Hydraulics and Fluid Mechanics MCQ – Set 13

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineeringnew exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The mass of 2.5 m3 of a certain liquid is 2 tonnes. Its mass density is

(A) 200 kg/m3
(B) 400 kg/m3
(C) 600 kg/m3
(D) 800 kg/m3

Answer: (D) 800 kg/m3


Q2. Choose the wrong statement. Alcohol is used in manometer, because

(A) Its vapour pressure is low
(B) It provides suitable meniscus for the inclined tube
(C) Its density is less
(D) It provides longer length for a given pressure difference

Answer: (A) Its vapour pressure is low


Q3. Newton’s law of viscosity is a relationship between

(A) Pressure, velocity and temperature
(B) Shear stress and rate of shear strain
(C) Shear stress and velocity
(D) Rate of shear strain and temperature

Answer: (B) Shear stress and rate of shear strain


Q4. The point in the immersed body through which the resultant pressure of the liquid may be taken to act is known as

(A) Meta center
(B) Center of pressure
(C) Center of buoyancy
(D) Center of gravity

Answer: (B) Center of pressure


Q5. Bernoulli equation deals with the law of conservation of

(A) Mass
(B) Momentum
(C) Energy
(D) Work

Answer: (C) Energy


Q6. The intensity of pressure on an immersed surface __ with the increase in depth.

(A) Does not change
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of these

Answer: (B) Increases


Q7. Meta-centric height is given as the distance between

(A) The center of gravity of the body and the metacenter
(B) The center of gravity of the body and the center of buoyancy
(C) The center of gravity of the body and the center of pressure
(D) Center of buoyancy and metacenter

Answer: (A) The center of gravity of the body and the metacenter


Q8. The intensity of pressure at any point, in a liquid, is __ to the depth of liquid from the surface.

(A) Equal
(B) Directly proportional
(C) Inversely proportional
(D) None of these

Answer: (B) Directly proportional


Q9. If ‘w’ is the specific weight of liquid and ‘k’ the depth of any point from the surface, then pressure intensity at that point will be

(A) h
(B) wh
(C) w/h
(D) h/w

Answer: (B) wh


Q10. When a liquid is flowing through a pipe, the velocity of the liquid is

(A) Maximum at the centre and minimum near the walls
(B) Minimum at the centre and maximum near the walls
(C) Zero at the centre and maximum near the walls
(D) Maximum at the centre and zero near the walls

Answer: (A) Maximum at the centre and minimum near the walls


Q11. The magnitude of water hammer depends upon the

(A) Elastic properties of the pipe material
(B) Elastic properties of the liquid flowing through the pipe
(C) Speed at which the valve is closed
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. Surface energy per unit area of a surface is numerically equal to

(A) Atmospheric pressure
(B) Surface tension
(C) Force of adhesion
(D) Force of cohesion

Answer: (B) Surface tension


Q13. The diameter of the nozzle (d) for maximum transmission of power is given by (where D = Diameter of pipe, f = Darcy’s coefficient of friction for pipe, and l = Length of pipe)

(A) d = (D⁵/8fl)1/2
(B) d = (D⁵/8fl)1/3
(C) d = (D⁵/8fl)1/4
(D) d = (D⁵/8fl)1/5

Answer: (C) d = (D⁵/8fl)1/4


Q14. Property of a fluid by which molecules of different kinds of fluids are attracted to each other is called

(A) Adhesion
(B) Cohesion
(C) Viscosity
(D) Compressibility

Answer: (A) Adhesion


Q15. The dynamic viscosity of the liquid __ with rise in temperature.

(A) Remain unaffected
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of these

Answer: (C) Decreases


Q16. The flow in which the particles of a fluid attain such velocities that varies from point to point in magnitude and direction as well as from instant to instant, is known as

(A) One dimensional flow
(B) Uniform flow
(C) Steady flow
(D) Turbulent flow

Answer: (D) Turbulent flow


Q17. For a perfect incompressible liquid, flowing in a continuous stream, the total energy of a particle remains the same, while the particle moves from one point to another. This statement is called

(A) Continuity equation
(B) Bernoulli’s equation
(C) Pascal’s law
(D) Archimedes’s principle

Answer: (B) Bernoulli’s equation


Q18. A large Reynold number is indication of

(A) Smooth and streamline flow
(B) Laminar flow
(C) Steady flow
(D) Highly turbulent flow

Answer: (D) Highly turbulent flow


Q19. The pressure intensity in kN/m2 (or kPa) at any point in a liquid is (where w = Specific weight of liquid, and h = Depth of liquid from the surface)

(A) w
(B) wh
(C) w/h
(D) h/w

Answer: (B) wh


Q20. Viscosity of water in comparison to mercury is

(A) Higher
(B) Lower
(C) Same
(D) Higher/lower depending on temperature

Answer: (A) Higher


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.