Gujarat GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.With reference to the water level in the Narmada River crossing the danger mark due to release from the Sardar Sarovar Dam, consider the following statements:

1.Madhya Pradesh gets the largest share of water from the river.
2.The dam is on the Gujarat-Maharashtra border.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q2. Consider the following:

1.Gulf of Mannar
2.Gulf of Cambay
3.Gulf of Kutch
4.Palk strait
What will be the order of the above, if you are travelling along India’s coastline from Odisha to Gujarat?

[A] 1 2 3 4
[B] 1 4 2 3
[C] 4 1 2 3
[D] 4 2 1 3

Correct Answer: C [ 4 1 2 3]


Q3.Consider the following pairs of Bird Sanctuary and the location state:

  1. Okhla – Gujarat
  2. Ranganathittu – Karnataka
  3. Salim Ali – Goa
    Which of the above pairs is/are correctly matched?
    [A] 3 Only
    [B] 1 and 2 Only
    [C] 2 and 3 Only
    [D] 1,2 and 3

Correct Answer: C [ 2 and 3 Only]


Q4.Which of the following countries is the Partner Country at the 9th Vibrant Gujarat Summit 2019?

[A] Oman
[B] Qatar
[C] UAE
[D] Israel

Correct Answer: C [UAE]


Q5.Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?

I. Kerala: Tapioca
II. Maharashtra: Cotton
III. W. Bengal: Jute
IV. Gujarat: Groundnut
Select the correct answer using the codes given Below:
Codes:
[A] I, II and III
[B] I, II and IV
[C] I, III and IV
[D] II, III and IV

Correct Answer: D [II, III and IV]


Q6.In context with the issue of expanding ravines highlighted in Gujarat, consider the following statements about this geographical feature:

1.Most of the ravines are in the vicinity of Aravalli ranges.
2.Bamboo plantation helps curb expansion of ravines.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q7. With reference to cultivation of Cotton in India, which among the following statements is / are correct?

  1. Approximately 65% of India’s cotton is produced on rainfed areas
  2. Majority of the cotton is produced in central zone comprising Maharashtra, Madhya Pradesh and Gujarat
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2]


Q8.The Kiang and Ghor Khar are common names of the two fascinating wild asses found in India. Consider the following statements with this reference:

  1. While Kiang is the Tibetan Wild Ass, Ghor Khar is Indian Wild Ass found in Gujarat
  2. Kiang is the largest of the all African and Asiatic wild asses
  3. Ghor Khar is one of the fastest of Indian animals
    Which among the above statements is / are correct?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q9.Which of the following state governments has legally banned hookah parlours after Gujarat and Maharashtra?


[A] Himachal Pradesh
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] West Bengal

Correct Answer: C [Punjab]


Q10.The four railway junctions shown by numerals 1, 2, 3, 4 on the rough outline map of Gujarat are respectively

[A] Palanpur, Mahesana, Ahmedabad and Vadodara
[B] Mahesana, Surendranagar, Rajkot and Junagarh
[C] Palanpur, Kanda, Bhuj and Okla
[D] Ahmedabad, Vadodara, Bhavnagar and Broach

Correct Answer: B [Mahesana, Surendranagar, Rajkot and Junagarh]


Q11.In context with the ‘Future of Wind’ report released by IRENA, consider the following statements about wind energy in India:

1.Most of the wind generation in India is during the north-east monsoon season.
2.Gujarat has the highest installed wind capacity among the states.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q12. With reference to the rock formation in India, the Deccan Trap is exposed in which of the following states?


1.Maharashtra
2.Gujarat
3.Uttar Pradesh
4.Tamil Nadu
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]


Q14.Consider the following statements about Fishing in India:

1.India is the largest producer of inland fish in the world
2.Gujarat is the largest producer of inland fish in India
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2 ]


Q15.The National Salt Satyagraha Memorial (NSSM) is located in which of the following districts of Gujarat?

[A] Mehsana
[B] Kheda
[C] Bharuch
[D] Navsari

Correct Answer: D [Navsari ]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.