Gujarat GK Questions SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Cambay in Gujarat was famous for which of the following during the Sultanate period?

  1. Textiles
  2. Gold and silver work
  3. Muslin
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 1 & 2
    [C] Only 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


Q2.Which of the following statements are correct regarding tropical dry deciduous forests in India?

  1. They are found throughout the southern part of the country.
  2. They are also found in Madhya Pradesh, Gujarat, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu.
    Select the correct option from the codes given belwo:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q3.In context with the issue of expanding ravines highlighted in Gujarat, consider the following statements about this geographical feature:

1.Most of the ravines are in the vicinity of Aravalli ranges.
2.Bamboo plantation helps curb expansion of ravines.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q4.Which among the following are the famous hill station located in Gujarat?

  1. Girnar
  2. Saputara
  3. Nandi Hills
  4. Wilson Hills
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Q5.Which among the following matches of the power plant and their state are correct?

  1. Ukai- Gujarat
  2. Satpura- Madhya Pradesh
  3. Dabhol- Maharashtra
  4. Patratu- Jharkhand
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.Which of the following statements are correct regarding Delhi Sultanate?

  1. Cavalry was the basis of the political and military system.
  2. The major communities involved in trade during this period were Marwaris and Gujaratis.
  3. A string of trading stations arose along the Indian Ocean that contributed towards enriching the Sultanate.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1 & 3
    [C] Only 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q7.Which of the following statements is correct regarding the semi-arid zone?

1) It covers the northern portion of Gujarat, Rajasthan, western Uttar Pradesh, Delhi, and Punjab.
2) The topography is broken up by hill spurs and sand dunes.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q8.In context with the ‘Future of Wind’ report released by IRENA, consider the following statements about wind energy in India:

1.Most of the wind generation in India is during the north-east monsoon season.
2.Gujarat has the highest installed wind capacity among the states.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q9.Thar desert lies in which among the following states of India?

  1. Rajasthan
  2. Gujarat
  3. Punjab
  4. Haryana
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.Arrange the following states as per the descending order of their production of cotton textile

  1. Tamil Nadu
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Uttar Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 1, 3, 4
    [B] 2, 3, 1, 4
    [C] 3, 2, 1, 4
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: B [2, 3, 1, 4]


Q11.Which of the following statements are correct regarding centres of learning during the Sultanate period?

  1. Gujarat evolved as a great centre of logic.
  2. Vikramasila and Navadvipa grew as centres for sanskrit learning.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: D [Neither 1 & 2]


Q12.In Gujarat mangroves Avicennia marine, Avicennia officinalis and Rhizophora mucronata are found mainly found in which of the following regions?

  1. Gulf of Kachchh
  2. Kori creek
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q13.In October, Gandhinagar was declared the first kerosene free district in Gujarat. In this context, consider the following statements:

1.It is a consequence of the Ujjwala Scheme’s implementation.
2.Kerosene is used in jet fuels.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q14.Mangrove cover in Gujarat are found in which of the following places?

  1. The Rann of Kachchh
  2. The Gulf of Khambhat
  3. The Gulf of Mannar
  4. The Saurashtra coast
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 4
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 4]


Q15.Which of the following is not the port town of Gujarat?

[A] Okha
[B] Jamnagar
[C] Veraval
[D] Porbandar

Correct Answer: B [Jamnagar]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.