Gujarat GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II
(Agricultural products) (Foremost producer)
I. Cotton (A) Madhya Pradesh
II. Gram (B) Gujarat
III. Black pepper (C) West Bengal
IV. Pineapple (D) Kerala
Codes:

[A] I-B, II-A, III-D, IV-C
[B] I-B, II-A, III-C, IV-D
[C] I-A, II-B, III-D, IV-C
[D] I-A, II-B, III-C, IV-D

Correct Answer: A [I-B, II-A, III-D, IV-C]


Q2.In context with the newly discovered species called Marengo sachintendulkar, consider the following statements:

1.It is a spider species.
2.It is found only in Gujarat.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q3.The ministry of Jal Shakti recently provided information about piped water coverage in India. Which of the following statements about the network are correct?

1.Gujarat has the highest coverage of piped water supply in the country.
2.The ministry uses Integrated Management Information System to collect data.
3.Jal Jeevan mission is a community approach project for individual household water connection by 2024.
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 3
[B] 2 and 3
[C] None of the above
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q4.Arab intruders of the Umayyad Caliphate invaded southern Gujarat during the reign of which of the following Chalukyan king?

[A] Pulkeshin II
[B] Vikramaditya I
[C] Vikramaditya II
[D] Kirtivarman II

Correct Answer: C [Vikramaditya II]


Q5.Which of the following statements about the wetlands of India is/ are correct?

  1. The Country’s total geographical area under the wetlands is recorded highest in Gujarat as compared to other states
  2. In India, the total geographical area of coastal wetlands is larger than that of inland wetlands
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 2 only
    [C] 1 & 2
    [D] None of the above

Correct Answer: A [1 only]


Q6.During Timur’s invasion of India, at which of the following places did Sultan Mahmud Tughluq sought asylum?

1) Gujarat
2) Malwa
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q7.Which of the following were the consequences of the invasion of Nadir Shah?

  1. Nadir Shah allowed Muhammad Shah to remain on the throne of Delhi but he annexed all territories west of the Indus including Kabul.
  2. He also demanded that a sum of twenty lakhs-out of the revenue of the four districts of Gujarat, Sialkot, Pasrur and Aurangabad.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q8.Dholera Special Investment Region is touted to become the first green city. In this context. consider the following statements:

1.Special Investment Region is a term applicable only to Gujarat.
2.Only Bharat Stage VI or electric vehicles are to be used in this SIR.
3.Dholera SIR is to be a brownfield city.
Which of the above statements are correct?
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 3
[B] 1 and 2
[C] None of the above
[D] All of the above

Correct Answer: B [1 and 2]


Q9.The Tropic of Cancer passes through which of the following states?

  1. Gujarat
  2. Chattisgarh
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 3
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Q10.Which among the following statements are correct?

  1. Alluvial soil is formed by the deposition of sediments by rivers and waves
  2. Black soil is found in the dry and Semi-dry regions of Rajasthan and Gujarat
  3. Red soil cannot retain much water
  4. Laterite soil is found over lava deposits in the Deccan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 1, 2 & 3
    [D] 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 3]


Q11.Mahmud Khalji led campaigns against which of the following rulers?

1) Gujarat
2) Gondwana
3) Orissa
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2, & 3

Correct Answer: D [1, 2, & 3]


Q12.Which steel company acquired Bhande power plant in Gujarat?

[A] Nippon steel
[B] JSW steel
[C] Tata steel
[D] None of the above

Correct Answer: A [Nippon steel]


Q13.In context of Gujarat’s Project Sahara, consider the following statements:

1.The project seeks to reduce deaths due to Post-partum haemorrhage (PPH).
2.PPH is the major reason for maternal deaths.
3.Project Sahara makes use of NASG/ non-pneumatic anti-shock garments.
4.The Janani Shishu Suraksha Karyakaram provides free service only for normal delivery of child.
Which of the above statements are correct?
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 3
[B] 2 and 3
[C] 1, 2 and 4
[D] 1, 2 and 3

Correct Answer: D [1, 2 and 3]


Q14.Which among the following states of India have common borders with Pakistan?

  1. Jammu and Kashmir
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q15.Which among the following matches of mineral deposit and their states are correct?

  1. Gypsum- Rajasthan
  2. Graphite- Arunachal Pradesh
  3. Fluorspar- Gujarat
  4. Nickel- Odisha
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.