Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 09

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The total pressure force on a plane area is equal to the area multiplied by the intensity of pressure at the Centroid, if

(A) The area is horizontal
(B) The area is vertical
(C) The area is inclined
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q2. One liter of water occupies a volume of

(A) 100 cm3
(B) 250 cm3
(C) 500 cm3
(D) 1000 cm3

Answer: (A) 100 cm3


Q3. Pressure of the order of 10″ torr can be measured by

(A) Bourdon tube
(B) Pirani Gauge
(C) Micro-manometer
(D) Lonisation gauge

Answer: (D) Lonisation gauge


Q4. The value of bulk modulus of a fluid is required to determine

(A) Reynold’s number
(B) Froude’s number
(C) Mach number
(D) Euler’s number

Answer: (C) Mach number


Q5. Flow of water in a pipe about 3 meters in diameter can be measured by

(A) Orifice plate
(B) Venturimeter
(C) Rotameter
(D) Pitot tube

Answer: (D) Pitot tube


Q6. Metacentre is the point of intersection of

(A) Vertical upward force through e.g. of body and center line of body
(B) Buoyant force and the center line of body
(C) Midpoint between e.g. and center of buoyancy
(D) All of the above

Answer: (B) Buoyant force and the center line of body


Q7. The discharge through a wholly drowned orifice is given by (where H1 = Height of water (on the upstream side) above the top of the orifice, H2 = Height of water (on the downstream side) above the bottom of the orifice, and H = Difference between two water levels on either side of the orifice)

(A) Q = Cd × bH₁ × √(2gh)
(B) Q = Cd × bH2 × √(2gh)
(C) Q = Cd × b (H2 – H1) × √(2gh)
(D) Q = Cd × bH × √(2gh)

Answer: (C) Q = Cd × b (H2 – H1) × √(2gh)


Q8. Froude number is significant in

(A) Supersonics, as with projectile and jet propulsion
(B) Full immersion or completely enclosed flow, as with pipes, aircraft wings, nozzles etc.
(C) Simultaneous motion through two fluids where there is a surface of discontinuity, gravity forces, and wave making effect, as with ship’s hulls
(D) All of the above

Answer: (C) Simultaneous motion through two fluids where there is a surface of discontinuity, gravity forces, and wave making effect, as with ship’s hulls


Q9. A manometer is used to measure

(A) Atmospheric pressure
(B) Pressure in pipes and channels
(C) Pressure in Venturimeter
(D) Difference of pressures between two points in a pipe

Answer: (B) Pressure in pipes and channels


Q10. Total pressure on a lmxlm gate immersed vertically at a depth of 2 m below the free water surface will be

(A) 1000 kg
(B) 4000 kg
(C) 2000 kg
(D) 8000 kg

Answer: (A) 1000 kg


Q11. The discharge over a right angled notch is (where H = Height of liquid above the apex of notch)

(A) (8/15) Cd. 2g. H
(B) (8/15) Cd. 2g. H3/2
(C) (8/15) Cd. 2g. H²
(D) (8/15) Cd. 2g. H5/2

Answer:(D) (8/15) Cd. 2g. H5/2


Q12. Steady flow occurs when

(A) The direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(B) The velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time
(C) The magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(D) The fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline patterns are identical in each plane

Answer: (B) The velocity of successive fluid particles, at any point, is the same at successive periods of time


Q13. An opening in the side of a tank or vessel such that the liquid surface with the tank is below the top edge of the opening, is called

(A) Weir
(B) Notch
(C) Orifice
(D) None of these

Answer: (B) Notch


Q14. The surface tension of mercury at normal temperature compared to that of water is

(A) More
(B) Less
(C) Same
(D) More or less depending on size of glass tube

Answer: (A) More


Q15. According to Bernoulli’s equation

(A) Z + p/w + v²/2g = constant
(B) Z + p/w – v²/2g = constant
(C) Z – p/w + v²/2g = constant
(D) Z – p/w – v²/2g = constant

Answer: (A) Z + p/w + v²/2g = constant


Q16. The tendency of a liquid surface to contract is due to the following property

(A) Cohesion
(B) Adhesion
(C) Viscosity
(D) Surface tension

Answer: (D) Surface tension


Q17. The velocity of jet of water traveling out of opening in a tank filled with water is proportional to

(A) Head of water (h)
(B) h²
(C) V/T
(D) h/2

Answer: (C) V/T


Q18. The power absorbed (in watts) in overcoming the viscous resistance of a footstep bearing is

(A) μ π³ N² R² /1800 t
(B) μ π³ N² R⁴ /1800 t
(C) μ π³ N² R² /3600 t
(D) μ π³ N² R⁴ /3600 t

Answer: (B) μ π³ N² R⁴ /1800 t


Q19. A balloon lifting in air follows the following principle

(A) Law of gravitation
(B) Archimedes principle
(C) Principle of buoyancy
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q20. The volume of a fluid __ as the pressure increases.

(A) Remains same
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these

Answer: (B) Decreases


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.