Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 03

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. High specific speed of turbine implies it is

(A) Propeller turbine
(B) Francis turbine
(C) Impulse turbine
(D) None of the above

Answer: (A) Propeller turbine


Q2. A centrifugal pump will start delivering liquid only when the pressure rise in the impeller is equal to the

(A) Kinetic head
(B) Velocity head
(C) Manometric head
(D) Static head

Answer: (C) Manometric head


Q3. The efficiency of a Pelton wheel working under constant head __ with the increase in power.

(A) Remain same
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of these

Answer: (B) Increases


Q4. Which type of the pump is different from others in the same group?

(A) Screw pump
(B) Gear pump
(C) Cam and piston pump
(D) Plunger pump

Answer: (D) Plunger pump


Q5. If V1 and V2 are the velocities of water at inlet and outlet of the draft tube respectively, then the efficiency of a draft tube is

(A) (V­1 – V2) / V1
(B) (V­1² – V2²) / V1²
(C) V1 / (V1 – V2)
(D) V1² / (V1² – V2²)

Answer: (B) (V­1² – V2²) / V1²


Q6. High specific speed of a pump implies it is

(A) Centrifugal pump
(B) Mixed flow pump
(C) Axial flow pump
(D) Any one of the above

Answer: (C) Axial flow pump


Q7. The impeller of a centrifugal pump may have

(A) Volute casing
(B) Volute casing with guide blades
(C) Vortex casing
(D) Any one of these

Answer: (D) Any one of these


Q8. The efficiency of a hydraulic press is given by (where W = Weight lifted by ram, P = Force applied on plunger, A = Area of ram, and a = Area of plunger)

(A) (W/p) × (A/a)
(B) (p/W) × (a/A)
(C) (W/p) × (a/A)
(D) (p/W) × (A/a)

Answer: (C) (W/p) × (a/A)


Q9. Medium specific speed of a pump implies it is

(A) Centrifugal pump
(B) Mixed flow pump
(C) Axial flow pump
(D) Any one of the above

Answer: (B) Mixed flow pump


Q10. In a centrifugal pump, the liquid enters the pump

(A) At the top
(B) At the bottom
(C) At the canter
(D) From sides

Answer: (C) At the canter


Q11. According to fan laws, for fans having constant wheel diameter, the air or gas capacity varies

(A) Directly as fan speed
(B) Square of fan speed
(C) Cube of fan speed
(D) Square root of fan speed

Answer: (A) Directly as fan speed


Q12. The angle of taper on draft tube is

(A) Greater than 15°
(B) Greater than 8°
(C) Greater than 5°
(D) Less than 8°

Answer:(D) Less than 8°


Q13. In a reciprocating pump, air vessels are used to

(A) Smoothen the flow
(B) Reduce suction head
(C) Increase delivery head
(D) Reduce acceleration head

Answer: (D) Reduce acceleration head


Q14. If a pump is handling water and is discharging a certain flow Q at a constant total dynamic head requiring a definite B.H.P., the same pump when handling a liquid of specific gravity 0.75 and viscosity nearly same as of water would discharge

(A) Same quantity of liquid
(B) 0.75 Q
(C) Q/0.75
(D) 1.5 Q

Answer: (A) Same quantity of liquid


Q15. The discharge through a reaction turbine __ with the increase in unit speed.

(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remain same
(D) None of these

Answer: (A) Decreases


Q16. The specific speed of a centrifugal pump, delivering 750 liters of water per second against a head of 15 meters at 725 r.p.m., is

(A) 24.8 r.p.m.
(B) 48.2 r.p.m
(C) 82.4 r.p.m.
(D) 248 r.p.m

Answer: (C) 82.4 r.p.m.


Q17. A Pelton wheel is

(A) Tangential flow impulse turbine
(B) Inward flow impulse turbine
(C) Outward flow impulse turbine
(D) Inward flow reaction turbine

Answer: (A) Tangential flow impulse turbine


Q18. The type of centrifugal pump preferred for a specific speed of 20 r.p.m. is

(A) Slow speed pump with radial flow at outlet
(B) Medium speed pump with radial flow at outlet
(C) High speed pump with radial flow at outlet
(D) High speed pump with axial flow at outlet

Answer: (A) Slow speed pump with radial flow at outlet


Q19. The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law?

(A) Air lift pump
(B) Jet pump
(C) Hydraulic coupling
(D) Hydraulic press

Answer: (D) Hydraulic press


Q20. In a centrifugal pump casing, the flow of water leaving the

(A) Radial
(B) Axial
(C) Centrifugal
(D) Vortex

Answer: (D) Vortex


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 01
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 02
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 03
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 04
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 05
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 06
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 07
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 08
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 09