Environmental Engineering Interview Questions Answers – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The suitable layout of distribution system for a city with roads of rectangular pattern is

(A) Grid iron system
(B) Dead end system
(C) Ring system
(D) Radial system

Answer: (A) Grid iron system


Q2. The biochemical treatment of sewage effluents is essentially a process of

(A) Oxidation
(B) Dehydration
(C) Reduction
(D) Alkalinization

Answer: (A) Oxidation


Q3. The minimum dissolved oxygen which should always be present in water in order to save the aquatic life is

(A) 1 ppm
(B) 4 ppm
(C) 10 ppm
(D) 40 ppm

Answer: (B) 4 ppm


Q4. The slope of sewer shall be

(A) Given in the direction of natural slope of ground
(B) Given in the direction opposite to natural slope of ground
(C) Zero
(D) Steeper than 1 in 20

Answer: (A) Given in the direction of natural slope of ground


Q5. Which of the following causes a decrease in per capita consumption?

(A) Use of metering system
(B) Good quality of water
(C) Better standard of living of the people
(D) Hotter climate

Answer: (A) Use of metering system


Q6. If the sewage contains grease and fatty oils, these are removed in

(A) Grit chambers
(B) Detritus tanks
(C) Skimming tanks
(D) Sedimentation tanks

Answer: (C) Skimming tanks


Q7. The correct relation between theoretical oxygen demand (TOD), Biochemical oxygen demand (BOD) and Chemical oxygen demand (COD) is given by

(A) TOD > BOD > COD
(B) TOD > COD > BOD
(C) BOD > COD > TOD
(D) COD > BOD > TOD

Answer: (B) TOD > COD > BOD


Q8. The suitable method of forecasting population for a young and rapidly increasing city is

(A) Arithmetical increase method
(B) Geometrical increase method
(C) Incremental increase method
(D) Graphical method

Answer: (B) Geometrical increase method


Q9. Composting and lagooning are the methods of

(A) Sludge digestion
(B) Sludge disposal
(C) Sedimentation
(D) Filtration

Answer: (B) Sludge disposal


Q10. The working conditions in imhoff tanks are

(A) Aerobic only
(B) Anaerobic only
(C) Aerobic in lower compartment and anaerobic in upper compartment
(D) Anaerobic in lower compartment and aerobic in upper compartment

Answer: (D) Anaerobic in lower compartment and aerobic in upper compartment


Q11. Which of the following is not a water borne disease?

(A) Dysentery
(B) Cholera
(C) Typhoid
(D) Malaria

Answer: (D) Malaria


Q12. The gas from sludge digestion tank is mainly composed of

(A) Nitrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Hydrogen sulphide
(D) Methane

Answer: (D) Methane


Q13. The pipe which is used to carry the discharge from sanitary fittings like bath rooms, kitchens etc. is called

(A) Waste pipe
(B) Soil pipe
(C) Vent pipe
(D) Anti-siphonage pipe

Answer:(A) Waste pipe


Q14. Standard EDTA (ethylene diamine tetra acetic acid) solution is used to determine the

(A) Hardness in water
(B) Turbidity in water
(C) Dissolved oxygen in water
(D) Residual chlorine in water

Answer: (A) Hardness in water


Q15. Assertion A: The consumption of water increases with increase in the distribution pressure.
Reason R: Higher distribution pressure causes more loss and waste of water
Select your answer according to the coding system given below

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.