Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When a number of roads are meeting at a point and only one of the roads is important, then the suitable shape of rotary is

(A) Circular
(B) Tangent
(C) Elliptical
(D) Turbine

Answer: (B) Tangent


Q2. The camber for hill roads in case of bituminous surfacing is adopted as

(A) 2 %
(B) 2.5 %
(C) 3 %
(D) 4 %

Answer: (B) 2.5 %


Q3. Which of the following represents a carpet of sand-bitumen mix without coarse aggregates?

(A) Mastic asphalt
(B) Sheet asphalt
(C) Bituminous carpet
(D) Bituminous concrete

Answer: (B) Sheet asphalt


Q4. A gradient along which the vehicle does not require any tractive effort to maintain a specified speed, is known as

(A) Ruling gradient
(B) Pushing gradient
(C) Floating gradient
(D) Minimum gradient

Answer: (C) Floating gradient


Q5. If C is basic capacity per lane, V is velocity in km/hour, S is stopping distance plus length of the vehicles in meters, the formula C = 1000V/S is applicable to

(A) District roads
(B) Two lane roads
(C) Two lane roads in one direction
(D) None of these

Answer: (C) Two lane roads in one direction


Q6. Reinforcement in cement concrete slab of road pavements, is placed

(A) Longitudinally
(B) Transversely
(C) Longitudinally and transversely
(D) In the form of welded wire mesh

Answer: (D) In the form of welded wire mesh


Q7. In welded wire mesh, the longitudinal wire is placed at

(A) 10 cm centers
(B) 15 cm centers
(C) 20 cm centers
(D) 25 cm centers

Answer: (B) 15 cm centers


Q8. To prevent movement of moisture from sub-grade to road pavement on embankments about 0.6 m to 1 m higher than water table, the thickness of cut off layer of coarse sand used, is

(A) 15 cm
(B) 20 cm
(C) 30 cm
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. The ability of a driver to stop the vehicle moving with the designed speed, depends upon:

(A) Perception time
(B) Brake reaction time
(C) Efficiency of the brakes
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Percentage of free carbon in bitumen is

(A) More than that in tar
(B) Less than that in tar
(C) Equal to that in tar
(D) None of the above

Answer: (B) Less than that in tar


Q11. The direct interchange ramp involves

(A) Diverging to the right side and merging from left
(B) Diverging to the left side and merging from right
(C) Diverging to the right side and merging from right
(D) Diverging to the left side and merging from left

Answer: (C) Diverging to the right side and merging from right


Q12. Maximum number of vehicles can be parked with

(A) Parallel parking
(B) 30° angle parking
(C) 45° angle parking
(D) 90° angle parking

Answer: (D) 90° angle parking


Q13. Pavement is said to be flexible if it contains

(A) Water bound macadam surface
(B) Stabilized soil base constructed of lime cement or tar
(C) Bitumen-bound stone layer of varying aggregates
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Design of flexible pavements is based on

(A) Mathematical analysis
(B) Empirical formula
(C) A compromise of pure theory and pure empirical formula
(D) None of these

Answer: (C) A compromise of pure theory and pure empirical formula


Q15. On concrete roads, the camber generally provided, is

(A) 1 in 20 to 1 in 24
(B) 1 in 30 to 1 in 48
(C) 1 in 36 to 1 in 48
(D) 1 in 60 to 1 in 72

Answer: (D) 1 in 60 to 1 in 72


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.