Environment & Biodiversity GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Environment & Biodiversity GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Environment & Biodiversity GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following schemes of Government of India comes under Clean Development Mechanism (CDM) of the Kyoto Protocol?

[A] National Solar Mission
[B] Bachat lamp Yojana
[C] Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
[D] Akshay-Prakash Yojna

Correct Answer: B [Bachat lamp Yojana]


Q2.Burning of coal results in the release of which of the following in environment?

1.Oxides of Carbon
2.Oxides of Sulphur
3.Mercury
4.Radioactive material
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q3.With reference to the Environment Protection, which among the following is / are legally binding conventions?

  1. United Nations Framework Convention on Climate Change
  2. Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate
  3. Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer
  4. United Nations Convention to Combat Desertification
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] 1, 2 & 3
    [B] 1, 3 & 4
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 4

Correct Answer: D [ 4]


Q4.If a species is endemic, it implies that the species is __:

1.Widely distributed but with large gaps between regions
2.Confined to a particular area
3.Confined to ground level and rarely reaches heights above a metre
Which among the above statements is / are correct?
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [ Only 2]


Q5.Apart from green house effect, which among the following contribute in global warming?

1.Depletion of ozone in stratosphere
2.Deforestation
3.Certain waste management and agricultural practices
4.Nuclear Testing
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [ Only 2 & 3]


Q6.Consider the following statements about the Conservation Reserves:

1.Conservation Reserves can be declared by the State Governments in any area owned by the Government
2.The rights of people living inside a Conservation Reserve are not affected
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2]


Q7.Which of the following can be the possible use of fly ash?

1.Making light weight bricks
2.Increasing soil fertility
3.Making concrete
Select the correct answer from the codes given below-

[A] 1,2,3
[B] 1 and 2 only
[C] 1 only
[D] 2 only

Correct Answer: A [1,2,3]


Q8.Which of the following are the main sources of indoor air pollution?

1.Excess moisture
2.New carpets
3.Outdoor pollution
4.Pesticide
Select the correct answer from the codes given below-

[A] 1,2,3,4
[B] 3 and 4 only
[C] 1,2 and 4 only
[D] 2,3 and 4 only

Correct Answer: A [1,2,3,4]


Q9.Which of the following statements are correct regarding aquatic ecosystem?

  1. The salt content of fresh water ecosystem is very low, always less than 5 ppt.
  2. In marine ecosystems the water bodies contain salt concentration equal to or above that of sea water.
  3. In brackish water ecosystems the water bodies have salt content in between 5 to 35 ppt.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q10.Which of the following statements are correct regarding Gulf of Mannar Biosphere Reserve?

  1. A famous pilgrim centre, Rameswaram, which finds place in the epic Ramayana is situated in the Gulf.
  2. It was included in Man And Biosphere Programme of UNESCO in 2001.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.Consider the following statements:

1.The PAs are constituted and governed under the provisions of the Wild Life (Protection) Act, 1972
2.Protected areas can be declared by both central as well as state governments
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2]


Q12.The Earth Summit of June 1992 lead to which of the following documents?

1.Rio Declaration on Environment and Development
2.Agenda 21
3.Forest Principles
Select the correct answer from the codes given below

[A] 1,2,3
[B] 1 and 2 only
[C] 1 and 3 only
[D] 2 and 3 only

Correct Answer: A [1,2,3]


Q13.Which of the following are the benefits of chlorine treatment of water?

1.Remove suspended partticles
2.Remove hardness of water
3.Kill germs
Select the correct answer from the codes given below-

[A] 1,2,3 only
[B] 1 and 3 only
[C] 2 and 3 only
[D] 1 and 2 only

Correct Answer: A [1,2,3 only]


Q14.Which of the following statements are correct regarding benthic organisms?

  1. Benthic organisms live in the bottom of the water mass.
  2. Practically every aquatic ecosystem has a well developed benthos.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q15.Which of the following techniques is used for reducing the total dissolved solids (TDS) in the water?

1) Ion-Exchange
2) Osmosis
3) Distillation
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] Only 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]


Environment & Biodiversity GK

Environment & Biodiversity GK Questions SET-1
Environment & Biodiversity GK Questions SET-2
Environment & Biodiversity GK Questions SET-3
Environment & Biodiversity GK Questions SET-4
Environment & Biodiversity GK Questions SET-5
Environment & Biodiversity GK Questions SET-6
Environment & Biodiversity GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Environment & Biodiversity GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.