Hydraulic Machines-Fluid Machineries – Set 11

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The kinematic viscosity is the

(A) Ratio of absolute viscosity to the density of the liquid
(B) Ratio of density of the liquid to the absolute viscosity
(C) Product of absolute viscosity and density of the liquid
(D) Product of absolute viscosity and mass of the liquid

Answer:(A) Ratio of absolute viscosity to the density of the liquid


Q2. A hydraulic press has a ram of 15 cm diameter and plunger of 1.5 cm. It is required to lift a weight of 1 tonne. The force required on plunger is equal to

(A) 10 kg
(B) 100 kg
(C) 1000 kg
(D) 1 kg

Answer: (A) 10 kg


Q3. The theoretical velocity of jet at vena contracta is (where H = Head of water at vena contracta)

(A) 2gH
(B) H × √(2g)
(C) 2g × √H
(D) √(2gh)

Answer: (D) √(2gh)


Q4. A streamline is defined as the line

(A) Parallel to central axis flow
(B) Parallel to outer surface of pipe
(C) Of equal velocity in a flow
(D) Along which the pressure drop is uniform

Answer: (C) Of equal velocity in a flow


Q5. The discharge through a siphon spillway is

(A) Cd × a × √(2gH)
(B) Cd × a × √(2g) × H3/2
(C) Cd × a × √(2g) × H2
(D) Cd × a × √(2g) × H5/2

Answer: (A) Cd × a × √(2gH)


Q6. In a forced vortex, the velocity of flow everywhere within the fluid is

(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Zero
(D) Nonzero finite

Answer:(D) Nonzero finite


Q7. Coefficient of velocity is defined as the ratio of

(A) Actual velocity of jet at vena contracta to the theoretical velocity
(B) Area of jet at vena contracta to the area of orifice
(C) Actual discharge through an orifice to the theoretical discharge
(D) None of the above

Answer: (A) Actual velocity of jet at vena contracta to the theoretical velocity


Q8. The unit of viscosity is

(A) Meters² per sec
(B) kg-sec/meter
(C) Newton-sec per meter²
(D) Newton-sec per meter

Answer: (B) kg-sec/meter


Q9. The loss of head due to viscosity for laminar flow in pipes is (where d = Diameter of pipe, l = Length of pipe, v = Velocity of the liquid in the pipe, μ = Viscosity of the liquid, and w = Specific weight of the flowing liquid)

(A) 4μvl/wd²
(B) 8μvl/wd²
(C) 16μvl/wd²
(D) 32μvl/wd²

Answer: (D) 32μvl/wd²


Q10. For manometer, a better liquid combination is one having

(A) Higher surface tension
(B) Lower surface tension
(C) Surface tension is no criterion
(D) High density and viscosity

Answer: (A) Higher surface tension


Q11. According to Bernoulli’s equation for steady ideal fluid flow

(A) Principle of conservation of mass holds
(B) Velocity and pressure are inversely proportional
(C) Total energy is constant throughout
(D) The energy is constant along a streamline but may vary across streamlines

Answer: (D) The energy is constant along a streamline but may vary across streamlines


Q12. The most economical section of a rectangular channel is one which has hydraulic mean depth or hydraulic radius equal to

(A) Half the depth
(B) Half the breadth
(C) Twice the depth
(D) Twice the breadth

Answer: (A) Half the depth


Q13. The ratio of absolute viscosity to mass density is known as

(A) Specific viscosity
(B) Viscosity index
(C) Kinematic viscosity
(D) Coefficient of viscosity

Answer: (C) Kinematic viscosity


Q14. A flow through a long pipe at decreasing rate is called __ uniform flow.

(A) Steady
(B) Unsteady
(C) Both A and B
(D) None of these

Answer: (B) Unsteady


Q15. The normal stress in a fluid will be constant in all directions at a point only if

(A) It is incompressible
(B) It has uniform viscosity
(C) It has zero viscosity
(D) It is at rest

Answer: (D) It is at rest


Q16. A thick liquid like syrup has a __ viscosity than a light liquid like water.

(A) Lesser
(B) Greater
(C) Same
(D) None of these

Answer:(B) Greater


Q17. The discharge over a rectangular notch is

(A) Inversely proportional to H3/2
(B) Directly proportional to H3/2
(C) Inversely proportional to H5/2
(D) Directly proportional to H5/2

Answer: (B) Directly proportional to H3/2


Q18. Choose the correct relationship

(A) Specific gravity = gravity × density
(B) Dynamic viscosity = kinematic viscosity × density
(C) Gravity = specific gravity × density
(D) Kinematic viscosity = dynamic viscosity × density

Answer: (B) Dynamic viscosity = kinematic viscosity × density


Q19. The total head of a liquid particle in motion is equal to

(A) Pressure head + kinetic head + potential head
(B) Pressure head – (kinetic head + potential head)
(C) Potential head – (pressure head + kinetic head)
(D) Kinetic head – (pressure head + potential head)

Answer: (A) Pressure head + kinetic head + potential head


Q20. For pipes, laminar flow occurs when Reynolds number is

(A) Less than 2000
(B) Between 2000 and 4000
(C) More than 4000
(D) Less than 4000

Answer: (A) Less than 2000


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.