GK Questions SET-4
Environment & Biodiversity GK Questions SET-5
Environment & Biodiversity GK Questions SET-6
Environment & Biodiversity GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Environment & Biodiversity GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.