Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 07

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A one dimensional flow is one which

(A) Is uniform flow
(B) Is steady uniform flow
(C) Takes place in straight lines
(D) Involves zero transverse component of flow

Answer: (D) Involves zero transverse component of flow


Q2. The force exerted by a moving fluid on an immersed body is directly proportional to the rate of change of momentum due to the presence of the body. This statement is called

(A) Newton’s law of motion
(B) Newton’s law of cooling
(C) Newton’s law of viscosity
(D) Newton’s law of resistance

Answer:(D) Newton’s law of resistance


Q3. The atmospheric pressure with rise in altitude decreases

(A) Linearly
(B) First slowly and then steeply
(C) First steeply and then gradually
(D) Unpredictable

Answer: (B) First slowly and then steeply


Q4. The loss of head due to friction in a pipe of uniform diameter in which a viscous flow is taking place, is (where RN = Reynold number)

(A) 1/RN
(B) 4/RN
(C) 16/RN
(D) 64/RN

Answer: (C) 16/RN


Q5. A tank of uniform cross-sectional area (A) containing liquid upto height (H1) has an orifice of cross-sectional area (a) at its bottom. The time required to bring the liquid level from H1 to H2 will be

(A) 2A × √H₁/Cd × a × √(2g)
(B) 2A × √H₂/Cd × a × √(2g)
(C) 2A × (√H₁ – √H₂)/Cd × a × √(2g)
(D) 2A × (√H3/2 – √H3/2)/Cd × a × √(2g)

Answer: (C) 2A × (√H₁ – √H₂)/Cd × a × √(2g)


Q6. According to the principle of buoyancy a body totally or partially immersed in a fluid will be lifted up by a force equal to

(A) The weight of the body
(B) More than the weight of the body
(C) Less than the weight of the body
(D) Weight of the fluid displaced by the body

Answer: (D) Weight of the fluid displaced by the body


Q7. In a free nappe,

(A) The pressure below the nappe is atmospheric
(B) The pressure below the nappe is negative
(C) The pressure above the nappe is atmospheric
(D) The pressure above the nappe is negative

Answer: (A) The pressure below the nappe is atmospheric


Q8. The capillary rise at 20°C in a clean glass tube of 1 mm bore containing water is approximately

(A) 5 mm
(B) 10 mm
(C) 20 mm
(D) 30 mm

Answer: (D) 30 mm


Q9. In a footstep bearing, if the radius of the shaft is doubled, then the torque required to overcome the viscous resistance will be

(A) Double
(B) Four times
(C) Eight times
(D) Sixteen times

Answer: (D) Sixteen times


Q10. A model of torpedo is tested in a towing tank at a velocity of 25 m/sec. The prototype is expected to attain a velocity of 5 m/sec. What model scale has been used?

(A) 1 : 5
(B) 1 : 2.5
(C) 1 : 25
(D) 1 : √5

Answer: (A) 1 : 5


Q11. To avoid vaporisation in the pipe line, the pipe line over the ridge is laid such that it is not more than

(A) 2.4 m above the hydraulic gradient
(B) 6.4 m above the hydraulic gradient
(C) 10.0 m above the hydraulic gradient
(D) 5.0 above the hydraulic gradient

Answer: (B) 6.4 m above the hydraulic gradient


Q12. Select the wrong statement

(A) An equivalent pipe is treated as an ordinary pipe for all calculations
(B) The length of an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe
(C) The discharge through an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe
(D) The diameter of an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe

Answer: (D) The diameter of an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe


Q13. The region between the separation streamline and the boundary surface of the solid body is known as

(A) Wake
(B) Drag
(C) Lift
(D) Boundary layer

Answer: (A) Wake


Q14. The intensity of pressure at any point, in a liquid, is

(A) Directly proportional to the area of the vessel containing liquid
(B) Directly proportional to the depth of liquid from the surface
(C) Directly proportional to the length of the vessel containing liquid
(D) Inversely proportional to the depth of liquid from the surface

Answer: (B) Directly proportional to the depth of liquid from the surface


Q15. For a floating body to be in stable equilibrium, its metacentre should be

(A) Below the center of gravity
(B) Below the center of buoyancy
(C) Above the center of buoyancy
(D) Above the center of gravity

Answer: (D) Above the center of gravity


Q16. The centre of pressure acts __ the centre of gravity of immersed surface.

(A) At
(B) Above
(C) Below
(D) None of these

Answer: (C) Below


Q17. The centre of pressure acts __ the centre of gravity of immersed surface.

(A) At
(B) Above
(C) Below
(D) None of these

Answer: (C) Below


Q18. A vertically immersed surface is shown in the below figure. The distance of its centre of pressure from the water surface is

(A) (bd²/12) + x̅
(B) (d²/12 x̅) + x̅
(C) b²/12 + x̅
(D) d²/12 + x̅

Answer: (B) (d²/12 x̅) + x̅


Q19. According to Manning’s formula, the discharge through an open channel is (where M = Manning’s constant)

(A) A × M × m1/2 × i2/3
(B) A × M × m2/3 × i1/2
(C) A1/2 × M2/3 × m × i
(D) A2/3 × M1/3 × m × i

Answer: (B) A × M × m2/3 × i1/2


Q20. The property of a fluid which enables it to resist tensile stress is known as

(A) Compressibility
(B) Surface tension
(C) Cohesion
(D) Adhesion

Answer: (C) Cohesion


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.