Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 08

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The torque required to overcome viscous resistance of a footstep bearing is (where μ = Viscosity of the oil, N = Speed of the shaft, R = Radius of the shaft, and t = Thickness of the oil film)

(A) μπ²NR/60t
(B) μπ²NR²/60t
(C) μπ²NR³/60t
(D) μπ²NR⁴/60t

Answer: (D) μπ²NR⁴/60t


Q2. Practical fluids

(A) Are viscous
(B) Possess surface tension
(C) Are compressible
(D) Possess all the above properties

Answer: (D) Possess all the above properties


Q3. Gradually varied flow is

(A) Steady uniform
(B) Non-steady non-uniform
(C) Non-steady uniform
(D) Steady non-uniform

Answer: (D) Steady non-uniform


Q4. The pressure measured with the help of a pressure gauge is called

(A) Atmospheric pressure
(B) Gauge pressure
(C) Absolute pressure
(D) Mean pressure

Answer: (B) Gauge pressure


Q5. In a static fluid

(A) Resistance to shear stress is small
(B) Fluid pressure is zero
(C) Linear deformation is small
(D) Only normal stresses can exist

Answer: (D) Only normal stresses can exist


Q6. The Cipoletti weir is a __ weir.

(A) Rectangular
(B) Triangular
(C) Trapezoidal
(D) Circular

Answer: (C) Trapezoidal


Q7. Surface tension has the units of

(A) Newton-sec/m
(B) Newton-m/sec
(C) Newton/m
(D) Newton

Answer: (C) Newton/m


Q8. The surface tension of mercury at normal temperature is __ that of water.

(A) Same as
(B) Lower than
(C) Higher than
(D) None of these

Answer: (C) Higher than


Q9. The loss of head at exit of a pipe is (where v = Velocity of liquid in the pipe)

(A) v²/2g
(B) 0.5v²/2g
(C) 0.375v²/2g
(D) 0.75v²/2g

Answer:(A) v²/2g


Q10. Alcohol is used in manometers because

(A) It has low vapour pressure
(B) It is clearly visible
(C) It has low surface tension
(D) It can provide longer column due to low density

Answer: (D) It can provide longer column due to low density


Q11. The total pressure on the top of a closed cylindrical vessel of radius (r) completely filled up with liquid of specific weight (w) and rotating at (ω) rad/s about its vertical axis, is

(A) π w ω² r²/4g
(B) π w ω² r³/4g
(C) π w ω² r⁴/4g
(D) π w ω² r²/2g

Answer: (C) π w ω² r⁴/4g


Q12. During the opening of a valve in a pipe line, the flow is

(A) Steady
(B) Unsteady
(C) Uniform
(D) Laminar

Answer: (B) Unsteady


Q13. A water tank contains 1.3 m deep water. The pressure exerted by the water per metre length of the tank is

(A) 2.89 kN
(B) 8.29 kN
(C) 9.28 kN
(D) 28.9 kN

Answer: (B) 8.29 kN


Q14. Dynamic viscosity of most of the liquids with rise in temperature

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain unaffected
(D) Unpredictable

Answer:(B) Decreases


Q15. The torque required to overcome viscous resistance of a collar bearing is (where R1 and R2 = External and internal radius of collar)

(A) (μπ²N/60t) × (R₁ – R₂)
(B) (μπ²N/60t) × (R₁² – R₂²)
(C) μπ²N/60t) × (R₁³ – R₂³)
(D) (μπ²N/60t) × (R₁⁴ – R₂⁴)

Answer:(D) (μπ²N/60t) × (R₁⁴ – R₂⁴)


Q16. Dimensions of surface tension are

(A) ML°T⁻²
(B) ML°T
(C) ML r²
(D) ML²T²

Answer: (A) ML°T⁻²


Q17. The loss of pressure head in case of laminar flow is proportional to

(A) Velocity
(B) (Velocity)2
(C) (Velocity)3
(D) (Velocity)4

Answer: (A) Velocity


Q18. Dynamic viscosity of most of the gases with rise in temperature

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain unaffected
(D) Unpredictable

Answer: (A) Increases


Q19. A compound pipe of diameter d1, d2 and d3 having lengths l1, l2 and l3 is to be replaced by an equivalent pipe of uniform diameter d and of the same length (l) as that of the compound pipe. The size of the equivalent pipe is given by

(A) l/d² = (l₁/d₁²) + (l₂/d₂²) + (l₃/d₃²)
(B) l/d³ = (l₁/d₁³) + (l₂/d₂³) + (l₃/d₃³)
(C) l/d⁴ = (l₁/d₁⁴) + (l₂/d₂⁴) + (l₃/d₃⁴)
(D) l/d⁵ = (l₁/d₁⁵) + (l₂/d₂⁵) + (l₃/d₃⁵)

Answer: (D) l/d⁵ = (l₁/d₁⁵) + (l₂/d₂⁵) + (l₃/d₃⁵)


Q20. The viscosity of water at 20°C is

(A) One stoke
(B) One centistoke
(C) One poise
(D) One centipoise

Answer: (D) One centipoise


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.