Graphic Statics Exam Practice – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The forces which meet at one point and have their lines of action in different planes are called

(A) Coplanar non-concurrent forces
(B) Non-coplanar concurrent forces
(C) Non-coplanar non-current forces
(D) Intersecting forces

Answer: (B) Non-coplanar concurrent forces


Q2. M.I. of solid sphere, is

(A) ⅔ Mr2
(B) ½ Mr2
(C) Mr2
(D) πr4/2

Answer: (C) Mr2


Q3. If A is the amplitude of particle executing simple harmonic motion, then the total energy E of the particle is

(A) Proportional to A
(B) Proportional to A²
(C) Proportional to 1/A²
(D) Independent of A

Answer: (B) Proportional to A²


Q4. A marble ball is rolled on a smooth floor of a room to hit a wall. If the time taken by the ball in returning to the point of projection is twice the time taken in reaching the wall, the coefficient of restitution between the ball and the wall, is

(A) 0.25
(B) 0.50
(C) 0.75
(D) 1.0

Answer: (B) 0.50


Q5. Two forces act an angle of 120°. If the greater force is 50 kg and their resultant is perpendicular to the smaller force, the smaller force is

(A) 20 kg
(B) 25 kg
(C) 30 kg
(D) 35 kg

Answer: (B) 25 kg


Q6. A body of weight ‘w’ placed on an inclined plane is acted upon by a force ‘P’ parallel to the plane which causes the body just to move up the plane. If the angle of inclination of the plane is ‘θ’ and angle of friction is ‘φ’, the minimum value of ‘P’, is

(A) w sin (φ – θ)/cos φ
(B) w sin (θ – φ)/cos φ
(C) w cos (θ + φ)/cos φ
(D) w sinθ cos(θ – φ)/sin φ

Answer: (B) w sin (θ – φ)/cos φ


Q7. A system of coplanar forces acting on a rigid body can be reduced to

(A) One force only
(B) One couple only
(C) One force and one couple only
(D) None of the above

Answer: (C) One force and one couple only


Q8. The necessary condition of equilibrium of a body is:

(A) Algebraic sum of horizontal components of all the forces must be zero
(B) Algebraic sum of vertical components of all the forces must be zero
(C) Algebraic sum of the moments of the forces about a point must be zero
(D) All (a), (b) and (c)

Answer:(D) All (a), (b) and (c)


Q9. The C.G. of a thin hollow cone of height ‘h’, above its base lies on the axis, at a height of

(A) h/3
(B) h/4
(C) 2h/3
(D) 3h/4

Answer: (C) 2h/3


Q10. The reaction at the support D of the continuous beam ABCD, hinged at two points shown in below figure is

(A) 1.6 t ↑
(B) 1.6 t ↓
(C) 0.5 t ↑
(D) 0.5 t ↓

Answer: (B) 1.6 t ↓


Q11. Which of the following represents the state of neutral equilibrium?

(A) A cube resting on one edge
(B) A smooth cylinder lying on a curved surface
(C) A smooth cylinder lying on a convex surface
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q12. According to Law of Triangle of Forces

(A) Three forces acting at a point, can be rep-resented by the sides of a triangle, each side being in proportion to the force
(B) Three forces acting along the sides of a triangle are always in equilibrium
(C) If three forces acting on a, point can be represented in magnitude and direction, by the sides of a triangle taken in order, these will be in equilibrium
(D) If the forces acting on a particle be represented in magnitude and direction by the two sides of a triangle taken in order, their resultant will be represented in magnitude and direction by the third side of the triangle, taken in opposite order

Answer: (D) If the forces acting on a particle be represented in magnitude and direction by the two sides of a triangle taken in order, their resultant will be represented in magnitude and direction by the third side of the triangle, taken in opposite order


Q13. The Law of Polygon of Forces states that

(A) If a polygon representing the forces acting at point in a body is closed, the forces are in equilibrium
(B) If forces acting on a point can be represented in magnitude and direction by the sides of a polygon taken in order, then the resultant of the forces will be represented in magnitude and direction by the closing side of the polygon
(C) If forces acting on a point can be represented of a polygon taken in order, their sides of a polygon taken in order, their resultant will be represented in magnitude and direction by the closing side of the polygon, taken in opposite order
(D) If forces acting on a point can be represented in magnitude and direction by the sides of a polygon in order, the forces are in equilibrium

Answer: (C) If forces acting on a point can be represented of a polygon taken in order, their sides of a polygon taken in order, their resultant will be represented in magnitude and direction by the closing side of the polygon, taken in opposite order


Q14. The unit of force in C.G.S. system of units, is called

(A) Dyne
(B) Newton
(C) Kg
(D) All the above

Answer: (A) Dyne


Q15. The unit of rotational inertia of a body in C.G.S system is

(A) cm4
(B) kg.cm²
(C) gm.cm²
(D) gm.cm3

Answer: (C) gm.cm²


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.