Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The formula for calculating the depth of concrete pavements suggested by Gold beck, is

(A) d = 3W/σmax
(B) d = √(3W/σmax)
(C) d = √(2W/σmax)
(D) d = √(1.5W/σmax)

Answer: (B) d = √(3W/σmax)


Q2. A single lane carriage way whenever changes to two-lane carriage way, is affected through a taper of

(A) 1 in 10
(B) 1 in 15
(C) 1 in 20
(D) 1 in 15 to 1 in 20

Answer: (D) 1 in 15 to 1 in 20


Q3. The first stage of deciding the alignment of a hill road, is

(A) Reconnaissance
(B) Detailed survey
(C) Trace-out
(D) Preliminary survey

Answer: (A) Reconnaissance


Q4. If a Lemniscate curve having an angle of deflection Δ, is transitional throughout, the maximum polar angle is

(A) Δ/2
(B) Δ/3
(C) Δ/4
(D) Δ/6

Answer: (D) Δ/6


Q5. If N is deviation angle, the length L, of a parabolic vertical curve for safe stopping distance S, is

(A) NS2/4.4 if L > S
(B) 2S – 4.4/N if L < S (C) 2S – 4.4/N if L > S
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q6. The normal road land width for a National or State highway, in open areas should be

(A) 45 m
(B) 30 m
(C) 24 m
(D) 20 m

Answer:(A) 45 m


Q7. Most suitable material for highway embankments is

(A) Granular soil
(B) Organic soil
(C) Silts
(D) Clays

Answer:(A) Granular soil


Q8. Softening point of bitumen to be used for read construction at a place where maximum temperature is 40°C should be

(A) Less than 40°C
(B) Greater than 40°C
(C) Equal to 40°C
(D) None of the above

Answer: (B) Greater than 40°C


Q9. Floating gradients are generally provided

(A) Along maximum gradients
(B) Along minimum gradients
(C) At summit curves
(D) At valley curves

Answer: (C) At summit curves


Q10. The road foundation for modern highways construction, was developed by

(A) Tresguet
(B) Telford
(C) Tresguet and Telford simultaneously
(D) Telford and Macadam simultaneously

Answer: (D) Telford and Macadam simultaneously


Q11. According to IRC : 52-1973, for a single lane National Highway in hilly region,

(A) Width of the carriageway must be 3.75 m
(B) Shoulders on either side must be 1.25 m
(C) Total width of the road-way must be 6.25 m
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. If cross slope of a country is up to 10% the terrain is classified as

(A) Plain
(B) Rolling
(C) Mountainous
(D) Steep

Answer: (A) Plain


Q13. Longitudinal pavement lines marked broken in white paint

(A) Are for the guidance of the drivers
(B) Are not to be crossed over
(C) May be crossed over at the discretion of the driver
(D) All the above

Answer: (C) May be crossed over at the discretion of the driver


Q14. If a Lemniscate curve of transition throughout is introduced to connect two parallel roads, the maximum polar angle of the curve, is

(A) 10°
(B) 15°
(C) 20°
(D) 30°

Answer: (D) 30°


Q15. Area of steel required per metre width of pavement for a length of 20 m for design wheel load 6300 kg and permissible stress in steel 1400 kg/cm2, is

(A) 70 kg/sq cm
(B) 80 kg/sq cm
(C) 90 kg/sq cm
(D) 100 kg/sq cm

Answer:(C) 90 kg/sq cm


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.