Environmental Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Chlorine demand of water is equal to

(A) Applied chlorine
(B) Residual chlorine
(C) Sum of applied and residual chlorine
(D) Difference of applied and residual chlorine

Answer: (D) Difference of applied and residual chlorine


Q2. The rate of Alteration of pressure filters is

(A) Less than that of slow sand filters
(B) In between the filtration rate of slow sand filters and rapid sand filters
(C) Greater than that of rapid sand filters
(D) Equal to that of slow sand filters

Answer: (C) Greater than that of rapid sand filters


Q3. Which of the following chemical compounds can be used for de-chlorination of water?

(A) Carbon dioxide
(B) Bleaching powder
(C) Sulphur dioxide
(D) Chloramines

Answer:(C) Sulphur dioxide


Q4. In lime-soda process

(A) Only carbonate hardness is removed
(B) Only noncarbonated hardness is removed
(C) Lime reduces the carbonate hardness and soda-ash removes the non-carbonate hardness
(D) Lime reduces the non-carbonate hardness and soda-ash removes the carbonate hardness

Answer: (C) Lime reduces the carbonate hardness and soda-ash removes the non-carbonate hardness


Q5. The treatment of water with bleaching powder is known as

(A) Pre-chlorination
(B) Super chlorination
(C) De-chlorination
(D) Hypo-chlorination

Answer: (D) Hypo-chlorination


Q6. Hardy cross method of analysis of distribution system
(i) Involves successive trials
(ii) Takes economic aspects into account
(iii) Is time consuming
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) (i) and (ii)
(C) (i) and (iii)
(D) All are correct

Answer: (C) (i) and (iii)


Q7. Which of the following methods of analysis of water distribution system is most suitable for long and narrow pipe system?

(A) Circle method
(B) Equivalent pipe method
(C) Hardy cross method
(D) Electrical analysis method

Answer: (B) Equivalent pipe method


Q8. Activated carbon is used for

(A) Disinfection
(B) Removing hardness
(C) Removing odours
(D) Removing corrosiveness

Answer: (C) Removing odours


Q9. Average rate of water consumption per head per day as per Indian Standard is

(A) 100 liters
(B) 135 liters
(C) 165 liters
(D) 200 liters

Answer: (B) 135 liters


Q10. Which of the following sewers is preferred for combined system of sewage?

(A) Circular sewer
(B) Egg shaped sewer
(C) Rectangular sewer
(D) None of the above

Answer:(B) Egg shaped sewerr


Q11. A pipe conveying sewage from plumbing system of a single building to common sewer or point of immediate disposal is called

(A) House sewer
(B) Lateral sewer
(C) Main sewer
(D) Sub-main sewer

Answer:(A) House sewer


Q12. The hydraulic mean depth (HMD) for an egg-shaped sewer flowing two-third full is

(A) Equal to HMD when flowing full
(B) Less than HMD when flowing full
(C) Greater than HMD when flowing full
(D) None of the above

Answer: (C) Greater than HMD when flowing full


Q13. An egg shaped section of sewer

(A) Is economical than circular section
(B) Provides self cleansing velocity at low discharges
(C) Is more stable than circular section
(D) Is easy to construct

Answer: (B) Provides self cleansing velocity at low discharges


Q14. The self cleansing velocity for all sewers in India is usually

(A) Less than 1.0 m/sec
(B) 1.0 m/sec to 1.2 m/sec
(C) 1.5 m/sec to 2.0 m/sec
(D) 3.0 m/sec to 3.5 m/sec

Answer:(B) 1.0 m/sec to 1.2 m/sec


Q15. Select the correct statement.

(A) 5 day BOD is the ultimate BOD
(B) 5 day BOD is greater than 4 day BOD keeping other conditions same
(C) 5 day BOD is less than 4 day BOD keeping other conditions same
(D) BOD does not depend on time

Answer: (C) 5 day BOD is less than 4 day BOD keeping other conditions same


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.