Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 10

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Fluid is a substance which offers no resistance to change of

(A) Pressure
(B) Flow
(C) Shape
(D) Volume

Answer: (C) Shape


Q2. According to Francis formula, the discharge over a rectangular weir is (where n = Number of end contractions)

(A) (2/3) × Cd (L – nH) × √(2gh)
(B) (2/3) × Cd (L – 0.1nH) × √(2g) × H3/2
(C) (2/3) × Cd (L – nH) × √(2g) × H²
(D) (2/3) × Cd (L – nH) × √(2g) × H5/2

Answer: (B) (2/3) × Cd (L – 0.1nH) × √(2g) × H3/2


Q3. The imaginary line drawn in the fluid in such a way that the tangent to any point gives the direction of motion at that point, is known as

(A) Path line
(B) Stream line
(C) Steak line
(D) Potential line

Answer: (B) Stream line


Q4. If no resistance is encountered by displacement, such a substance is known as

(A) Fluid
(B) Water
(C) Gas
(D) Ideal fluid

Answer:(D) Ideal fluid


Q5. The ratio of specific weight of a liquid to the specific weight of pure water at a standard temperature is called

(A) Density of liquid
(B) Specific gravity of liquid
(C) Compressibility of liquid
(D) Surface tension of liquid

Answer: (B) Specific gravity of liquid


Q6. For hypersonic flow, the Mach number is

(A) Unity
(B) Greater than unity
(C) Greater than 2
(D) Greater than 4

Answer: (D) Greater than 4


Q7. If a body floating in a liquid occupies a new position and remains at rest in this new position, when given a small angular displacement, the body is said to be in __ equilibrium.

(A) Neutral
(B) Stable
(C) Unstable
(D) None of these

Answer: (A) Neutral


Q8. A square surface 3 m × 3 m lies in a vertical line in water pipe its upper edge at water surface. The hydrostatic force on square surface is

(A) 9,000 kg
(B) 13,500 kg
(C) 18,000 kg
(D) 27,000 kg

Answer: (B) 13,500 kg


Q9. A flow is called super-sonic if the

(A) Velocity of flow is very high
(B) Discharge is difficult to measure
(C) Mach number is between 1 and 6
(D) None of these

Answer: (C) Mach number is between 1 and 6


Q10. The property of fluid by virtue of which it offers resistance to shear is called

(A) Surface tension
(B) Adhesion
(C) Adhesion
(D) Viscosity

Answer:(D) Viscosity


Q11. An air vessel is provided at the summit in a siphon to

(A) Avoid interruption in the flow
(B) Increase discharge
(C) Increase velocity
(D) Maintain pressure difference

Answer: (A) Avoid interruption in the flow


Q12. Center of buoyancy is the

(A) Centroid of the displaced volume of fluid
(B) Center of pressure of displaced volume
(C) Does not exist
(D) None of the above

Answer: (A) Centroid of the displaced volume of fluid


Q13. The Newton’s law of resistance is based on the assumption that the

(A) Planes of the body are completely smooth
(B) Space around the body is completely filled with the fluid
(C) Fluid particles do not exert any influence on one another
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. According to Darcy’s formula, the loss of head due to friction in the pipe is (where f = Darcy’s coefficient, l = Length of pipe, v = Velocity of liquid in pipe, and d = Diameter of pipe)

(A) flv²/2gd
(B) flv²/gd
(C) 3flv²/2gd
(D) 4flv²/2gd

Answer: (D) 4flv²/2gd


Q15. In order to increase sensitivity of U-tube manometer, one leg is usually inclined by angle ‘θ’. Sensitivity of inclined tube to sensitivity of U-tube is equal to

(A) Sinθ
(B) 1/Sinθ
(C) Cos θ
(D) 1/Cosθ

Answer: (B) 1/Sinθ


Q16. The maximum discharge over a broad crested weir is

(A) 0.384 Cd × L × H1/2
(B) 0.384 Cd × L × H3/2
(C) 1.71 Cd × L × H1/2
(D) 1.71 Cd × L × H3/2

Answer: (D) 1.71 Cd × L × H3/2


Q17. Buoyant force is

(A) The resultant force acting on a floating body
(B) The resultant force on a body due to the fluid surrounding it
(C) Equal to the volume of liquid displaced
(D) The force necessary to maintain equilibrium of a submerged body

Answer: (B) The resultant force on a body due to the fluid surrounding it


Q18. The pressure less than atmospheric pressure is known as

(A) Suction pressure
(B) Vacuum pressure
(C) Negative gauge pressure
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q19. The equation of continuity holds good when the flow

(A) Is steady
(B) Is one dimensional
(C) Velocity is uniform at all the cross sections
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q20. An open vessel of water is accelerated up an inclined plane. The free water surface will

(A) Be horizontal
(B) Make an angle in direction of inclination of inclined plane
(C) Make an angle in opposite direction to inclination of inclined plane
(D) Any one of above is possible

Answer: (C) Make an angle in opposite direction to inclination of inclined plane


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.