Estimating and Costing in Civil Engineering Objective – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) In order to check up the average depth of excavation, ‘Dead man’s’ are left at the mid-widths of borrow pits
(B) The earthwork calculation in excavation is made from the difference in levels obtained with a level
(C) The earth work in excavation to form the road embankment includes the formation of correct profile and depositing the soil in layers
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. The value of ‘C’ of Indian type W.C. shown in the given figure is:

(A) 400 mm
(B) 450 mm
(C) 500 mm
(D) 550 mm

Answer:(C) 500 mm


Q3. The item of the brick structure measured in sq.m, is

(A) Reinforced brick work
(B) Broken glass coping
(C) Brick edging
(D) Brick work in arches

Answer: (B) Broken glass coping


Q4. The concrete work for the following part of the building of specified thickness is measured in square meters

(A) Root slabs
(B) Floors
(C) Wall panels
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q5. The brick work is not measured in cu m in case of

(A) One or more than one brick wall
(B) Brick work in arches
(C) Reinforced brick work
(D) Half brick wall

Answer: (D) Half brick wall


Q6. The area is measured correct to the nearest

(A) 0.01 sqm
(B) 0.02 sqm
(C) 0.03 sqm
(D) 0.04 sqm

Answer: (A) 0.01 sqm


Q7. The most reliable estimate is

(A) Detailed estimate
(B) Preliminary estimate
(C) Plinth area estimate
(D) Cube rate estimate

Answer: (A) Detailed estimate


Q8. The expected out turn of 12 mm plastering with cement mortar is

(A) 2.5 sq m
(B) 4.0 sq m
(C) 6.0 sq m
(D) 8.0 sq m

Answer: (D) 8.0 sq m


Q9. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Lead is the average horizontal straight distance between the borrow pit and the place of spreading soil
(B) The lead is calculated for each block of the excavated area
(C) The unit of lead is 50 m for a distance upto 500 m
(D) The unit of lead is 1 km where the lead exceeds 2 km

Answer:(D) The unit of lead is 1 km where the lead exceeds 2 km


Q10. The measurement is not made in square meters in case of

(A) D.P.C. (Damp proof course)
(B) Form works
(C) Concrete Jeffries
(D) R.C. Chhajja

Answer: (D) R.C. Chhajja


Q11. The reduced levels of points, 30 metres apart along the longitudinal section of a road portion between chainages 5 and 9 are shown in the given figure. If there is a uniform up-gradient of the road 120 in 1, the chainage of the point with no filling or cutting is

(A) (6 + 15) chains
(B) (6 + 12) chains
(C) (6 + 18) chains
(D) None of these

Answer: (B) (6 + 12) chains


Q12. The total length of a cranked bar through a distance (d) at 45° in case of a beam of effective length L, is

(A) L + 0.42 d
(B) L + (2 × 0.42 d)
(C) L – (0.42 d)
(D) L – (2 × 0.4 d)

Answer: (B) L + (2 × 0.42 d)


Q13. The assumption on which the trapezoidal formula for volumes is based, is

(A) The end sections are parallel planes
(B) The mid-area of a pyramid is half the average area of the ends
(C) The volume of the Prismoidal is over-estimated and hence a Prismoidal
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The unit of measurement is per quintal for the following:

(A) Collapsible gates with rails
(B) Rolling shutters
(C) Expanded metal wire netting
(D) M.S. reinforcement of R.C.C. works

Answer: (D) M.S. reinforcement of R.C.C. works


Q15. In the mid-section formula

(A) The mean depth is the average of depths of two consecutive sections
(B) The area of mid-sections is calculated by using mean depth
(C) The volume of the earth work is calculated by multiplying the mid-section area by the distance between the two original sections
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.