Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The width of different roads as recommended in Nagpur plan by the Indian Road Conference for hilly region, is

(A) Same for National Highways
(B) Different for National Highways
(C) Same for State Highways
(D) Same for Major District roads

Answer: (B) Different for National Highways


Q2. Intermediate catch water drains are provided only, if

(A) Catchment area of the watershed above road is large
(B) Intensity of rainfall is heavy
(C) Single catch water drain is inadequate
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. If the radii of a compound curve and a reverse curve are respectively the same, the length of common tangent

(A) Of compound curve will be more
(B) Of reverse curve will be more
(C) Of both curves will be equal
(D) None of these

Answer: (C) Of both curves will be equal


Q4. To prevent a head-on-collision of vehicles traveling in opposite directions along four-lane roads

(A) Markings on the road are provided
(B) Physical dividers are provided
(C) Area dividers are provided
(D) Medians of wide area are provided

Answer: (D) Medians of wide area are provided


Q5. In retaining and breast walls, weep holes are provided at

(A) 50 cm vertical height and 50 cm centre to centre horizontally
(B) 100 cm vertical height and 100 cm centre to centre horizontally
(C) 100 cm vertical height and 120 cm centre to centre horizontally
(D) 120 cm vertical height and 100 cm centre to centre horizontally

Answer: (C) 100 cm vertical height and 120 cm centre to centre horizontally


Q6. The best compromise between the increase of the length of a highway and reduction in its load carrying capacity, is the ruling gradient

(A) 1 in 10
(B) 1 in 15
(C) 1 in 20
(D) 1 in 25

Answer: (C) 1 in 20


Q7. The maximum thickness of expansion joint in rigid pavements is

(A) 0
(B) 25 mm
(C) 50 mm
(D) 100 mm

Answer: (B) 25 mm


Q8. In highway construction on super-elevated curves, the rolling shall proceed from

(A) Sides towards the centre
(B) Centre towards the sides
(C) Lower edge towards the upper edge
(D) Upper edge towards the lower edge

Answer: (C) Lower edge towards the upper edge


Q9. Bottom most layer of pavement is known as

(A) Wearing course
(B) Base course
(C) Sub-base course
(D) Sub-grade

Answer: (D) Sub-grade


Q10. Length of vehicles does not affect

(A) Extra widening
(B) Minimum radius of turning
(C) Passing sight distance
(D) Width of shoulders

Answer: (D) Width of shoulders


Q11. An upgrade g1% is followed by a downgrade g2%. The equation of the parabolic curve of length L to be introduced, is given by

(A) y = g [(g₁ – g₂)/100 L] x²
(B) y = [(g₁ + g₂)/200 L] x²
(C) y = [(g₁ – g₂)/400 L] x²
(D) y = [(g₁ + g₂)/800 L] x²

Answer: (B) y = [(g₁ + g₂)/200 L] x²


Q12. The number of vehicles moving in a specified direction on a roadway that pass a given point during specified unit of time, is called

(A) Traffic volume
(B) Traffic density
(C) Basic capacity
(D) Traffic capacity

Answer: (A) Traffic volume


Q13. The type of curves generally provided on highways, is

(A) Critical curve
(B) Transition curve
(C) Vertical curve
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) Borrow pits are located outside the right of way
(B) Borrow pits may be located on either side of the right of way
(C) Spoil bank is located on one side of the right of way
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Ruling gradient on hill roads 300 m above M.S.L. is kept

(A) 4 %
(B) 5 %
(C) 7 %
(D) 8 %

Answer: (B) 5 %


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.