Heat and Mass Transfer – Set 02

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Unit of thermal diffusivity is

(A) m²/hr
(B) m²/hr °C
(C) kcal/m² hr
(D) kcal/m. hr °C

Answer: (A) m²/hr


Q2. Stefan Boltzmann law is applicable for heat transfer by

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) Conduction and radiation combined

Answer:(C) Radiation


Q3. Unit of thermal conductivity in S.I. units is

(A) J/m² sec
(B) J/m °K sec
(C) W/m °K
(D) Option (B) and (C) above.

Answer: (D) Option (B) and (C) above.


Q4. Which of the following is the case of heat transfer by radiation?

(A) Blast furnace
(B) Heating of building
(C) Cooling of parts in furnace
(D) Heat received by a person from fireplace

Answer: (D) Heat received by a person from fireplace


Q5. Thermal conductivity of air at room temperature in kcal/m hr °C is of the order of

(A) 0.002
(B) 0.02
(C) 0.01
(D) 0.1

Answer: (B) 0.02


Q6. Thermal conductivity of a material may be defined as the

(A) Quantity of heat flowing in one second through one cm cube of material when opposite faces are maintained at a temperature difference of 1°C
(B) Quantity of heat flowing in one second through a slab of the material of area one cm square, thickness 1 cm when its faces differ in temperature by 1°C
(C) Heat conducted in unit time across unit area through unit thickness when a temperature difference of unity is maintained between opposite faces
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. Film coefficient is defined as Inside diameter of tube

(A) Equivalent thickness of film
(B) Thermal conductivity Equivalent thickness of film Specific heat × Viscosity
(C) Thermal conductivity Molecular diffusivity of momentum Thermal diffusivity
(D) Film coefficient × Inside diameter Thermal conductivity

Answer: (D) All of the above


Q8. A steam pipe is to be insulated by two insulating materials put over each other. For best results

(A) Better insulation should be put over pipe and better one over it
(B) Inferior insulation should be put over pipe and better one over it
(C) Both may be put in any order
(D) Whether to put inferior OIL over pipe or the better one would depend on steam temperature

Answer: (A) Better insulation should be put over pipe and better one over it


Q9. Log mean temperature difference in case of counter flow compared to parallel flow will be

(A) Same
(B) More
(C) Less
(D) Depends on other factors

Answer: (B) More


Q10. Thermal diffusivity of a substance is

(A) Directly proportional to thermal conductivity
(B) Inversely proportional to density of substance
(C) Inversely proportional to specific heat
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. The amount of radiation mainly depends upon the

(A) Nature of the body
(B) Temperature of the body
(C) Type of surface of the body
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. The rate of energy transferred by convection to that by conduction is called

(A) Stanton number
(B) Nusselt number
(C) Biot number
(D) Peclet number

Answer: (B) Nusselt number


Q13. A cube at high temperature is immersed in a constant temperature bath. It loses heat from its top, bottom and side surfaces with heat transfer coefficients of h₁, h₂ and h₃ respectively. The average heat transfer coefficient for the cube is

(A) h₁ + h₂ + h₃
(B) (h₁.h₂.h₃)1/3
(C) 1/h₁ + 1/h₂ + 1/h₃
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q14. Which of the following statement is wrong?

(A) The heat transfer in liquid and gases takes place according to convection
(B) The amount of heat flow through a body is dependent upon the material of the body
(C) The thermal conductivity of solid metals increases with rise in temperature
(D) Logarithmic mean temperature difference is not equal to the arithmetic mean temperature difference

Answer: (C) The thermal conductivity of solid metals increases with rise in temperature


Q15. Thermal conductivity of water _ with rise in temperature.

(A) Remain same
(B) Decreases
(C) Increases
(D) May increase or decrease depending upon temperature

Answer: (D) May increase or decrease depending upon temperature


Q16. Fouling factor is used

(A) In heat exchanger design as a safety factor
(B) In case of Newtonian fluids
(C) When a liquid exchanges heat with a gas
(D) None of the above

Answer: (A) In heat exchanger design as a safety factor


Q17. In case of liquids and gases, the heat transfer takes place according to

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these

Answer: (B) Convection


Q18. The heat is transferred by conduction, convection and radiation in

(A) Melting of ice
(B) Boiler furnaces
(C) Condensation of steam in condenser
(D) None of these

Answer: (B) Boiler furnaces


Q19. Kirchhoff’s law states that

(A) The total radiation from a black body per second per unit area is directly proportional to the fourth power of the absolute temperature
(B) The wave length corresponding to the maximum energy is proportional to the absolute temperature
(C) The ratio of the emissive power and absorptive power of all bodies is the same and is equal to the emissive power of a perfectly black body
(D) None of the above

Answer: (C) The ratio of the emissive power and absorptive power of all bodies is the same and is equal to the emissive power of a perfectly black body


Q20. Sensible heat factor is given by (where S.H. = Sensible heat, and L.H. = Latent heat)

(A) S.H/(S.H + L.H)
(B) (S.H + L.H) /S.H
(C) (L.H – S.H)/S.H
(D) S.H/(L.H – S.H)

Answer: (A) S.H/(S.H + L.H)


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Heat and Mass Transfer – Set 01
Heat and Mass Transfer – Set 02
Heat and Mass Transfer – Set 03
Heat and Mass Transfer – Set 04
Heat and Mass Transfer – Set 05
Heat and Mass Transfer – Set 06
Heat and Mass Transfer – Set 07
Heat and Mass Transfer – Set 08