Himachal Pradesh GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Himachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Himachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Himachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Arrange Himachal Pradesh, Manipur, Kerala, Maharastra in correct chronological order of creation?

[A] Maharastra, Kerala, Himachal Pradesh, Manipur
[B] Kerala, Maharastra, Manipur, Himachal Pradesh
[C] Kerala, Maharastra, Himachal Pradesh, Manipur
[D] Maharastra, Himachal Pradesh, Manipur, kerala

Correct Answer: C [Kerala, Maharastra, Himachal Pradesh, Manipur]


Q2.What was the ancient name of Baijnath?

[A] Mahasu
[B] Nahan
[C] Lokgram
[D] Kirigram

Correct Answer: D [ Kirigram ]


Q3.Which of the following district of Himachal Pradesh is known as “Chhota Kashi”?

[A] Mandi
[B] Shimla
[C] Kullu
[D] Hamirpur

Correct Answer: A [Mandi]


Q4.‘Masroor Rock Cut Temple’, a unique monolithic structure is present in which district of Himachal Pradesh?

[A] Kangra
[B] Solan
[C] Mandi
[D] Chamba

Correct Answer: A [ Kangra ]


Q5.The Shand and Shabu dances are mainly associated with which region of the Himachal Pradesh?

[A] Palampur
[B] Rampur
[C] Lahaul
[D] Una

Correct Answer: C [ Lahaul ]


Q6.The Pandoh Dam is located on which river in Himachal Pradesh?

[A] Beas River
[B] Chenab River
[C] Ravi River
[D] Yamuna River

Correct Answer: A [Beas River]


Q7.Who led the Quit India movement 1942 in Shimla?

[A] Y S Parmar
[B] Shiva Nand Ramaul
[C] Amrit Kaur
[D] Parmanand

Correct Answer: C [ Amrit Kaur ]


Q8.Who amongst the following was the founder of Guler state?

[A] Rai Chand
[B] Amir Chand
[C] Vinay Chand
[D] Hari Chand

Correct Answer: D [ Hari Chand ]


Q9.Which of the following mountain pass lies in Himachal Pradesh?

[A] Rohtang Pass
[B] Nathu La Pass
[C] Dongkha la
[D] Khunjerab Pass

Correct Answer: A [ Rohtang Pass ]


Q10.‘Banthara’ , ‘Jhanki’ and “Kariyala’ are associated with which of the following art forms of Himachal Pradesh

[A] Hill Dramas
[B] Painting
[C] Weaving
[D] Songs

Correct Answer: A [ Hill Dramas ]


Q11.Which among the following place in Himachal Pradesh is called as “Mini Switzerland”?

[A] Dharmashala
[B] Kharjiar
[C] Solan
[D] Kasauli

Correct Answer: B [Kharjiar]


Q12.Where was the Gandhi-Irwin pact signed?

[A] Solan
[B] Shimla
[C] Dalhousie
[D] Chamba

Correct Answer: B [ Shimla ]


Q13.Who authored ‘Tarikh-i-Yamini’ containing the descriptions of Mughal expedition of Himachal?

[A] Birbal
[B] Utbi
[C] Farishta
[D] None of the above

Correct Answer: B [ Utbi ]


Q14.The Chail cricket stadium is located in which district of Himachal Pradesh?

[A] Una
[B] Solan
[C] Shimla
[D] Kangra

Correct Answer: B [ Solan ]


Q15.Which is the largest glacier in Himachal Pradesh?

[A] Shipting
[B] Bada Shigri
[C] Kulti
[D] Gyephang

Correct Answer: B [ Bada Shigri ]


Himachal Pradesh GK

Himachal Pradesh GK Questions SET-1
Himachal Pradesh GK Questions SET-2
Himachal Pradesh GK Questions SET-3
Himachal Pradesh GK Questions SET-4
Himachal Pradesh GK Questions SET-5
Himachal Pradesh GK Questions SET-6
Himachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Himachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Himachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.