Gujarat GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1. Which of the following Indus site is not located in modern Gujarat?

[A] Lothal
[B] Rangpur
[C] Bhagatrav
[D] Ropar

Correct Answer: D [Ropar]


Q2. Consider the following statements:

  1. Gujarat is the leading cotton growing state in the country
  2. Maharashtra has the largest area under the cotton cultivation
  3. Cotton productivity has been highest in Karnataka
    Which of the above statements is/are true?
    [A] Only 1
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q3.Identify the structure with the help of given information:

The structure is made of red and buff sandstone, decorated by white and black marble
It was built in 1576 A.D. by Akbar to commemorate his victory over Gujarat
It is located at Fatehpur Sikri
Select the correct answer from options given below:

[A] Badshahi Mosque
[B] Naulakha Pavilion
[C] Buland Darwaza
[D] Qila Mubarak

Correct Answer: C [Buland Darwaza]


Q4. Consider the following pairs of dance forms with their associated states:

1.Bardo Chham – Arunachal Pradesh
2.Dollu Kunitha – Karnataka
3.Tippani Dance – Gujarat
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Gujarat has experienced drought for four consecutive years because of which of the following reasons?

[A] Subsiding air masses
[B] Successive monsoon failure
[C] Change in the direction of trade winds
[D] Western disturbances

Correct Answer: B [Successive monsoon failure]


Q6.Which of the following is important source material for the history of Gujarat from the beginning of the Muslim rule?

[A] Mirat-i-Sikanderi
[B] Tazkirat-ul-Muluk
[C] Mirat-i-Ahmadi
[D] Burhan-i-ma’asir

Correct Answer: C [Mirat-i-Ahmadi]


Q7. With reference to the Lignite coal, consider the following statements:

1.Lignite has higher moisture content in comparison to Bituminous coal
2.Lignite is softer in comparison to Bituminous coal
3.In India, Lignite is found in Tamil Nadu, Gujarat as well as Rajasthan
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q8.Which of the following is / are correct matches of the GI protected arts of India and their respective states?

1.Patan Patola – Gujarat
2.Channapatna toys – Karnataka
3.Nachiarkoil brass lamp – Tamil Nadu
Which among the above is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.Consider the following statements about the Technology and Innovation Support Centre (TISC):

1.It is an initiative by the Ministry of Science and Technology
2.India’s first Technology & Innovation Support Centre (TISC) has been set up in Gujarat
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [Neither 1 nor 2]


Q10.Match the columns:

(A) Uma Shankar Joshi (i) Gujarati
(B) Ashapoorna Devi (ii) Telugu
(C) Dattatreya Bendre (iii) Bengali
(D) Vishwanathan Satyanarayan (iv) Kannada
(v) Marathi
[A] A-(i) B-(iii) C-(iv) D-(ii)
[B] A-(ii) B-(i) C-(iii) D-(iv)
[C] A-(iii) B-(v) C-(ii) D-(i)
[D] A-(v) B-(iv) C-(i) D-(ii)

Correct Answer: A [A-(i) B-(iii) C-(iv) D-(ii)]


Q11.With reference to the Nar-Par-Tapi project being discussed by the western states, consider the following statements:

1.The project is a cause of dispute between Gujarat and Rajasthan.
2.It seeks to divert water from the rivers Narmada and Par into water deficit regions.
3.The project is meant for irrigation purposes.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 and 2 are correct
[B] Only 2 and 3 are correct
[C] All are incorrect
[D] All are correct

Correct Answer: B [Only 2 and 3 are correct]


Q12. The Malwa Plateau spreads in which of the following states of India?

1.Madhya Pradesh
2.Gujarat
3.Rajasthan
4.Maharashtra
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] 1, 2, 3 & 4
[D] Only 1, 2 & 4

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]


Q13. Consider the following statements about the Tebhaga Peasant Movement:

1.The movement was an independence campaign initiated by the Gujarat Kisan Sabha
2.The demand of the movement was to uproot of Zamindari system and the end of serfdom
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2 ]


Q14.What is the theme of the 9th edition of Vibrant Gujarat Global Summit-2019?

[A] Towards a New India of the future
[B] Laying the foundations for New India
[C] Boost India in the World
[D] Shaping of a New India

Correct Answer: D [Shaping of a New India]


Q15.Consider the following pairs:

1.Ramanujacharya — South India
2.Chaitanya — Central India
3.Vallabhacharya — Gujarat and Brajarea
4.Ramanand — North India
Of these pairs:

[A] 1, 2 and 3 are correctly matched
[B] 2, 3 and 4 are correctly matched
[C] 1 and 4 are correctly matched
[D] 1, 3 and 4 are correctly matched

Correct Answer: C [1 and 4 are correctly matched]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.