Highway Engineering MCQ Questions – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the penetration macadam construction, the bitumen is

(A) Sprayed after the aggregates are spread and compacted
(B) Premixed with aggregates and then spread
(C) Sprayed before the aggregates are spread and compacted
(D) None of the above

Answer: (A) Sprayed after the aggregates are spread and compacted


Q2. The most suitable equipment for compacting clayey soils is a

(A) Smooth wheeled roller
(B) Pneumatic tyred roller
(C) Sheep foot roller
(D) Vibrator

Answer: (C) Sheep foot roller


Q3. RC-2, MC-2 and SC-2 correspond to

(A) Same viscosity
(B) Viscosity in increasing order from RC-2 to SC-2
(C) Viscosity in decreasing order from RC-2 to SC-2
(D) None of the above

Answer: (A) Same viscosity


Q4. The drain which is provided parallel to roadway to intercept and divert the water from hill slopes is known as

(A) Sloping drain
(B) Catch-water drain
(C) Side drain
(D) Cross drain

Answer: (B) Catch-water drain


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Seasonal cycle of traffic volume during April and November, is usually near the annual average
(B) Mid-winter seasonal cycle of traffic is least
(C) Mid-summer seasonal cycle of traffic is highest
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Speed regulations on roads is decided on the basis of

(A) 60 percentile cumulative frequency
(B) 75 percentile cumulative frequency
(C) 80 percentile cumulative frequency
(D) 85 percentile cumulative frequency

Answer: (D) 85 percentile cumulative frequency


Q7. The function of an expansion joint in rigid pavements is to

(A) Relieve warping stresses
(B) Relieve shrinkage stresses
(C) Resist stresses due to expansion
(D) Allow free expansion

Answer: (D) Allow free expansion


Q8. Three points A, B and C 500 m apart on a straight road have 500 m, 505 m and 510 m as their reduced levels. The road is said to have

(A) No gradient between A and C
(B) A positive gradient between A and C
(C) A negative gradient between A and C
(D) A negative gradient between A and B

Answer: (D) A negative gradient between A and B


Q9. At intersection of roads, the traffic volume study is carried out to ascertain the number of vehicles

(A) Moving along straights
(B) Turning left
(C) Turning right
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q1O. Select the correct statement.

(A) More the value of group index, less thickness of pavement will be required
(B) More the value of CBR, greater thickness of pavement will be required
(C) Minimum and maximum values of group index can be 0 and 20 respectively
(D) All of the above

Answer: (C) Minimum and maximum values of group index can be 0 and 20 respectively


Q11. Select the correct statement.

(A) Quantity of binder required for tack coat is less than that required for prime coat
(B) Prime coat treatment is given for plugging the voids in water bound macadam during bituminous road construction
(C) Seal coat is the final coat over certain previous bituminous pavements
(D) A bitumen primer is a high viscosity cutback

Answer:(D) A bitumen primer is a high viscosity cutback


Q12. Flexible pavement distribute the wheel load

(A) Directly to sub-grade
(B) Through structural action
(C) Through a set of layers to the sub-grade
(D) None of the above

Answer: (C) Through a set of layers to the sub-grade


Q13. Penetration test on bitumen is used for determining its

(A) Grade
(B) Viscosity
(C) Ductility
(D) Temperature susceptibility

Answer: (A) Grade


Q14. The minimum design speed of various types of highways in plain terrain is the same as the ruling design speed of

(A) Rolling terrain
(B) Mountainous terrain
(C) Steep terrain
(D) None of these

Answer: (A) Rolling terrain


Q15. The most commonly adopted method to provide super-elevation on roads, is by pivoting the road surface about

(A) Outer edge so that the inner edge is lowered
(B) Crown so that outer edge is raised and inner edge is lowered
(C) Inner edge so that outer edge is raised
(D) None of these

Answer: (C) Inner edge so that outer edge is raised


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.