Gujarat GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1. ”Pipavav ” in Gujarat is best known for which among the following?

[A] India’s first private port
[B] India’s First Greenfield refinery
[C] India’s First ship breaking yard
[D] None of the above

Correct Answer: A [India’s first private port]


Q2.Consider the following Canals of India with their connecting states:

1.Munak Canal – Haryana and Delhi
2.Indira Gandhi Canal – Punjab and Rajasthan
3.Buckingham Canal – Andhra Pradesh and Karnataka
4.Narmada Canal – Madhya Pradesh and Gujarat
Which of the above are correctly matched?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1 & 2]


Q3.Consider the following statements about Fishing in India:

1.India is the largest producer of inland fish in the world
2.Gujarat is the largest producer of inland fish in India
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2 ]


Q4.Consider the following statements about the Technology and Innovation Support Centre (TISC):

1.It is an initiative by the Ministry of Science and Technology
2.India’s first Technology & Innovation Support Centre (TISC) has been set up in Gujarat
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [Neither 1 nor 2]


Q5.Consider the following statements:

Among the Indian States

  1. Andhra Pradesh has the longest coastline.
  2. Gujarat has the highest number of airports.
    Which of the statements given above is/are correct?
    [A] 1 only
    [B] 2 only
    [C] Both 1 and 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [2 only]


Q6. Consider the following:

1.Gangetic Plain
2.Gujarat
3.Assam
The Shale Gas in India has been found to be in abundance in which among the above?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2, & 3
[D] None of them

Correct Answer: C [1, 2, & 3]


Q7.With reference to the rock formation in India, the Deccan Trap is exposed in which of the following states?

1.Maharashtra
2.Gujarat
3.Uttar Pradesh
4.Tamil Nadu
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]


Q8.Consider the following states:

1.Rajasthan
2.Gujarat
3.Jammu & Kashmir
4.Himachal Pradesh
Desert Development programme was started in which of the above states?

[A] 1 & 2 Only
[B] 1, 2 & 3 Only
[C] 1, 2 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4 ]


Q5.What is the theme of the 9th edition of Vibrant Gujarat Global Summit-2019?

[A] Towards a New India of the future
[B] Laying the foundations for New India
[C] Boost India in the World
[D] Shaping of a New India

Correct Answer: D [Shaping of a New India]


Q6.Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?

I. Kerala: Tapioca
II. Maharashtra: Cotton
III. W. Bengal: Jute
IV. Gujarat: Groundnut
Select the correct answer using the codes given Below:
Codes:
[A] I, II and III
[B] I, II and IV
[C] I, III and IV
[D] II, III and IV

Correct Answer: D [II, III and IV]


Q7. Who was the ruler of Gujarat when Allauddin Khilji annexed it?

[A] Rai Karan
[B] Ramchandradeva
[C] Hammir Deva
[D] Ratan Singh

Correct Answer: A [Rai Karan]


Q8.Consider the following pairs of lakes with states where they are located:

1.Tso Lhamo Lake – Sikkim
2.Nal Sarovar – Gujarat
3.Sheshnag Lake – Jammu & Kashmir
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q9.Consider the following varieties of mangoes with states where they are produced:

Khirsapati – West Bengal
Gir Kesar – Gujarat
Totapuri – Andhra Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q10.With which bank South Gujarat Local Area Bank Ltd was merged in 2004?

[A] Punjab National Bank
[B] State Bank of India
[C] Bank of Baroda
[D] Syndicate Bank

Correct Answer: C [Bank of Baroda]


Q11.Which one of the following is not correctly matched?

Prominent Indian Writer Language
I. Raja Rao (A) Telugu
II. Gobind Trimbuk Deshpande (B) Marathi
III. Subramaniyam (C) Tamil
IV. Tara Shankar Joshi (D) Gujarati

Correct Answer: [I,III]


Q12. The Wanakbori Thermal Power Station (WTPS) is located on the bank of which river in Gujarat?

[A] Narmada River
[B] Luni River
[C] Sabarmati River
[D] Mahi River

Correct Answer: D [Mahi River]


Q13.Consider the following paintings with states where they are most prevalent:

1.Phad painting – Gujarat
2.Cheriyal scroll painting – Karnataka
3.Patua painting – Uttarakhand
Which of the above is/are correctly matched?

[A] 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: D [None]


Q14. Consider the following pairs:

1.Bibi Ka Maqbara – built by Aurangzeb in memory of his wife
2.Kabuli Bagh Mosque – built by Akbar to commemorate his victory over Gujarat
3.Panch Mahal at Fatehpur Sikri – was commissioned by Akbar
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: D [None]


Q15.Garvi Gujarat Bhavan, which is in news recently, is located in which city?

[A] Chandigarh
[B] New Delhi
[C] Gandhinagar
[D] Ahmedabad

Correct Answer: B [New Delhi]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.