Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. At a road junction, 7 cross conflict points are severe if

(A) Both are one-way roads
(B) Both are two-way roads
(C) One is two-way road and other is one-way road
(D) None of these

Answer: (C) One is two-way road and other is one-way road


Q2. For a properly designed vehicle, the resistance generally ignored, is

(A) Wind resistance
(B) Rolling resistance
(C) Grade resistance
(D) Axle resistance

Answer: (D) Axle resistance


Q3. Driving vehicles on wet surfaced roads, is dangerous because it may

(A) Skid
(B) Slip
(C) Overturn
(D) All the above

Answer: (B) Slip


Q4. The safe length L of a valley curve for night travel is

(A) 2S – (1.50 + 0.035 S)/N if L < S (B) NS2/(1.50 + 0.035 S) if L > S
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q5. If the difference in elevation of an edge of the pavement 9 m wide and its crown is 15 cm, the camber of the pavement, is

(A) 1 in 60
(B) 1 in 45
(C) 1 in 30
(D) 1 in 15

Answer:(C) 1 in 30


Q6. If the rate of change of the super-elevation along a curved portion of a 7 metre wide road is 1 in 150 and the maximum super-elevation allowed is 1 in 15, the maximum length of the transition curve to be provided at either end, is

(A) 65 m
(B) 70 m
(C) 75 m
(D) 80 m

Answer: (B) 70 m


Q7. Road width 8.8 m of two lane National highways or State highways in mountainous terrain

(A) Excludes the width of parapet (0.6 m)
(B) Excludes the width of side drain (0.6 m)
(C) Excludes the width of parapet and side drain
(D) Includes the width of parapet and side drain

Answer:(C) Excludes the width of parapet and side drain


Q8. A subsidiary area in a carriageway placed so as to control the movement of the traffic, is

(A) Median strip
(B) Island
(C) Flower bed
(D) Refuge

Answer: (B) Island


Q9. Transverse joints are provided at distances varying from

(A) 10 m to 15 m
(B) 12 m to 18 m
(C) 16 m to 24 m
(D) 17 m to 27 m

Answer: (D) 17 m to 27 m


Q10. The radius of curvature provided along a transition curve, is

(A) Minimum at the beginning
(B) Same throughout its length
(C) Equal to the radius of circular curve
(D) Varying from infinity to the radius of circular curve

Answer: (D) Varying from infinity to the radius of circular curve


Q11. Traffic engineering only includes

(A) Planning of regulatory measures
(B) Design and application of control devices
(C) Analysis of traffic characteristics
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Concrete pavement is provided if daily traffic per lane exceeds

(A) 500 tonnes
(B) 750 tonnes
(C) 1000 tonnes
(D) 1250 tonnes

Answer: (C) 1000 tonnes


Q13. The normal road width of National and State highways

(A) Is kept 45 m
(B) In plain and rolling terrain built-up area, is 30 m
(C) In mountainous built-up area is 20 m
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The traffic manoeuvre means

(A) Diverging
(B) Merging
(C) Crossing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. While designing hair pin bends on highways, the minimum

(A) Designed speed is 20 km/hour
(B) Gradient is 1 in 40
(C) Gradient is 1 in 200
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.