Himachal Pradesh GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Himachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Himachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Himachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Firoz Shah Tughlaq presented an umbrella, a dress and many horse to the ruler of which of the following kingdoms?

[A] Kangra
[B] Suket
[C] Bilaspur
[D] Sirmaur

Correct Answer: A [ Kangra ]


Q2.Himachal Pradesh became the _ state of Indian Union?

[A] 15th
[B] 16th
[C] 17th
[D] 18th

Correct Answer: D [ 18th ]


Q3.Who was the founder of Ritesh state in Himachal Pradesh?

[A] Duni Chand
[B] Rai Singh
[C] Sivran Chand
[D] Ajay Chand

Correct Answer: B [ Rai Singh ]


Q4.Which governor general of India visited Mandi in October 1871?

[A] Lord Mayo
[B] Lord Cornwallis
[C] Lord Minto
[D] None of the above

Correct Answer: A [ Lord Mayo ]


Q5.Who was the founder of Kullu state?

[A] Tomar Pal
[B] Vaid Prakash
[C] Bihangmani Pal
[D] Jagat Singh

Correct Answer: C [ Bihangmani Pal ]


Q6.What is the vedic name of river Satluj?

[A] Satudri
[B] Askini
[C] Arjikya
[D] Vipasha

Correct Answer: A [ Satudri ]


Q7.Who translated the books in Jwalamukhi temple into persian?

[A] Abu Fazal
[B] Amir Khusro
[C] Izzudin Khali Khani
[D] Akbar

Correct Answer: C [ Izzudin Khali Khani ]


Q8.Who was the first governor of Himachal Pradesh?

[A] Y S Parmar
[B] Thakur Ram Singh
[C] E. Penderal Moon
[D] S Chakravarti

Correct Answer: D [ S Chakravarti ]


Q9.In which year treaty was signed between Raja Raj Singh of Chamba and Raja Sansar Chand of Kangra at Chamba?

[A] 1788
[B] 1790
[C] 1795
[D] 1798

Correct Answer: A [ 1788 ]


Q10.Who introduced Buddhism in the Lahaul Spiti district of Himachal Pradesh?

[A] Padmabhushan
[B] Padmasambhan
[C] Padmanand
[D] None of the above

Correct Answer: B [ Padmasambhan ]


Q11.Where in Himachal Pradesh Satluj river enters?

[A] Shipki
[B] Namgia
[C] Karcham
[D] Keylong

Correct Answer: A [ Shipki ]


Q12.Who was the chief of Hindur at the time of Timur’s invasion?

[A] Raja Alam Chand
[B] Raja Shah Chand
[C] Raja Manik Chand
[D] Raja Karam Chand

Correct Answer: A [ Raja Alam Chand ]


Q13.Nargu sanctuary is located in which district of Himachal Pradesh?

[A] Mandi
[B] Chamba
[C] Sirmaur
[D] Bilaspur

Correct Answer: A [ Mandi ]


Q14.Treaty of Sanjauli was signed on which date?

[A] 14th August 1816
[B] 1st June 1817
[C] 28th November 1815
[D] 12th January 1812

Correct Answer: C [ 28th November 1815 ]


Q15.Who was the founder of Jaswan state of Himachal Pradesh?

[A] Purab Chand
[B] Bidhi Chand
[C] Raj Rup
[D] Sansar Chand

Correct Answer: A [ Purab Chand ]


Himachal Pradesh GK

Himachal Pradesh GK Questions SET-1
Himachal Pradesh GK Questions SET-2
Himachal Pradesh GK Questions SET-3
Himachal Pradesh GK Questions SET-4
Himachal Pradesh GK Questions SET-5
Himachal Pradesh GK Questions SET-6
Himachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Himachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Himachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.