Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 04

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A pitot tube is used to measure the

(A) Velocity of flow at the required point in a pipe
(B) Pressure difference between two points in a pipe
(C) Total pressure of liquid flowing in a pipe
(D) Discharge through a pipe

Answer: (A) Velocity of flow at the required point in a pipe


Q2. Barometer is used to measure

(A) Pressure in pipes, channels etc.
(B) Atmospheric pressure
(C) Very low pressure
(D) Difference of pressure between two points

Answer: (B) Atmospheric pressure


Q3. A fluid is said to be ideal, if it is

(A) Incompressible
(B) Viscous and incompressible
(C) Inviscous and compressible
(D) Inviscous and incompressible

Answer: (D) Inviscous and incompressible


Q4. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid, on one of its sides. The total pressure on the wall acts at a distance __ from the liquid surface.

(A) H/3
(B) H/2
(C) 2H/3
(D) 3H/4

Answer: (C) 2H/3


Q5. The depth of the centre of pressure on a vertical rectangular gate 8 m wide and 6 m high, when the water surface coincides with the top of the gate, is

(A) 2.4 m
(B) 3.0 m
(C) 4.0 m
(D) 5.0 m

Answer: (B) 3.0 m


Q6. A body floats in stable equilibrium

(A) When its meatcentric height is zero
(B) When the metacentre is above e.g.
(C) When its e.g. is below its center of buoyancy
(D) Metacentre has nothing to do with position of e.g. for determining stability

Answer: (B) When the metacentre is above e.g.


Q7. Newton’s law of viscosity is a relationship between

(A) Shear stress and the rate of angular distortion
(B) Shear stress and viscosity
(C) Shear stress, velocity and viscosity
(D) Pressure, velocity and viscosity

Answer: (A) Shear stress and the rate of angular distortion


Q8. If the depth of water in an open channel is less than the critical depth, the flow is called

(A) Critical flow
(B) Turbulent flow
(C) Tranquil flow
(D) Torrential flow

Answer: (D) Torrential flow


Q9. When a body floating in a liquid, is displaced slightly, it oscillates about

(A) C.G. of body
(B) Center of pressure
(C) Center of buoyancy
(D) Metacentre

Answer: (D) Metacentre


Q10. The value of coefficient of velocity for a sharp edged orifice __ with the head of water.

(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remain same
(D) None of these

Answer: (B) Increases


Q11. Liquids

(A) Cannot be compressed
(B) Occupy definite volume
(C) Are not affected by change in pressure and temperature
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q12. When the water level on the downstream side of a weir is above the top surface of a weir, the weir is known as

(A) Narrow-crested weir
(B) Broad-crested weir
(C) Ogee weir
(D) Submerged weir

Answer: (D) Submerged weir


Q13. A piece of metal of specific gravity 7 floats in mercury of specific gravity 13.6. What fraction of its volume is under mercury?

(A) 0.5
(B) 0.4
(C) 0.515
(D) 0.5

Answer: (C) 0.515


Q14. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid, on one of its sides. Which of the following statement is correct?

(A) The pressure on the wall at the liquid level is minimum
(B) The pressure on the bottom of the wall is maximum
(C) The pressure on the wall at the liquid level is zero, and on the bottom of the wall is maximum
(D) The pressure on the bottom of the wall is zero

Answer: (C) The pressure on the wall at the liquid level is zero, and on the bottom of the wall is maximum


Q15. Venturimeter is used to

(A) Measure the velocity of a flowing liquid
(B) Measure the pressure of a flowing liquid
(C) Measure the discharge of liquid flowing in a pipe
(D) Measure the pressure difference of liquid flowing between two points in a pipe line

Answer: (C) Measure the discharge of liquid flowing in a pipe


Q16. Choose the wrong statement

(A) Viscosity of a fluid is that property which determines the amount of its resistance to a shearing force
(B) Viscosity is due primarily to interaction between fluid molecules
(C) Viscosity of liquids decreases with increase in temperature
(D) Viscosity of liquids is appreciably affected by change in pressure

Answer: (D) Viscosity of liquids is appreciably affected by change in pressure


Q17. The absolute pressure is equal to

(A) Gauge pressure + atmospheric pressure
(B) Gauge pressure – atmospheric pressure
(C) Atmospheric pressure – gauge pressure
(D) Gauge pressure – vacuum pressure

Answer: (A) Gauge pressure + atmospheric pressure


Q18. The total energy of each particle at various places in the case of perfect incompressible fluid flowing in continuous stream

(A) Keeps on increasing
(B) Keeps on decreasing
(C) Remain constant
(D) May increase/decrease

Answer:(C) Remain constant


Q19. The hydraulic gradient line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to the

(A) Pressure head
(B) Velocity head
(C) Pressure head + velocity head
(D) Pressure head – velocity head

Answer: (A) Pressure head


Q20. In a depressed nappe

(A) The pressure below the nappe is atmospheric
(B) The pressure below the nappe is negative
(C) The pressure above the nappe is atmospheric
(D) The pressure above the nappe is negative

Answer: (B) The pressure below the nappe is negative


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.