Hydraulics and Fluid Mechanics MCQ – Set 20

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The divergent portion of a Venturimeter is made longer than convergent portion in order to

(A) Avoid the tendency of breaking away the stream of liquid
(B) To minimize frictional losses
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer:(C) Both (A) and (B)


Q2. The buoyancy depends on

(A) Mass of liquid displaced
(B) Viscosity of the liquid
(C) Pressure of the liquid displaced
(D) Depth of immersion

Answer: (A) Mass of liquid displaced


Q3. For very great pressures, viscosity of moss gases and liquids

(A) Remain same
(B) Increases
(C) Decreases
(D) Shows erratic behavior

Answer:(D) Shows erratic behavior


Q4. The discharge over a rectangular weir, considering the velocity of approach, is (whereH1 = H + Ha = Total height of water above the weir, H = Height of water over the crest of the weir, and Ha = Height of water due to velocity of approach)

(A) (2/3) Cd × L.√2g [H1 – Ha]
(B) (2/3) Cd × L. √2g [H13/2 – Ha3/2]
(C) (2/3) Cd × L.√2g [H12 – Ha2]
(D) (2/3) Cd × L. √2g [H15/2 – Ha5/2]

Answer: (B) (2/3) Cd × L. √2g [H13/2 – Ha3/2]


Q5. In the case of steady flow of a fluid, the acceleration of any fluid particle is

(A) Constant
(B) Variable
(C) Zero
(D) Zero under limiting conditions

Answer: (C) Zero


Q6. The top of the weir over which the water flows is known as

(A) Sill or crest
(B) Nappe or vein
(C) Orifice
(D) None of these

Answer: (A) Sill or crest


Q7. The velocity corresponding to Reynold number of 2000 is called

(A) Sub-sonic velocity
(B) Super-sonic velocity
(C) Lower critical velocity
(D) Higher critical velocity

Answer: (C) Lower critical velocity


Q8. One stoke is equal to

(A) 10-2 m2/s
(B) 10-3 m2/s
(C) 10-4 m2/s
(D) 10-6 m2/s

Answer: (C) 10-4 m2/s


Q9. The error in discharge (dQ/Q) to the error in measurement of head (dH/H) over a rectangular notch is given by

(A) dQ/Q = (1/2) × (dH/H)
(B) dQ/Q = (3/4) × (dH/H)
(C) dQ/Q = (dH/H)
(D) dQ/Q = (3/2) × (dH/H)

Answer: (D) dQ/Q = (3/2) × (dH/H)


Q1O. The centre of pressure for a vertically immersed surface lies at a distance equal to __ the centre of gravity.

(A) IG / Ax̅ bellow
(B) IG / Ax̅ above
(C) Ax̅ / IG bellow
(D) Ax̅ / IG above

Answer: (A) IG / Ax̅ bellow


Q11. The conditions for the stable equilibrium of a floating body are

(A) The metacentre should lie above the center of gravity
(B) The center of buoyancy and the center of gravity must lie on the same vertical line
(C) A righting couple should be formed
(D) All the above are correct

Answer: (D) All the above are correct


Q12. In a broad-crested weir, the discharge is maximum if the head of water on the downstream side of weir is __ the head of water on the upstream side of weir.

(A) Equal to
(B) One-third
(C) Two-third
(D) Three-fourth

Answer: (C) Two-third


Q13. The discharge through a channel of rectangular section will be maximum, if

(A) Its depth is twice the breadth
(B) Its breadth is twice the depth
(C) Its depth is thrice the breadth
(D) Its breadth is thrice the depth

Answer: (B) Its breadth is twice the depth


Q14. A differential manometer is used to measure

(A) Atmospheric pressure
(B) Pressure in pipes and channels
(C) Pressure in Venturimeter
(D) Difference of pressures between two points in a pipe

Answer: (D) Difference of pressures between two points in a pipe


Q15. Kinematic viscosity is dependent upon

(A) Pressure
(B) Distance
(C) Density
(D) Flow

Answer: (C) Density


Q16. The body will sink down if the force of buoyancy is __ the weight of the liquid displaced.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these

Answer: (B) Less than


Q17. The factional resistance of a pipe varies approximately with __ of the liquid.

(A) Pressure
(B) Velocity
(C) Square of velocity
(D) Cube of velocity

Answer: (C) Square of velocity


Q18. According to Chezy’s formula, the discharge through an open channel is (where A = Area of flow, C = Chezy’s constant, m = Hydraulic mean depth, and i = Uniform slope in bed)

(A) A × √(m × i)
(B) C × √(m × i)
(C) AC × √(m × i)
(D) mi × √(A × C)

Answer: (C) AC × √(m × i)


Q19. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced is called

(A) Centre of pressure
(B) Centre of buoyancy
(C) Metacentre
(D) None of these

Answer: (B) Centre of buoyancy


Q20. A weir, generally, used as a spillway of a dam is

(A) Narrow crested weir
(B) Broad crested weir
(C) Ogee weir
(D) Submerged weir

Answer: (C) Ogee weir


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.