Environmental Engineering Quiz Questions and Answers – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The depression of water table in a well due to pumping will be maximum

(A) At a distance R from the well
(B) Close to the well
(C) At a distance R/2 from the well
(D) None of the above
Where ‘R’ is the radius of influence

Answer: (B) Close to the well


Q2. The per capital consumption of a locality is affected by
(i) Climatic conditions
(ii) Quality of water
(iii) Distribution pressure
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q3. The hourly variation factor is usually taken as

(A) 1.5
(B) 1.8
(C) 2.0
(D) 2.7

Answer: (A) 1.5


Q4. Ground water is usually free from

(A) Suspended impurities
(B) Dissolved impurities
(C) Both suspended and dissolved impurities
(D) None of the above

Answer: (A) Suspended impurities


Q5. Select the correct relationship between porosity (N), specific yield (y) and specific retention (R)

(A) N = y + R
(B) y = N + R
(C) R = N + y
(D) R > (N + y)

Answer: (A) N = y + R


Q6. The maximum discharge of a tube well is about

(A) 5 liters/sec
(B) 50 liters/sec
(C) 500 liters/sec
(D) 1000 liters/sec

Answer:(B) 50 liters/sec


Q7. On standard silica scale, the turbidity in drinking water should be limited to

(A) 10 ppm
(B) 20 ppm
(C) 30 ppm
(D) 50 ppm

Answer: (A) 10 ppm


Q8. The maximum permissible limit for fluoride in drinking water is

(A) 0.1 mg/liter
(B) 1.5 mg/liter
(C) 5 mg/liter
(D) 10 mg/liter

Answer: (B) 1.5 mg/liter


Q9. Turbidity is measured on

(A) Standard silica scale
(B) Standard cobalt scale
(C) Standard platinum scale
(D) Platinum cobalt scale

Answer: (A) Standard silica scale


Q10. The settling velocity of a particle in a sedimentation tank increases if

(A) Particle size is decreased
(B) The surface area of tank is increased
(C) The depth of tank is decreased
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q11. The dissolved oxygen level in natural unpolluted waters at normal temperature is found to be of the order of

(A) 1 mg/liter
(B) 10 mg/liter
(C) 100 mg/liter
(D) 1000 mg/liter

Answer: (B) 10 mg/liter


Q12. The overflow rate for plain sedimentation tanks is about

(A) 500 to 750 liters/hour/ m²
(B) 1000 to 1250 liters/hour/ m²
(C) 1250 to 1500 liters/hour/m²
(D) 1500 to 2000 liters/hour/m²

Answer: (A) 500 to 750 liters/hour/ m²


Q13. As compared to rapid sand filters, slow sand filters give
(i) Slower filtration rate
(ii) Higher filtration rate
(iii) Lesser efficiency in removal of bacteria
(iv) Higher efficiency in removal of bacteria
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iv)
(D) (ii) and (iv)

Answer: (C) (i) and (iv)


Q14. The amount of coagulant needed for coagulation of water increases with
(i) Increase in turbidity of water
(ii) Decrease in turbidity of water
(iii) Increase in temperature of water
(iv) Decrease in temperature of water
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (i)and(iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (ii) and (iv)

Answer: (B) (i)and(iv)


Q15. Assertion A: Slow sand filters are more efficient in removal of bacteria than rapid sand filters.
Reason R: The sand used in slow sand filters is finer than that in rapid sand filters
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.