Environment & Biodiversity GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Environment & Biodiversity GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Environment & Biodiversity GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following is true with regard to the Global Warming Potential (GWP) of gases?

1.Carbon Dioxide has the largest greenhouse warming potential
2.Methane has insignificant GWP as they remain in environment for short period of time
Select the correct answer from the codes given below-

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both
[D] None

Correct Answer: D [None]


Q2.Trophic level interaction involves which of the following concepts?

  1. Food Chain
  2. Food Web
  3. Ecological Pyramids
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q3.Which of the following statements are correct?

  1. Pyramid of numbers deals with the relationship between the numbers of primary producers and consumers at the lowest trophic level.
  2. Pyramid of numbers is not always be upright, and can even be completely inverted.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q4.Which of the following statements are correct regarding CMS as a framework convention?

  1. The Agreements under CMS may range from legally binding treaties called Agreements to less formal instruments such as MoUs.
  2. The development of models under CMS are tailored according to the conservation needs throughout the migratory range.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q5.Which of the following Award is given for significant contribution in the field of wildlife protection and is recognised for having shown exemplary courage or having done exemplary work for the protection of wildlife?

[A] Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award
[B] Rajiv Gandhi Wildlife Conservation Award
[C] Indira Gandhi Paryavaran Puraskar
[D] None of the above

Correct Answer: A [Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award]


Q6.Which of the following components are considered as the Biotic components?

1) Water
2) Soil
3) Symbionts
4) Non-green plants
Select the correct answer from the codes given below:
[A] Only 1 & 4
[B] Only 1, 3 & 4
[C] Only 3 & 4
[D] Only 1 & 2

Correct Answer: C [Only 3 & 4]


Q7.Which of the following statements are correct about nitrogen?

  1. Nitrogen is an important constituent of protein and is a basic building block of all living tissues.
  2. Nitrogen constitutes nearly 50% by weight of all the proteins.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q8.In which of the following type of biotic interaction one species benefits and the other is unaffected?

[A] Commensalism
[B] Competition
[C] Mutualism
[D] Predation

Correct Answer: A [Commensalism]


Q9.Which of the following statements are correct about Coalition Against Wildlife Trafficking (CAWT)?

  1. It aims to end the illegal trade in wildlife and wildlife products through focusing public and political attention and resources on the issue.
  2. It was initiated in 2007.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Both 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q10.National Initiative On Climate Resilient Agriculture was launched by which of the following?

[A] UNEP
[B] ICAR
[C] IPCC
[D] MoEFCC

Correct Answer: B [ICAR]


Q11.The Shirui National Park (SNP) is located in which state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Jammu & Kashmir
[C] Kerala
[D] Manipur

Correct Answer: D [Manipur ]


Q12.Which among the following correctly described “Eutrophication”?

[A] Over fertilization leading to bloom of some water species
[B] Overfertilization that leads to death of the terrestrial plants
[C] Changes in climate that leads to over-production of Nitrogen and Phosphates
[D] All of above

Correct Answer: A [Over fertilization leading to bloom of some water species]


Q13.Which of the following is / are correct statements about Hoolock gibbon?

1.It is the only ape found in India
2.It is endemic to western ghats
3.It uses its songs and whistles to mark and establish territory
Select the correct statements from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ Only 1 ]


Q14.The Bio-Digester bio-toilet:

  1. is 100% maintenance free
  2. produces inflammable gas containing majority of methane
  3. involves decomposition of waste by a consortium of bacteria and fungi
  4. works in a limited range of temperatures
    Which among the above is / are correct?
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 1 & 2
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [ Only 1 & 2]


Q15.Which of the following were the objectives Paris Agreement?

  1. It aimed to hold the increase in global average temperature to well below 2 °C above pre industrial levels.
  2. Efforts were to be aimed to limit temperature increase to 1.5°C above pre-industrial levels.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Environment & Biodiversity GK

Environment & Biodiversity GK Questions SET-1
Environment & Biodiversity GK Questions SET-2
Environment & Biodiversity GK Questions SET-3
Environment & Biodiversity GK Questions SET-4
Environment & Biodiversity GK Questions SET-5
Environment & Biodiversity GK Questions SET-6
Environment & Biodiversity GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Environment & Biodiversity GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Environment & Biodiversity GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.