Gujarat GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Gujarat GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Gujarat GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Gujarat GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following built the Buland Darwaza at Fatehpur Sikri in order to commemorate the victory over Gujarat?

[A] Humayun
[B] Akbar
[C] Shahjahan
[D] Aurangzeb

Correct Answer: B [Akbar]


Q2.Which type of institutions have been allowed to start functioning in Gujarat’s GIFT City?

[A] Payment Banks
[B] NBFCs
[C] AIFIs
[D] Neo Banks

Correct Answer: B [NBFCs]


Q3.What is the aim of the recently formed Akhil Bharatiya Gujarati Samaj Sankalan Samiti?

[A] Include NRIs in the State’s development process
[B] Include non-resident Gujaratis in the state’s development process
[C] Include persons of Indian origin in state’s development process
[D] Include Indians outside Gujarat in the development process

Correct Answer: B [Include non-resident Gujaratis in the state’s development process]


Q4.Which of the following matches of the plateaus and their geographical spread is/ are correct?

  1. Deccan Plateau- Vindhyas to the north and partially enclosed by the Eastern and Western Ghats
  2. Malwa Plateau- Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat
  3. Chota Nagpur Plateau – Jharkhand, West Bengal and adjacent parts of Orissa, Bihar and Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 3 only
    [B] 1 & 2
    [C] 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Gujarat was conquered and annexed to the Delhi Sultanate by which of the following ruler?

[A] Ghiyath al-Din Tughlaq
[B] Muhammad bin Tughlaq
[C] Ala ud-Din Khalji
[D] Sikandar Lodi

Correct Answer: C [Ala ud-Din Khalji]


Q6.Akbar organised Gujarat into a province and placed it under which of the following?

[A] Ikhitiyar ul Mulk
[B] Mohammad Hussain Mirza
[C] Mirza Aziz Koka
[D] None of the above

Correct Answer: C [Mirza Aziz Koka]


Q7.Found in the Western Ghats of Karnataka, Maharashtra, Goa, and Gujarat, Uperodon Mormoratus is species of which kind?

[A] Frog
[B] Snake
[C] Rats
[D] Guinea Pigs

Correct Answer: A [Frog]


Q8.The ministry of Jal Shakti recently provided information about piped water coverage in India. Which of the following statements about the network are correct?

1.Gujarat has the highest coverage of piped water supply in the country.
2.The ministry uses Integrated Management Information System to collect data.
3.Jal Jeevan mission is a community approach project for individual household water connection by 2024.
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 3
[B] 2 and 3
[C] None of the above
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q9.The Kathiawar Peninsula is separated from the south-eastern part of Gujarat by which of the following Gulfs/ Bays?

[A] Gulf of Katchh
[B] Gulf of Khambat
[C] Gulf of Mannar
[D] Gulf of Aden

Correct Answer: B [Gulf of Khambat]


Q10.Qutab-ud-din Aibak defeated which of the following kings to capture Gujarat?

[A] Bhima I
[B] Jayachand
[C] Bhima II
[D] Karna II

Correct Answer: C [Bhima II]


Q11.Cambay in Gujarat was famous for which of the following during the Sultanate period?

  1. Textiles
  2. Gold and silver work
  3. Muslin
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 1 & 2
    [C] Only 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


Q12.Which of the following statements are correct regarding tropical dry deciduous forests in India?

  1. They are found throughout the southern part of the country.
  2. They are also found in Madhya Pradesh, Gujarat, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu.
    Select the correct option from the codes given belwo:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q13.Consider the following paintings with states where they are most prevalent:

1.Phad painting – Gujarat
2.Cheriyal scroll painting – Karnataka
3.Patua painting – Uttarakhand
Which of the above is/are correctly matched?

[A] 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: D [None]


Q14.Which of the following countries is the Partner Country at the 9th Vibrant Gujarat Summit 2019?

[A] Oman
[B] Qatar
[C] UAE
[D] Israel

Correct Answer: C [UAE]


Q15.Which among the following matches of mineral deposit and their states are correct?

  1. Gypsum- Rajasthan
  2. Graphite- Arunachal Pradesh
  3. Fluorspar- Gujarat
  4. Nickel- Odisha
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Gujarat GK

Gujarat GK Questions SET-1
Gujarat GK Questions SET-2
Gujarat GK Questions SET-3
Gujarat GK Questions SET-4
Gujarat GK Questions SET-5
Gujarat GK Questions SET-6
Gujarat GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Gujarat GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Gujarat GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.