Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 05

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Theoretical power required (in watts) to drive a reciprocating pump is (where w = Specific weight of liquid to be pumped in N/m3, Q = Discharge of the pump in m3/s, Hs = Suction head in meters, and Hd = Delivery head in meters)

(A) wQHs
(B) wQHd
(C) wQ (Hs – Hd)
(D) wQ (Hs + Hd)

Answer: (D) wQ (Hs + Hd)


Q2. The flow rate in gear pump

(A) Increases with increase in pressure
(B) Decreases with increase in pressure
(C) More or less remains constant with increase in pressure
(D) Unpredictable

Answer: (C) More or less remains constant with increase in pressure


Q3. The power developed by a turbine is (where H = Head of water under which the turbine is working)

(A) Directly proportional to H1/2
(B) Inversely proportional to H1/2
(C) Directly proportional to H3/2
(D) Inversely proportional to H3/2

Answer: (C) Directly proportional to H3/2


Q4. If Hg is the gross or total head and hf is the head lost due to friction, then net or effective head (H) is given by

(A) H = Hg/hf
(B) H = Hg × hf
(C) H = Hg + hf
(D) H = Hg – hf

Answer: (D) H = Hg – hf


Q5. Which of the following pump is suitable for small discharge and high heads?

(A) Centrifugal pump
(B) Axial flow pump
(C) Mixed flow pump
(D) Reciprocating pump

Answer: (D) Reciprocating pump


Q6. The flow ratio of Francis turbine is defined as the ratio of the

(A) Velocity of flow at inlet to the theoretical jet velocity
(B) Theoretical velocity of jet to the velocity of flow at inlet
(C) Velocity of runner at inlet to the velocity of flow at inlet
(D) None of the above

Answer: (A) Velocity of flow at inlet to the theoretical jet velocity


Q7. The undershot water wheels are those in which

(A) The wheel runs entirely by the weight of water
(B) The wheel runs entirely by the impulse of water
(C) The wheel runs partly by the weight of water and partly by the impulse of water
(D) None of the above

Answer: (B) The wheel runs entirely by the impulse of water


Q8. Discharge of a centrifugal pump is (where N = Speed of the pump impeller)

(A) Directly proportional to N
(B) Inversely proportional to N
(C) Directly proportional to N²
(D) Inversely proportional to N²

Answer: (A) Directly proportional to N


Q9. The speed of an imaginary turbine, identical with the given turbine, which will develop a unit power under a unit head, is known as

(A) Normal speed
(B) Unit speed
(C) Specific speed
(D) None of these

Answer: (C) Specific speed


Q10. Casting of a centrifugal pump is designed so as to minimize

(A) Friction loss
(B) Cavitations
(C) Static head
(D) Loss of kinetic energy

Answer:(D) Loss of kinetic energy


Q11. The specific speed of a hydraulic turbine depends upon

(A) Speed and power developed
(B) Discharge and power developed
(C) Speed and head of water
(D) Speed, power developed and head of water

Answer: (D) Speed, power developed and head of water


Q12. In impulse Turbine, energy available at the inlet is in the form of

(A) Potential Energy
(B) Strain Energy
(C) Kinetic energy
(D) None of these

Answer: (C) Kinetic energy


Q13. Slip of a reciprocating pump is negative, when

(A) Suction pipe is short and pump is running at low speeds
(B) Delivery pipe is long and pump is running at high speeds
(C) Suction pipe is short and delivery pipe is long and the pump is running at low speeds
(D) Suction pipe is long and delivery pipe is short and the pump is running at high speeds

Answer: (D) Suction pipe is long and delivery pipe is short and the pump is running at high speeds


Q14. The specific speed of a turbine is the speed of an imaginary turbine, identical with the given turbine, which

(A) Delivers unit discharge under unit head
(B) Delivers unit discharge under unit speed
(C) Develops unit power under unit head
(D) Develops unit power under unit speed

Answer: (C) Develops unit power under unit head


Q15. The force exerted (in Newton) by a jet of water impinging normally on a fixed plate is (where w = Specific weight of water in N/m3, a = Cross-sectional area of jet in m², and V = Velocity of jet in m/s)

(A) waV / 2g
(B) waV / g
(C) waV² / 2g
(D) waV² / g

Answer: (D) waV² / g


Q16. Manometric head, in case of a centrifugal pump, is equal to

(A) Suction lift + Loss of head in suction pipe due to friction + Delivery lift + Loss of head in delivery pipe due to friction + Velocity head in the delivery pipe
(B) Work-done per kN of water Losses within the impeller
(C) Energy per kN at outlet of impeller Energy per kN at inlet of impeller
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q17. For small discharge at high pressure, following pump is preferred

(A) Centrifugal
(B) Axial flow
(C) Mixed flow
(D) Reciprocating

Answer:(D) Reciprocating


Q18. The maximum number of jets generally employed in impulse turbine without jet interference is

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 12

Answer: (B) 6


Q19. Guide angle as per the aerofoil theory of Kaplan turbine blade design is defined as the angle between

(A) Lift and resultant force
(B) Drag and resultant force
(C) Lift and tangential force
(D) Lift and drag

Answer: (A) Lift and resultant force


Q20. The discharge through a reaction turbine with increase in unit speed

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain unaffected
(D) First increases and then decreases

Answer: (B) Decreases


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 01
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 02
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 03
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 04
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 05
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 06
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 07
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 08
Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 09